Καλώς ήρθατε!!!

Άν μας επισκεφτείτε, ευχόμαστε Κ α λ ό ... κ ο υ ρ ά γ ι ο ! ....... γίνονται καινούργιοι νόμοι, χωρίς να μας ζητούν τη γνώμη ! ........ Οκτώβριος 2010



Με κάθε επιφύλαξη, Κυριακή γιορτή και σχόλη νάταν η βδομάδα όλη .............
Η γενιά του πολυτεχνίου ξεκίνησε με καλές προθέσεις, αλλά στην πορεία οι περισσότεροι πρωτεργάτες με τις παρεούλες τους, έγιναν αριστεροί με δεξιές τσέπες, είπε "ανώνυμος πολίτης"
Οι αριστερές τσέπες σήμερα, είναι πιο γεμάτες απ τις δεξιές, είπε ο kapaka pappas
Είναι ορεινό χωριό, έδρα του Δήμου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ. Απέχει 29 χιλ. από την Άρτα και 25,4 χιλ. από τον κόμβο της ΙΟΝΙΑΣ οδού, που κάποια μέρα θα τελειώσει. που θα πάει;Από 12 Απριλίου 2017 Λειτουργεί από Ρίζα ως κόμβο Αμφιλοχίας, μήκος 96 χλμ. και Σελλάδες-Πέρδικα 53 χλμ. 3-8-2017 ολοκλήρωση!

Ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν - Αντιγόνη - (Μα να μισώ δεν έγινα, γεννήθηκα για να αγαπώ)


Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Πρόγραμμα υπολογισμού φόρου 2013 (δωρεάν)

Η Εφημερίδα “ΤΟ  ΒΗΜΑ” της 19ης Μαΐου  περιείχε cd “εκκαθάρισης φόρου 2013”, με Δυνατότητα ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ τους εντύπου Ε1 στο TAXISnet.  Eπιστημονική  επιμέλεια της epsilonnet.    
Κάντε κλικ εδώ  και κατεβάστε το (DOWNLOAD).


Διατίθεται δωρεάν, χωρίς εγγραφές ή άλλες διατυπώσεις.  Δεν το έχουμε δοκιμάσει, αλλά επειδή είναι έκδοση Μαΐου, πιστεύω ότι υπολογίζει το φόρο με κάθε ακρίβεια.     



Οδηγίες συμπλήρωσης Φορολογικών Δηλώσεων οικονομικού έτους 2013

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Η απάντηση του πρώην Δημάρχου κ.Καρακώστα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για λόγους ευθιξίας αλλά και για την αποκατάσταση της  αλήθειας σχετικά με όσα ψεύδη ειπώθηκαν  στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη  την Παρασκευή 24 Μαΐου 2013 και συγκεκριμένα αναφέρομαι στα παρακάτω που ειπώθηκαν από τον  Δήμαρχο  κ. Δ. Γαλλίκα  και τον πρώην γενικό αντιδήμαρχο κ. Χ. Αποστόλου.
Σε συζήτηση στο Δ.Σ. για εκκρεμότητες οφειλές του Δήμου σε Ιδιώτες  ο Δήμαρχος ανέφερε « ναι χρωστάμε σε Ιδιώτη το ποσό των 8.000 ΕΥΡΩ του δώσαμε το ποσό των 3.000 ΕΥΡΩ και οφείλουμε ακόμη 5.000 ΕΥΡΩ  από παλιά χρέη  που άφησε ο πρώην Δήμαρχος Ηρακλείας Καρακώστας» και επιβεβαίωσε ο πρώην γενικός αντιδήμαρχος « ναι πράγματι παραλάβαμε ¨προίκα¨ χρέος στον Ιδιώτη το αναφερόμενο ποσό».
Κύριοι θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο (όπως ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος) είναι θεσμοί  και θα έπρεπε να γνωρίζετε, καθότι αυτό το γνωρίζουν και τα παιδάκια του Δημοτικού , ότι τους θεσμούς πρέπει να τους σεβόμαστε και σεις δεν σεβαστήκατε το Δημοτικό Συμβούλιο και λασπολογείτε άτομα , σπιλώνοντας συνειδήσεις, λέγοντας ψέματα.  Γιατί κύριε Δήμαρχε και κύριε πρώην Αντιδήμαρχε?
Όπως γνωρίζετε και όλοι οι Δημότες γνωρίζουν κανένα χρέος δεν σας έχω αφήσει για παρακαταθήκη,  ως πρώην Δήμαρχος του Δήμου Ηρακλείας, την μόνη ¨προίκα¨ που σας είχα αφήσει ήταν ένα αποθεματικό 120.000 ΕΥΡΩ περίπου στα Ταμεία του Δήμου.

Σας παρέδωσα ένα Δήμο δίχως χρέη, ένα Δήμο οργανωμένο και νοικοκυρεμένο με νέα δίκτυα ύδρευσης  συντηρημένους δρόμους , έτοιμες προς ένταξη μελέτες αλλά και δημοπρατημένα έργα, αλλά δυστυχώς  η εικόνα που αντικρίζει κανείς σήμερα  είναι ότι τον έχετε διαλύσει τον αφήσατε στον αυτόματο πιλότο . 

Θα ήθελα να μας πείτε με ποια παραστατικά πληρώσατε στον Ιδιώτη το ποσό των 3.000 ΕΥΡΩ?
 Αλήθεια τι απέγινε το ηλεκτρικό μπαλάγκο αξίας 5.000 ΕΥΡΩ που χάσατε ως Δημοτική Αρχή  βρέθηκε? Έγινε ΕΔΕ και ποιο το αποτέλεσμα? Έχει κατατεθεί κάποια μηνυτήρια αναφορά προς διερεύνηση του εν λόγου θέματος? Ακόμη μέχρι σήμερα κανείς  δεν ξέρει.
              Τι έγινε με την απογραφή και μειώθηκε τόσο πολύ ο πληθυσμός του Δήμου?
Είναι πράγματι απορίας άξιο γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη στιγμή δυόμιση χρόνια μετά να κάνετε αυτή την αήθη επίθεση εναντίον μου. Μήπως επειδή ως Δήμος  απ ότι γνωρίζω οφείλετε σε πολλούς Ιδιώτες, έχετε χάσει τα αυγά και τα καλάθια  και  θέλετε να  λασπολογήσετε πετυχημένους προκατόχους σας  για να πείσετε μόνο τον εαυτό σας .
                Μήπως επειδή σύντομα πλησιάζουν οι εκλογές?
       Μήπως ρίχνετε λάσπες και σπιλώνετε ονόματα για να θολώσετε τα νερά προκειμένου να καλύψετε τις  φορομπηχτικές αποφάσεις   που πήρατε  την συγκεκριμένη μέρα για την ύδρευση. Δεν έχετε καταλάβει ότι ο κόσμος πεινάει και υποφέρει και σεις με τις αποφάσεις σας  τους εξαθλιώνετε και τους  θανατώνετε?   Γιατί πήρατε αυτή την απόφαση? Μήπως κάνατε καμιά γεώτρηση? Μήπως κάνατε αντικατάσταση δικτύων ? Μήπως κάνατε εμπλουτισμό σε υπάρχων δίκτυο  και ξεφύγατε από τον προϋπολογισμό στο Δήμο?  Λέω μήπως……
Μόνο η τρόικα  έχει επιβάλει τέτοια μέτρα  στην Ελλάδα, 
Μήπως κύριε Δήμαρχε το υποτιθέμενο φερόμενο ως χρέος  που λέτε ότι σας άφησα αποτελεί ανασταλτικό μέτρο στην πολιτική στρατηγική σας για την ανάπτυξη του Δήμου? ή πιστεύετε ότι η ανάπτυξη του Δήμου θα έλθει με τα φαγοπότια και τους χορούς οριεντάλ στην κοιλάδα του Αχελώου?

Επειδή κύριε Δήμαρχε:
α) τα χρέη του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη προς τον συγκεκριμένο Ιδιώτη δημιουργήθηκαν επί δικια σας θητεία και οφείλατε να το γνωρίζετε η να σας έχουν ορθά ενημερώσει οι υπεύθυνοι  αντιδήμαρχοι,  (και συγκεκριμένα από ανόρυξη κ μεταφορά αδρανών υλικών  (στη θέση Σκάλα Ξηροκάμπου)  το έτος 2011, με αυτό συμφωνεί και ο Ιδιώτης ) 
 β)  είμαι καθαρός και δεν επιτρέπω σε κανένα να με λασπολογεί  με τον τρόπο που  γινόταν σε παλαιότερα πολιτεύματα που ο λαός έχει καταδικάσει,
 γ) η αποκατάσταση της αλήθειας  είναι αδιαπραγμάτευτη ώστε να γνωρίζουν οι δημότες τους οποίους με ευσυνειδησία υπηρέτησα, δώδεκα χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση 
ΑΠΑΙΤΩ άμεσα την αποκατάσταση της αλήθειας διότι σε διαφορετική περίπτωση θα είστε Δημόσιοι συκοφάντες.

Άρτα 27 Μαΐου 2013

                                                            ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
                                                            ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
                                                            ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ


ΣΧΟΛΙΟ  του Ιστολογίου μας:

Κύριε Δήμαρχε,  Στείλτε μας τα στοιχεία της οφειλής (παραστατικά)  του πρώην Δημαρχου κ. Καρακώστα,  για να τα αναρτήσουμε στο ιστολόγιο μας, διότι η αλήθεια πρέπει να λάμψει. Πλησιάζουν οι εκλογές, οι δημότες πρέπει να μάθουν ποιός λέει την αλήθεια και ποιός λέει ψέματα.   Άλλως θα συμφωνήσουμε ότι λασπολογείτε ασύστολα κατά του πρώην  Δημάρχου Ηρακλείας κ. Καρακώστα,  προκειμένου  να καλύψετε δικές οφειλές – χρέη, χωρίς βέβαια να κάνετε έργα !  

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Λάθη στις Βεβαιώσεις συντάξεων

Μετά από συγκρίσεις των τριμηνιαίων ενημερωτικών σημειωμάτων και της ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ της σύνταξής μου  διαπιστώθηκαν τα παρακάτω λάθη !!!!

Α. Το Δεκέμβρη (στο εκκαθαριστικό μου  δ΄ τρίμηνο 2011) αναγράφεται «ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΟΦΕΙΛΩΝ =  Ο»   ΜΗΔΕΝ.
Τον ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ εντελώς αδικαιολόγητα εμφανίζεται παρακράτηση «Λοιπές οφειλές»  =179,23 ευρώ.  Τον ΑΠΡΙΛΗ  εντελώς αδικαιολόγητα εμφανίζεται παρακράτηση  «Λοιπές οφειλές» = 71,78 ευρώ. Για τα ποσά αυτά στο παρελθόν είχα διαμαρτυρηθεί στο πρώην ΤΑΠ ΟΤΕ  και μου απάντησαν «δεν ξέρουμε από πού προέρχονται,  θέλουν πολύ ψάξιμο».  Σήμερα διερωτώμαι μήπως είναι κάποιες αυθαίρετες κρατήσεις ΙΚΑ για το χαρτί που τυπώνουν &  μας στέλλουν τα εκκαθαριστικά;  με αποτέλεσμα να είναι πράγματι  δικό μου εισόδημα και γι αυτό εμφανίστηκαν στην ετήσια ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ  μου «ΛΟΙΠΕΣ (δαπάνες)  ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ» απ το ακαθάριστο εισόδημά μου;
   
Β.  Οι αναδρομικές μειώσεις-περικοπές (ν.4051/12)  ΙΑΝ.-ΦΕΦ.-ΜΑΡΤ.-ΑΠΡ. 2012, συνολικού ποσού  296,10,  εμφανίζονται στην ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ  μου ως «ΛΟΙΠΕΣ (δαπάνες)  ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ» απ το ακαθάριστο εισόδημά μου.   Αντίθετα οι ίδιες μειώσεις-περικοπές (ν.4051/2012)  από το Μάη ως το Δεκέμβρη αφαιρούνται κανονικά απ το ακαθάριστο ετήσιο εισόδημά μου. Αυτό είναι τελείως τρελό!

Γ. Στη ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ της Γυναίκας εμφανίστηκε ένα μόνο παράδοξο !
Κάθε μήνα γινόταν παρακράτηση αλληλεγγύης το ποσό των 10,44 ευρώ. Συνολικά της παρακράτησαν 10,44Χ 12= 125,28 ευρώ.
Στη ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ της εμφανίζονται «ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΥΛΕΓΓΥΗΣ» = 104,40 ευρώ,  που ως φόρος δεν αφαιρείται βέβαια  απ το ακαθάριστο εισόδημα και το υπόλοιπο ποσό αλληλεγγύης των 20,88 ευρώ,  εμφανίζεται  «ΛΟΙΠΕΣ (δαπάνες)  ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ» από το ακαθάριστο εισόδημά της.
Αυτό δεν είναι κάτι αθώο όπως προφανώς φαίνεται. Στον πίνακα 8 κωδ. 333 (ποσό που παρακρατήθηκε,  για ειδική εισφορά αλληλεγγύης …….)  της φορολογικής της δήλωσης, θα εμφανιστεί το ποσό  των 104,40 αντί του ορθού 125,88.  Στην εκκαθάριση της φορολογικής της δήλωσης θα ξαναπληρώσει το ποσό αλληλεγγύης των 20,88 ευρώ!

Όσους φίλους ρώτησα μου απάντησαν όλοι ότι υπάρχουν λάθη. Ένας μάλιστα μου είπε ότι όλες οι αναδρομικές περικοπές χαρακτηρίστηκαν ως  ποσά "ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ" από το φόρο.  Το  ποσό είναι μεγαλύτερο των 2.000 ευρώ ενώ έπρεπε να είναι ΜΗΔΕΝ.  
Φίλε Τόμη και στα έκοψαν από τη σύνταξη και θα στα φορολογήσουν !!!!  μπράβο τους ! 

Παντού  λάθη, λάθη, λάθη  ....... 

Εγώ αυτά δεν τα χαρακτηρίζω λάθη μηχανογράφησης, αλλά κουτοπονηριές φοροκλοπής !!!!  Πιστεύω δε,  ότι κάποιοι τα κάνουν εσκεμμένα μετά από προφορική εντολή !  

Σήμερα 27 Μαΐου 2013 πέρασα από τα γραφεία ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, πρώην ΤΑΠ ΟΤΕ.  Αναγνώρισαν τα λάθη και υποσχέθηκαν ότι σε μια εβδομάδα θα τα διορθώσουν ΟΛΑ.  Επομένως συνιστώ να μην τυπώνετε εκκαθαριστικά αυτή τη βδομάδα, έχουν πολλά λάθη !   Τυπώστε τα  μετά από μια εβδομάδα.   

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Μέσω internet οι βεβαιώσεις σύνταξης συνταξιούχων του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ

Παρασκευή 17-5-2013. Μέσω διαδικτύου θα εκδίδονται, από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, οι βεβαιώσεις για φορολογική χρήση, για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για το τρέχον έτος 2013, που αφορούν τα ποσά που καταβλήθηκαν το έτος 2012. Έτσι για πρώτη φορά, δεν θα αποσταλούν ταχυδρομικά οι βεβαιώσεις συντάξεων ΙΚΑ.  Οι συνταξιούχοι  θα μπορούν να εκτυπώνουν την βεβαίωση συντάξεων για φορολογική χρήση απευθείας, μεταβαίνοντας στην ιστοσελίδα του   ΙΚΑ       https://apps.ika.gr/eTax                      

Επίσης σήμερα στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι: 
α) Φέτος όλες οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά,  από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. 
β) Τα εισοδήματα που προέρχονται από συντάξεις θα είναι προσυμπληρωμένα (Ένας έλεγχος αν τα προσυμπληρωμένα ποσά είναι σωστά είναι οπωσδήποτε απαραίτητος).
γ) Όσοι χρήστες είχαν υποβάλλει παλαιότερα ηλεκτρονικά τις φορολογικές τους δηλώσεις, αλλά δεν πήραν κλειδάριθμο, με τους ίδιους κωδικούς μπορούν και φέτος να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση.  




Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΣΤΕΡΕΩΤΥΠΑ – ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ - ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ


Αύριο αρχίζουν οι πανελλαδικές 2013, πρώτο μάθημα η Νεοελληνική  Γλώσσα, Έκθεση. 
Παραθέτουμε ένα επίκαιρο θέμα 
από το βιβλίο εκθέσεων της  β΄ λυκείου



Οι συμβολικοί χαρακτηρισμοί που αποδίδονται στα μέλη μια ομάδας ανθρώπων και βασίζονται σε γενικεύσεις καλούνται στερεότυπα. Αγγίζουν όλες τις εκφάνσεις του βίου, όπως λ.χ. την πολιτική, τις σχέσεις των λαών, τη θρησκεία.
Συνήθως αποτελούν υποκειμενικές και μεροληπτικές ανθρώπινες αντιλήψεις με γνωρίσματα την υπεργενίκευση, την υπεραπλούστευση, που προκαλούν τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και της αλήθειας. 

Προκαταλήψεις είναι οι εκ των προτέρων διαμορφωμένες γνώμες, δίχως να προηγηθεί ενδελεχή μελέτη και εξέταση, γι αυτό αποδεικνύονται   συνήθως εσφαλμένες. Βασίζονται σε αυθαίρετες γενικεύσεις, απορρέουν από στερεοτυπικές πεποιθήσεις και προκαλούν δυσμενή προδιάθεση απέναντι σε πρόσωπα, ομάδες, λαούς σύμβολα,  ιδεολογίες. Διακρίνονται σε φυλετικές, εθνικές, θρησκευτικές, πολιτικές, επαγγελματικές, αθλητικές, επιστημονικές.

Η κρίση των αξιών οδηγεί σε ηθική χαλάρωση και σε αδυναμία διαμόρφωσης δίκαιου και ηθικού χαρακτήρα. Οι αδικίες οι ανισότητες και τα οικονομικά αδιέξοδα καθιστούν ευχερέστερη και αβασάνιστη την αποδοχή απόψεων. Το κυρίαρχο υλιστικό πρότυπο ναρκοθετεί τον πνευματικό πολιτισμό.
Η έλλειψη παιδείας, η άγνοια,  η αμάθεια, η έλλειψη ηθικής προλειαίνουν το έδαφος για την εδραίωση προκαταλήψεων και στερεοτύπων αντιλήψεων. 

Οι επιπτώσεις είναι πολλές. Ενισχύεται η μοναξιά, η απομόνωση σε ατομικό επίπεδο και η εσωστρέφεια σε εθνικό. Προκαλούνται συναισθήματα απογοήτευσης, μίσους και οργής. Εδραιώνεται ο ρατσισμός. Υπονομεύεται το πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, ενώ δηλητηριάζονται οι υγιείς ανθρώπινες σχέσεις. Κλονίζεται η δημοκρατία, σημειώνεται αποσταθεροποίηση των διεθνών σχέσεων υποθάλπονται οι εθνικισμοί, καθίσταται επισφαλής η ειρηνική συνύπαρξη των λαών.     

Η υπερτίμηση του εγώ εδραιώνει στερεοτυπικές αντιλήψεις. Η υποεκτίμηση του εγώ προκαλεί ζήλια, φθόνο και ενισχύει τις στερεοτυπικές αντιλήψεις και προκαταλήψεις.  Η έλλειψη διαλόγου και η επιβολή  απόψεων ενισχύουν τη συντήρηση, την αναπαραγωγή γενικευμένων και εσφαλμένων απόψεων/πεποιθήσεων. 

Τρόποι αντίδρασης.  Ο διάλογος στο σπίτι, ο σεβασμός της προσωπικότητας του παιδιού, η αυτενέργεια του νέου, η καλλιέργεια του φιλευρενετικού πνεύματος.  Οι γονείς κρίνονται σημαντικοί παράγοντες και οφείλουν να αποτελούν πρότυπα πνευματικής και ηθικής ωριμότητας.  
Το σχολείο είναι η παροχή ανθρωπιστικής αγωγής, προκειμένου οι μαθητές να εθιστούν στη διαλλακτικότητα, την αντικειμενικότητα και τον αλληλοσεβασμό. Παράλληλα επιβάλλεται η ενίσχυση της Εθνικής μας ταυτότητας χωρίς ακρότητες και με καλλιέργεια πνεύματος διεθνισμού.
Τα ΜΜΕ δεν πρέπει να υπηρετούν τους μηχανισμούς παραπληροφόρησης και προπαγάνδας με σκοπό την ικανοποίηση προσωπικών και πολιτικών συμφερόντων.
Η πολιτεία οφείλει να ενισχύει το δημοκρατικό φρόνημα αποφεύγοντας το λαϊκισμό.  Οι πνευματικοί άνθρωποι πρέπει να αφυπνίσουν την κοινή γνώμη και να αναλάβουν δράση για την αποκάλυψη της αλήθειας προς χάρη του ανθρώπου.      
   
Ο άνθρωπος έχει τη δύναμη να απαλλαγεί απ τα δεσμά των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων με ουσιαστική και αδιάλειπτη αρωγή των φορέων αγωγής και κοινωνικοποίησης, αλλά κυρίως καταβάλλοντας ο ίδιος προσωπικό αγώνα. 
Ας φωλιάσει στις καρδιές μας η αγάπη που συνενώνει τους ανθρώπους και τους λαούς, καταργώντας τα σύνορα του μίσους.     


   ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

Ρατσισμός είναι η θεωρεία που δέχεται και υποστηρίζει την ανισότητα με βάση τις φυλετικές διακρίσεις. Σύμφωνα μ αυτήν υπάρχουν ανώτερες και «καθαρές» φυλές, ράτσες, τα μέλη των οποίων οφείλουν να περιφρουρήσουν την καθαρότητά τους και τον κυρίαρχο ρόλο έναντι των υπολοίπων φυλών που θεωρούνται κατώτερες.  Στην ουσία λειτουργεί ως κοινωνικός Δαρβινισμός, που κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους ανάλογα με τα καλά ή τα κακά γονίδια που διαθέτουν.
Συνήθως αποτελούν υποκειμενικές και μεροληπτικές ανθρώπινες αντιλήψεις με γνωρίσματα  υπεργενίκευσης,  που προκαλούν τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και της αλήθειας. 

Πέραν του φυλετικού διακρίνουμε και άλλες διαστάσεις ρατσισμού.
Ο    θρησκευτικός ρατσισμός που συναντάται κυρίως μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών. Ο Πολιτισμικός με αντιθέσεις των προοδευμένων λαών της Δύσης και εκείνων του τρίτου κόσμου. Κριτήρια είναι η κουλτούρα και η πολιτισμική ταυτότητα. Ο κοινωνικός ρατσισμός με βάση την κοινωνική διάκριση.
Η κοινωνική θέση, το επάγγελμα, η διαδρομή, το πνευματικό επίπεδο, ο τόπος διαμονής,  το φύλο, η ενδυμασία, ο τρόπος διασκέδασης, η ηλικία,  η σεξουαλική προτίμηση κ.α. αποτελούν τις μικρότερες  διαστάσεις του ρατσισμού.   

Ο φόβος του διαφορετικού και του αγνώστου είναι ο καταλύτης μιας ψυχολογικής διαδικασίας. Ο όμοιός μας κρίνεται φιλικός,  ακίνδυνος. Αντίθετα ο ξένος, ο αλλιώτικος εξ ορισμού κρίνεται επικίνδυνος.
Ο εθνικός εγωισμός επιφέρει τον εθνοκεντρισμό, ενώ ο ατομικός δημιουργεί ζήλια και φθόνο έναντι των ικανοτέρων.
Τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις  προκαλούν δυσμενή προδιάθεση απέναντι σε πρόσωπα, ομάδες, λαούς σύμβολα,  ιδεολογίες.   
Η έλλειψη παιδείας, η άγνοια,  η αμάθεια, η έλλειψη ηθικής προλειαίνουν το έδαφος για την εδραίωση ρατσιστικών αντιλήψεων.  
Η οικονομική και πολιτική κρίση για την εκτόνωση προκαλεί ρατσισμό με εξιλαστήρια θύματα τους «ξένους».
Οι αδικίες,  η φτώχεια, οι ανισότητες και τα οικονομικά αδιέξοδα καθιστούν ευχερέστερη και αβασάνιστη την αποδοχή ρατσιστικών απόψεων.
Η κρίση του ανθρωπισμού.  Ο άνθρωπος παύει να είναι σκοπός, αλλά γίνεται μέσο για την εξυπηρέτηση άλλων σκοπών, κυρίως οικονομικών. Η άσβεστη δίψα του ανθρώπου για διάκριση και υπεροχή αποτελεί διαχρονική τάση.

από εδώ και κάτω θα δείτε ότι το κείμενο είναι ίδιο. αντικαταστάθηκαν μόνο οι λέξεις στερεότυπα προκαταλήψεις με τη λέξη ρατσισμός.
   
Οι επιπτώσεις είναι πολλές. Ενισχύεται η μοναξιά, η απομόνωση σε ατομικό επίπεδο και η εσωστρέφεια σε εθνικό. Προκαλούνται συναισθήματα απογοήτευσης, μίσους και οργής. Εδραιώνεται ο ρατσισμός. Υπονομεύεται το πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, ενώ δηλητηριάζονται οι υγιείς ανθρώπινες σχέσεις. Κλονίζεται η δημοκρατία, σημειώνεται αποσταθεροποίηση των διεθνών σχέσεων, υποθάλπονται οι εθνικισμοί, καθίσταται επισφαλής η ειρηνική συνύπαρξη των λαών.     

Η υπερτίμηση του εγώ εδραιώνει ρατσιστικές αντιλήψεις. Η υποεκτίμηση του εγώ προκαλεί ζήλια, φθόνο και ενισχύει τις ρατσιστικές αντιλήψεις και προκαταλήψεις.  Η έλλειψη διαλόγου και η επιβολή  απόψεων ενισχύουν τη συντήρηση, την αναπαραγωγή γενικευμένων και εσφαλμένων απόψεων/πεποιθήσεων. 

Τρόποι αντίδρασης.  Ο διάλογος στο σπίτι, ο σεβασμός της προσωπικότητας του παιδιού, η αυτενέργεια του νέου, η καλλιέργεια του φιλευρενετικού πνεύματος.  Οι γονείς κρίνονται σημαντικοί παράγοντες και οφείλουν να αποτελούν πρότυπα πνευματικής και ηθικής ωριμότητας.  
Το σχολείο είναι η παροχή ανθρωπιστικής αγωγής, προκειμένου οι μαθητές να εθιστούν στη διαλλακτικότητα, την αντικειμενικότητα και τον αλληλοσεβασμό. Παράλληλα επιβάλλεται η ενίσχυση της Εθνικής μας ταυτότητας χωρίς ακρότητες και με καλλιέργεια πνεύματος διεθνισμού.
Τα ΜΜΕ δεν πρέπει να υπηρετούν τους μηχανισμούς  παραπληροφόρησης και προπαγάνδας με σκοπό την ικανοποίηση προσωπικών και πολιτικών συμφερόντων.
Η πολιτεία οφείλει να ενισχύει το δημοκρατικό φρόνημα αποφεύγοντας το λαϊκισμό.  Οι πνευματικοί άνθρωποι πρέπει να αφυπνίσουν την κοινή γνώμη και να αναλάβουν δράση για την αποκάλυψη της αλήθειας προς χάρη του ανθρώπου.      
   
Ο άνθρωπος έχει τη δύναμη να απαλλαγεί απ τα δεσμά του ρατσισμού και των προκαταλήψεων με ουσιαστική και αδιάλειπτη αρωγή των φορέων αγωγής και κοινωνικοποίησης, αλλά κυρίως καταβάλλοντας ο ίδιος προσωπικό αγώνα. 
Ας φωλιάσει στις καρδιές μας η αγάπη που συνενώνει τους ανθρώπους και τους λαούς, καταργώντας τα σύνορα του μίσους.  
   


Στην Περίληψη

Προτιμάμε την ενεργητική σύνταξη:
Π.χ.  Ο συγγραφέας στον πρόλογο διατυπώνει το ερώτημα αν ……………..  επισημαίνει τη δύναμη και τους κινδύνους ……….. το ξήλωμα των καθισμάτων στο στάδιο είναι βανδαλισμός που γίνεται επαχθέστερος …………  όταν επεκτείνεται στις καταστροφές αυτοκινήτων, βιτρινών, ………… 



Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει


Ένα αστείο video clip της περιόδου 1990 - 1993. Κυκλοφόρησε πριν τις εκλογές 1993, το βρήκα σε παλιά βιντεοκασέτα.
Δείτε το με κλικ στη φωτογραφία


Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Το αφεντικό συνιστά


Επιστρέφοντας στην Αθήνα, εκεί στην Αμφιλοχία, στο προπορευόμενο φορτηγό όχημα διάβασα και κάτι εντυπωσιακό.




Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Σκληρός νόμος, αλλά νόμος


Dura lex sed lex (σκληρός νόμος, αλλά νόμος)

ΠΡΙΝ ακόμα οργανωθούν οι κοινωνίες, προέκυψε η ανάγκη του νόμου. Κανόνες για ενιαία δράση και για περιγραφή δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Οι λαοί και τα έθνη δεν πήγαν μπροστά με την αταξία, αλλά με εφαρμογή των νόμων τους.

Μέχρι τώρα είχα ακούσει για σκληρούς νόμους, άδικους νόμους, για αντισυνταγματικούς νόμους. Πολλοί από αυτούς κρίνονται από τα δικαστήρια αντισυνταγματικοί και καταργούνται. Φέτος τον Απρίλιο 2013 βρήκα και ένα παράνομο νόμο. Ένα νόμο ο όποιος κατά την άποψή μου, όποιος τον εφαρμόσει διαπράττει ποινικό αδίκημα. Όταν το κράτος το 2013 σου έδωσε σύνταξη 18.000 ευρώ, αλλά σε υποχρεώνει με νόμο να δηλώσεις στη φορολογική σου δήλωση ότι έλαβες σύνταξη 22.000 ευρώ, τότε το κράτος διαπράττει ποινικό αδίκημα και ο νόμος είναι παράνομος. Αναφέρομαι στο μνημονιακό ν.4093/2012 στην παράγραφο "κράτηση για υγειονομική περίθαλψη και φόρο".  

Για να γίνω πιο κατανοητός θα φέρω ένα παράδειγμα.
Έστω βρίσκεις ένα βλάκα τοκογλύφο (που δε βρίσκεις ποτέ) και δέχεται να υπογράψει συμφωνητικό στο οποίο αναφέρεται ότι σου δάνεισε 20.000 ευρώ, αλλά εσύ στην ανάγκη σου δέχτηκες και υπέγραψες ότι έλαβες 25.000 ευρώ.
Με αυτό και μόνο το στοιχείο (συμφωνητικό) μπορείς να κινηθείς νομικά και να καταδικάσεις ποινικά τον τοκογλύφο.
Επομένως και το Υπουργείο Οικονομικών εφαρμόζοντας το παραπάνω νόμο διαπράττει ποινικό αδίκημα. Τα δικαστήρια όχι μόνο πρέπει να καταργήσουν το νόμο, αλλά και να καταδικάσουν το Υπουργείο Οικονομικών.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ, για να ενημερωθείτε σωστά διαβάστε τέτοια μασκαριλίκια δεν ξανάγιναν 
Κώστας Α. Παππάς