Καλώς ήρθατε!!!

Άν μας επισκεφτείτε, ευχόμαστε Κ α λ ό ... κ ο υ ρ ά γ ι ο ! ....... γίνονται καινούργιοι νόμοι, χωρίς να μας ζητούν τη γνώμη ! ........ Οκτώβριος 2010



Με κάθε επιφύλαξη, Κυριακή γιορτή και σχόλη νάταν η βδομάδα όλη .............
Η γενιά του πολυτεχνίου ξεκίνησε με καλές προθέσεις, αλλά στην πορεία οι περισσότεροι πρωτεργάτες με τις παρεούλες τους, έγιναν αριστεροί με δεξιές τσέπες, είπε "ανώνυμος πολίτης"
Οι αριστερές τσέπες σήμερα, είναι πιο γεμάτες απ τις δεξιές, είπε ο kapaka pappas
Είναι ορεινό χωριό, έδρα του Δήμου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ. Απέχει 29 χιλ. από την Άρτα και 25,4 χιλ. από τον κόμβο της ΙΟΝΙΑΣ οδού, που κάποια μέρα θα τελειώσει. που θα πάει;Από 12 Απριλίου 2017 Λειτουργεί από Ρίζα ως κόμβο Αμφιλοχίας, μήκος 96 χλμ. και Σελλάδες-Πέρδικα 53 χλμ. 3-8-2017 ολοκλήρωση!

Ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν - Αντιγόνη - (Μα να μισώ δεν έγινα, γεννήθηκα για να αγαπώ)


Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Οι Αστροχωρίτες αγοράζουν το χωριό τους από τον Καραπάνο


Οι κάτοικοι του Αστροχωρίου με το υπ΄αριθ. 32/10-06-1901 έγγραφο του Γραμματέα του Ειρηνοδικείου Ραδοβυζίου που εκτελούσε και χρέη συμβολαιογράφου, όρισαν ως πληρεξούσιους τους: Βασίλειο Γ. Σακκά, Φώτιο Κ. Γιώργο, Αναγνώστη Λιόλιο, Χρήστο Γιάννη Θύμιο, Νικόλαο Μπατσούλα, Γιάννη Κολιό, Δημήτριο Βαββά, Αθανάσιο Σταμούλη, Δημήτριο Κολιό, Γιώργο Ζάχο, Νικόλαο Κουτσοθανάση, Δήμο Σακκά, Βασίλειο Δήμο, και Σπύρο Λαφιά, να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, για να αγοράσουν το Χωριό τους από τον τσιφλικά Κων/νο Καραπάνο.
Οι πιο πάνω πληρεξούσιοι ήλθαν σε επαφή με το δικηγόρο Άρτας Ευάγγελο Χέλμη, ο οποίος ενεργούσε ως πληρεξούσιος του Κων/νου Καραπάνου και προσπάθησαν να πετύχουν όσο το δυνατόν μικρότερο τίμημα και ευνοϊκότερους όρους για την αγορά του Χωριού τους.
Ύστερα λοιπόν από πολλές παρακλήσεις και συζητήσεις κατέληξαν τελικά σε συμφωνία με το υπ΄αριθ. 16.733/03-11-1901 συμβόλαιο, του συμβολαιογράφου Άρτας Ιωάννου Κ. Τσίτσα, αγόρασαν το Χωριό τους, τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους, αντί του χρηματικού ποσού των εξακοσίων εβδομήντα πέντε (675) χρυσών οθωμανικών λιρών. Το ποσό αυτό καθορίστηκε να πληρωθεί στον πωλητή Κων/νο Καραπάνο σε 33 χρόνια και 8 μήνες, της πρώτης δόσεως αρχόμενης από τις 14 Σεπτεμβρίου 1902.
Στο συμβόλαιο επίσης αναγράφεται ότι ο τόκος 8α είναι 6% ετησίως, το χρεολύσιο 1% ετησίως και ότι τα τοκοχρεολύσια θα ανέρχονται σε 47,25% χρυσές οθωμανικές λίρες, οι οποίες θα καταβάλλονταν από τις 14 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 14 Νοεμβρίου κάθε χρόνο, στον πωλητή Κων/νο Καραπάνο ή στον αντιπρόσωπό του που θα όριζε με διαταγή του.
Τελειώνοντας, το συμβόλαιο υπογράφηκε από τους συμβαλλόμενους Ευάγγελο Χέλμη και τους πληρεξούσιους συγχωριανούς μας, για λογαριασμό των δικαιούχων οικογενειών του Χωριού μας οι οποίες ανέρχονταν τότε σε πενήντα εφτά (57)
Σημείωση: Οι παππούδες διηγούνταν ότι την εποχή που υπογραφόταν το συμβόλαιο αγοράς του Χωριού από τον Καραπάνο (03 Νοεμβρίου 1901) τα χρήματα είχαν μεγάλη αξία και ήταν δυσεύρετα. Η χρυσή τουρκική λίρα είχε τότε 38,5 δραχμές περίπου και το ημερομίσθιο ενός καλού εργάτη ήταν 8 με 9 δεκάρες περίπου, δηλαδή 0,80 ή 0,90 της δραχμής.
Από το βιβλίο «Το Αστροχώρι Άρτας» του Αντωνίου Ν. Αθανασάκη


ΑΛΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε χωρίς φόβο και πάθος