Καλώς ήρθατε!!!

Άν μας επισκεφτείτε, ευχόμαστε Κ α λ ό ... κ ο υ ρ ά γ ι ο ! ....... γίνονται καινούργιοι νόμοι, χωρίς να μας ζητούν τη γνώμη ! ........ Οκτώβριος 2010



Με κάθε επιφύλαξη, Κυριακή γιορτή και σχόλη νάταν η βδομάδα όλη .............
Η γενιά του πολυτεχνίου ξεκίνησε με καλές προθέσεις, αλλά στην πορεία οι περισσότεροι πρωτεργάτες με τις παρεούλες τους, έγιναν αριστεροί με δεξιές τσέπες, είπε "ανώνυμος πολίτης"
Οι αριστερές τσέπες σήμερα, είναι πιο γεμάτες απ τις δεξιές, είπε ο kapaka pappas
Είναι ορεινό χωριό, έδρα του Δήμου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ. Απέχει 29 χιλ. από την Άρτα και 25,4 χιλ. από τον κόμβο της ΙΟΝΙΑΣ οδού, που κάποια μέρα θα τελειώσει. που θα πάει;Από 12 Απριλίου 2017 Λειτουργεί από Ρίζα ως κόμβο Αμφιλοχίας, μήκος 96 χλμ. και Σελλάδες-Πέρδικα 53 χλμ. 3-8-2017 ολοκλήρωση!

Ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν - Αντιγόνη - (Μα να μισώ δεν έγινα, γεννήθηκα για να αγαπώ)


Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

ΧΡ. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ. ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από τις Εκδόσεις Γρηγόρη κυκλοφόρησε το βιβλίο του εκπαιδευτικού (θεολόγου-φιλολόγου) Χρήστου Αθ. Βασιλάκη (από το Κομμένο Άρτας) με θέμα «Το αίμα των μαρτύρων: Το Κομμένο στα χρόνια της γερμανικής Κατοχής». Πρόκειται για μια ιστορική μελέτη που αναφέρεται στη σφαγή των κατοίκων του Κομμένου της Άρτας στις 16 Αυγούστου 1943.
Στο πρώτο κεφάλαιο, ο συγγραφέας με τον τίτλο «O τόπος και οι άνθρωποι» δίνει μια τοπιογραφία και ανθρωπογεωγραφία του μαρτυρικού τόπου καταγωγής του και των κατοίκων από την περίοδο της Τουρκοκρατίας μέχρι τις απαρχές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στο δεύτερο κεφάλαιο, με τον τίτλο «H ιστορία» αναφέρεται στα αίτια και τις αφορμές της σφαγής από τον τακτικό γερμανικό στρατό της Βέρμαχτ και εστιάζει την προσοχή του στις δύο επιχειρήσεις «Αύγουστος» και «Έκπληξη», που διεξήγαγε το στρατηγείο της 1ης ορεινής Μεραρχίας Εντελβάις, με έδρα τα Ιωάννινα.
Στο τρίτο κεφάλαιο, ο Χρ. Βασιλάκης επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην τοπική εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στους δύο εθνομάρτυρες κληρικούς του Κομμένου.
Στο τέταρτο κεφάλαιο, εστιάζει την προσοχή του αναγνώστη στα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι νεοσύλλεκτοι οπαδοί της χιτλερικής ιδεολογίας. Παράλληλα, ο κ. Βασιλάκης περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες το φευγιό των μισών κατοίκων του μαρτυρικού χωριού στον Άραχθο ποταμό.
Στο πέμπτο κεφάλαιο, ο συγγραφέας αναφέρεται στην τραγωδία κατά τις πρώτες ημέρες της σφαγής, τη γραφειοκρατική διαστρέβλωση και τις πρώτες αντιδράσεις των Γερμανών στρατιωτών του 12ου λόχου του 98ου συντάγματος της 1ης Ορεινής Μεραρχίας.
Στο έκτο κεφάλαιο, δίνεται με γλαφυρό τρόπο η κατάσταση στα πρώτα μετακατοχικά χρόνια στην Ήπειρο και στο Κομμένο, καθώς και τις προσπάθειες της Εισαγγελίας του Μονάχου για την αναζήτηση των εγκληματιών. Πολύ σημαντική προσπάθεια εκ μέρους του συγγραφέα είναι η δημοσίευση δύο καταθέσεων Αυστριακών στρατιωτών που πήραν μέρος στη μαζική δολοφονία των κατοίκων του Κομμένου.
Στο έβδομο κεφάλαιο, με τον τίτλο «Η παράδοση» γίνεται μια φιλότιμη προσπάθεια λαογραφικής προσέγγισης με τραγούδια και μοιρολόγια από τη σφαγή.
Στο όγδοο και τελευταίο κεφάλαιο, ο συγγραφέας με φιλοσοφική εμβρίθεια και στοχαστική διάθεση προσπαθεί να τονίσει και να αναλύσει την τραγωδία της ιστορίας και να απαντήσει στο ερώτημα εάν ποτέ ο πόλεμος θα εξαλειφθεί -και με ποιο τρόπο- από το ανθρώπινο γένος. Ο τίτλος του κεφαλαίου -εξίσου σημαντικού με τα προηγούμενα- είναι «Μια φιλοσοφία της ιστορίας και της αντίστασης». Ο συγγραφέας Χρ. Βασιλάκης τονίζει με έμφαση ότι ο Ελληνισμός βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή για την επιβίωσή του, με ένα ελλαδικό κράτος που παραπαίει στην παρακμή της καταναλωτικής αυτάρκειας και της ιστορικής αφασίας. Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ είναι επιτακτικός ο αγώνας και η προσπάθεια για μια νέα «εθνική αντίσταση», όχι σε εξωτερικούς εχθρούς, αλλά ενάντια στον μηδενισμό και την περιχαράκωση στο εγώ που μαστίζουν τη νεοελληνική κοινωνία.
Ο συγγραφέας στο τέλος του βιβλίου παραθέτει ονομαστικό κατάλογο των 317 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, παράρτημα εγγράφων και φωτογραφικό υλικό που αναφέρεται και σε νεότερες δύσκολες ιστορικές στιγμές του ελληνικού βίου.
Εντυπωσιακός -στο τέλος του βιβλίου- είναι ο κατάλογος με μελέτες, άρθρα και αναφορές στον Τύπο σχετικά με το Κομμένο, ενώ παρατίθεται και πλούσια βιβλιογραφία με ξενόγλωσσες πηγές και βοηθήματα.

Τη φιλολογική επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Βασίλης Μαλισιόβας.

Χρήστος Αθ. Βασιλάκης «Το αίμα των μαρτύρων: Το Κομμένο στα χρόνια της γερμανικής Κατοχής», εκδ. Γρηγόρη, σχ. 8ο, σελ. 327, τιμή με ΦΠΑ 19,80 ευρώ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Χρήστος Βασιλάκης γεννήθηκε το 1964 στο μαρτυρικό χωριό Κοµµένο της Άρτας. Σπούδασε Θεολογία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήµιο Αθηνών. Παράλληλα ασχολήθηκε µε την περίοδο της Κατοχής στην Ελλάδα και την τοπική ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας του.
Άρθρα και µελέτες ιστορικού και φιλοσοφικού περιεχοµένου έχουν δηµοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά. Σήµερα υπηρετεί ως εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθµια εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε χωρίς φόβο και πάθος