Δεκαετία 1980
Η Σ……….. ήταν ενσημοπωλήτρια στο ταχυδρομείο Ψ…………..
Η υπηρεσία παρείχε στις ενσημοπωλήτριες πάγια προκαταβολή 40.000 δραχμών για τη διαχείριση – πώληση γραμματοσήμων από τις θυρίδες συναλλαγής.
Η Σ………… τα μισά περίπου χρήματα τα χρησιμοποιούσε για τις προσωπικές της ανάγκες.
Ένα πρωινό εμφανίστηκε επιθεωρητής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αθηνών για τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης των υπαλλήλων. Η Σ……….. πλησιάζει την Τ……… και της λέει:
- Σε παρακαλώ, δάνεισέ μου 20 χιλιάρικα γιατί έχω έλλειμμα στη διαχείρισή μου! Εσένα σου έκανε έλεγχο, δεν σε ξαναελέγχει.
Η Τ……….., χωρίς να γίνει αντιληπτή, δάνεισε στη Σ…………. τα 20 χιλιάρικα. Μέχρι το μεσημέρι ο επιθεωρητής έκανε έλεγχο σε όλους μας, δε βρήκε σε κανένα έλλειμμα και έφυγε. Η Σ………. επέστρεψε τα 20 χιλιάρικα στην Τ……… αυθημερόν.
Μετά από μερικές ημέρες η Τ………….. διαπίστωσε στη διαχείρισή της ένα έλλειμμα. Κατήγγειλε στο διευθυντή του υποκαταστήματος Ψ…….. ότι υποψιάζεται πως η Σ………… της έκλεψε τα χρήματα που λείπουν. Ο διευθυντής με τη σειρά του ενημέρωσε για το γεγονός τον Περιφερειακό Διευθυντή Αθηνών.
Σε μια βδομάδα σκάει μύτη πάλι ο επιθεωρητής. Πρώτα ελέγχει τη διαχείριση της Σ…….. και ύστερα τη διαχείριση της Τ………… Στη διαχείριση της Σ………… διαπιστώνει έλλειμμα 15 χιλιάρικα.
Ο επιθεωρητής, επειδή ήμουν Διοικητικός – Οικονομικός υπάλληλος, με όρισε γραμματέα. Παίρνει γραπτή κατάθεση πρώτα από την Σ………… Η Σ……… αναφέρει ότι για πρώτη φορά διαπιστώνει να λείπουν χρήματα από τη διαχείρισή της και δεν μπορεί να δώσει καμία εξήγηση για το πώς συνέβη αυτό!!!
Ύστερα κάλεσε την Τ......... Στην ερώτηση «υποψιάζεσαι ότι κάποιος συνάδελφός σου έκλεψε τα χρήματα;» Η Τ………… απάντησε ευθαρσώς:
- ΝΑΙ, υποψιάζομαι τη Σ……….
Στην ερώτηση «έχεις να προσθέσεις κάτι άλλο;» η Τ……. αναφέρει το γεγονός ότι και στην προηγούμενη επιθεώρηση, η Σ…….. είχε έλλειμμα 20 χιλιάρικα, αλλά πρόλαβε εκείνη και της το κάλυψε !!! Εγώ σταμάτησα να γράφω και την πάτησα στο πόδι, αλλά η Τ………. δεν κατάλαβε τίποτε. Ο επιθεωρητής ρωτά:
- Θέλετε να καταγράψουμε και το γεγονός αυτό; Της ξαναπατάω το πόδι, αλλά η Τ………. αγρόν ηγόρασε.
- Βεβαίως κύριε επιθεωρητά, απαντά.
Τότε άρχισα να αμφιβάλω μήπως κάτω από το τραπέζι πατούσα το πόδι του επιθεωρητή αντί της Τ………. !!!
Μόλις ο επιθεωρητής έφυγε η Τ…………… με ρώτησε:
- Γιατί Κώστα μου πάτησες δυο φορές το πόδι;
- Γιατί κατέθετες βλακείες, της απάντησα.
- Αφού ήταν αλήθεια γιατί να το κρύψω;
- Όταν βγει το πόρισμα θα τα ξαναπούμε, είπα.
Μετά από δυο περίπου μήνες ο Περιφερειακός Διευθυντής Αθηνών αποφασίζει και τιμωρεί:
Α) Με πρόστιμο 5 ημερών την Σ……. επειδή κατ επανάληψη είχε ελλείμματα στη διαχείρισή της.
Β) Με πρόστιμο 3 ημερών την Τ……….. η οποία κατά την πρώτη επιθεώρηση, καθ ομολογία της, ήταν ο συνεργός εξαπάτησης του οργάνου της υπηρεσίας, δανείζοντας προσωρινά με 20 χιλιάρικα την Σ………….
Η ιστορία είναι πραγματική τα ονόματα Σ….., Τ……, είναι εικονικά.
“Κάθε ομοιότητα είναι συμπτωματική”.
ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ, Μάρτιος 2012 Κώστας Α. Παππάς
Διαβάστε άλλη ΑΝΑΜΝΗΣΗ, Η υπάλληλος στους Αμπελοκήπους που έκλεψε και τον επιθεωρητή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε χωρίς φόβο και πάθος