Καλώς ήρθατε!!!

Άν μας επισκεφτείτε, ευχόμαστε Κ α λ ό ... κ ο υ ρ ά γ ι ο ! ....... γίνονται καινούργιοι νόμοι, χωρίς να μας ζητούν τη γνώμη ! ........ Οκτώβριος 2010Με κάθε επιφύλαξη, Κυριακή γιορτή και σχόλη νάταν η βδομάδα όλη .............
Η γενιά του πολυτεχνίου ξεκίνησε με καλές προθέσεις, αλλά στην πορεία οι περισσότεροι πρωτεργάτες με τις παρεούλες τους, έγιναν αριστεροί με δεξιές τσέπες, είπε "ανώνυμος πολίτης"
Οι αριστερές τσέπες σήμερα, είναι πιο γεμάτες απ τις δεξιές, είπε ο kapaka pappas
Είναι ορεινό χωριό, έδρα του Δήμου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ. Απέχει 29 χιλ. από την Άρτα και 25,4 χιλ. από τον κόμβο της ΙΟΝΙΑΣ οδού, που κάποια μέρα θα τελειώσει. που θα πάει;Από 12 Απριλίου 2017 Λειτουργεί από Ρίζα ως κόμβο Αμφιλοχίας, μήκος 96 χλμ. και Σελλάδες-Πέρδικα 53 χλμ. 3-8-2017 ολοκλήρωση!

ύτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν - Αντιγόνη - (Μα να μισώ δεν έγινα, γεννήθηκα για να αγαπώ)


Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013

Αστράφτει απ το Ζάλογγο, δέστο μέσα τ άλογο, ....

Οι παρακάτω παραδόσεις αφορούσαν ειδικά τους Καλεντινιώτες και τους κατοίκους των κοντινών χωριών.

*Αστράφτει απ το Ζάλογγο, δέστο μέσα   τ άλογο, αστράφτει απ το Βάλτο ξεσαμάρωστο και βγάλτο.
Τα καλοκαίρια όταν άστραφτε απ το Ζάλογγο οι χωριανοί μας τη νύχτα περίμεναν βροχή ή καταιγίδα,  γι αυτό έδεναν μέσα στο στάβλο τ άλογο.  Αντίθετα όταν άστραφτε απ το Βάλτο περίμεναν ξαστεριά.
Σήμερα όλοι γνωρίζουμε από τα δελτία καιρού ότι οι βροχές έρχονται από τα δυτικά (Ζάλογγο) και φεύγουν Ανατολικά (Βάλτος).

*Το Μάη τα ζευγάρια συνήθως απέφευγαν να παντρευτούν. Το θεωρούσαν γρουσουζιά.   
Πολλοί αστειευόμενοι έλεγαν,  το Μάη δεν παντρεύονται οι νέοι,  το Μάη τα γαϊδούρια ζευγαρώνουν!
Υπήρχε όμως και λογικότερη εξήγηση.  Τότε οι νέοι παντρευόταν σε μικρή ηλικία. Αμέσως  η κοπελιά έμεινε έγκυος, με αποτέλεσμα το μωρό να γεννηθεί το καταχείμωνο.  
Την εποχή εκείνη,  τα ποσοστά θνησιμότητας των μωρών ήταν πολύ μεγάλα.    
Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα μωρά, τους πρώτους μήνες δεν έχουν αντισώματα. Μια ίωση με τις τότε συνθήκες (ιατροφαρμακευτικές και θέρμανσης) το μωρό θα μπορούσε να πεθάνει.  Τα μωρά που γεννιούνταν την άνοιξη και αργότερα είχαν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν.      

*H παιδεία κάλλιστο εστίν εν τοις βροτοίς.  Αυτή την έκθεση έβαλαν κάποτε στις εισαγωγικές του Πανεπιστημίου.  Ένας πατριώτης μας υποψήφιος το ερμήνευσε «Η πεδιάδα είναι το καλύτερο μέρος για τις βροντές».
 
*Οι κλώσες μετά από 22 μέρες έβγαζαν συνήθως  10 ως 15 πουλάκια.  
Οι γυναίκες ποτέ δεν έσφαζαν τα πουλάκια πριν λαλήσει ένα τουλάχιστο απ τ  αρσενικά (κοκοράκια).
Πίστευαν ότι οι νέοι και οι νέες αν φάνε κρέας από «αλάλητο» κοτόπουλο, κάνουν μουγκλά  (μουγκά)  παιδιά.  
Ποτέ δεν έμαθα,  αν πίσω απ αυτό το μύθο κρύβεται κάποια αλήθεια.  

*Όταν έψηναν σφαχτά, το μυαλό το έτρωγαν οι γερόντοι.  Οι νέοι και ειδικότερα τα μικρά παιδιά δεν έπρεπε να τρώνε μυαλά,  γιατί όταν μεγάλωναν δεν θα γινόταν έξυπνοι.
Πιστεύω ότι ήταν ένας μύθος. Οι γερόντοι δεν είχαν δόντια ή μασέλες να φάνε το κρέας γι αυτό προτιμούσαν το μαλακό μυαλό.

*Έπεσαν ψάρια απ τον ουρανό.

Σε ηλικία 16 - 17  ετών ρωτούσα πολλά πράγματα τον παππού μου. Μου άρεσε να ακούω τις απόψεις των ανθρώπων,  που δεν διάβασαν ποτέ βιβλία. 
Πάνω στη συζήτηση ο παππούς είπε:
-          Μια χειμωνιάτικη βραδιά με βροχές και  αστραπές  έβρεξε και ψάρια.
-          Αποκλείεται παππού,  του είπα.
-          Δεν αποκλείεται,  ο αδερφός μου (Γιώρη-Παππάς) βρήκε στο χωράφι μας,  στον Αγιώρη,  ένα μεγάλο χέλι.  Την ίδια μέρα άλλοι χωριανοί στα χωράφια τους βρήκαν ψάρια, απάντησε.
-          Και τους πίστεψες παππού;  είπα.
-          Ο αδερφός μου δεν έλεγε ποτέ ψέματα. Αλλά πίστεψα και τους άλλους, αφού έβρεξε χέλι γιατί να μη βρέξει και ψάρια;;  Αν προσέξεις απ τα βουνά,  τα μαύρα σύννεφα βγαίνουν μέσα από τη θάλασσα, εκεί ρουφούν νερό, μαζί με το νερό,  μερικές φορές σηκώνουν και μικρά ψαράκια,  συμπλήρωσε.  
-          Αυτό μη το πεις σε άλλους παππού, γιατί θα σε γιαλάνε.  Τα σύννεφα δεν ρουφούν νερό απ τη θάλασσα. Τα χέλια έρχονται μέχρι το ποτάμι, όταν το χειμώνα βρέχει πολύ ανεβαίνουν στα ρέματα και από εκεί μπορεί να βρεθούν και στα χωράφια,  του είπα.  
Αργότερα σε μεγαλύτερη ηλικία διάβασα ότι πολλές φορές έβρεξε ψάρια στη στεριά. Οι μετεωρολόγοι λένε,  πως Ισχυροί ανεμοστρόβιλοι  και τυφώνες,  πολλές φορές ρουφούν από τη θάλασσα νερό ακόμη και αφρόψαρα, τα οποία μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις και έτσι μαζί με τη βροχή πέφτουν στη στεριά και λίγα ψάρια.
Δε θέλω να δικαιολογήσω τον παππού, εδώ στην Ελλάδα εμφανίζονται ισχυροί ανεμοστρόβιλοι, αλλά όχι και τυφώνες. Πάντως επιστημονικά το φαινόμενο είναι υπαρκτό.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 Κώστας Α. Παππάς 

Βροχές που συνοδεύονται από ψάρια,ζώα ή άλλα αντικείμενα έχουν καταγραφεί πολλές φορές μέσα στους αιώνες.Ο Ρωμαίος ιστορικός Πλίνιος ανέφερε μια βροχή από βατράχια το 77μ.Χ.,ενώ κατά τον τέταρτο αιώνα,σε μια πόλη της Ελλάδας έβρεχε ψάρια επί τρεις μέρες.Ενώ το 1939,στην Αγγλία έπεσαν τόσοι πολλοί βάτραχοι που οι άνθρωποι φοβόντουσαν να βγουν έξω για να μην τους λιώσουν.Οι επιστήμονες πιστεύουν πως αυτές οι βροχές προκαλούνται από τυφώνες που ρουφούν ζώα από λίμνες και ποταμούς.Οι αναφορές για βροχή βατράχων είναι πιο συχνές,αλλά επίσης έχει βρέξει σαλιγκάρια,έντομα,σκουλήκια,χαλίκια ακόμα και πρόβατα.  http://el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε χωρίς φόβο και πάθος