Καλώς ήρθατε!!!

Άν μας επισκεφτείτε, ευχόμαστε Κ α λ ό ... κ ο υ ρ ά γ ι ο ! ....... γίνονται καινούργιοι νόμοι, χωρίς να μας ζητούν τη γνώμη ! ........ Οκτώβριος 2010



Με κάθε επιφύλαξη, Κυριακή γιορτή και σχόλη νάταν η βδομάδα όλη .............
Η γενιά του πολυτεχνίου ξεκίνησε με καλές προθέσεις, αλλά στην πορεία οι περισσότεροι πρωτεργάτες με τις παρεούλες τους, έγιναν αριστεροί με δεξιές τσέπες, είπε "ανώνυμος πολίτης"
Οι αριστερές τσέπες σήμερα, είναι πιο γεμάτες απ τις δεξιές, είπε ο kapaka pappas
Είναι ορεινό χωριό, έδρα του Δήμου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ. Απέχει 29 χιλ. από την Άρτα και 25,4 χιλ. από τον κόμβο της ΙΟΝΙΑΣ οδού, που κάποια μέρα θα τελειώσει. που θα πάει;Από 12 Απριλίου 2017 Λειτουργεί από Ρίζα ως κόμβο Αμφιλοχίας, μήκος 96 χλμ. και Σελλάδες-Πέρδικα 53 χλμ. 3-8-2017 ολοκλήρωση!

Ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν - Αντιγόνη - (Μα να μισώ δεν έγινα, γεννήθηκα για να αγαπώ)


Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Οι Δαίμονες

Φημολογείται  ότι περί το 1900 μ.χ.  σε πολλές περιοχές του κόσμου,  ο δαιμονισμός έφτασε στην αποκορύφωσή του. Οι εξειδικευμένοι στην επίκληση πνευμάτων  μπροστά σε ομάδες περιέργων έκαναν τα «θαύματά τους». 
Σε σκοτεινά δωμάτια καλούσαν  πνεύματα και άνοιγαν διάλογο μαζί τους. Οι προσκεκλημένοι άκουγαν ομιλίες, φωνές, κραυγές, αλλά ποτέ δεν έβλεπαν τις εικόνες των πνευμάτων - δαιμόνων.  Ούτε οι φωτογραφικές  μηχανές εμφάνιζαν εικόνες πνευμάτων.  Αντίθετα άλλες συσκευές κατέγραφαν τις ομιλίες τους !!!   

Κάτι ανάλογο συνέβαινε και στην περιοχή μας.
Φημολογούνταν ότι στη Μονάστρα απέναντι απ τον Ξηρόκαμπο,  οι κάτοικοι υπέφεραν, επειδή  εκεί συχνά -  πυκνά  εμφανίζονταν πειρασμικά.   Ακόμη και εγώ θυμήθηκα γέροντες που υποστήριζαν ότι τα πειρασμικά στη Μονάστρα  δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στους  κατοίκους του οικισμού.  Οι κάτοικοι για να τα διώξουν έριχναν στη φωτιά χοντρό αλάτι  που έσκαγε και έκαιγαν λάστιχα. 
Φημολογούνταν ότι και σε πολλούς άλλους οικισμούς της περιοχής μας συνέβαιναν παρόμοια περιστατικά. Οι τότε γέροντες μολογούσαν ότι αντιμετώπισαν οι ίδιοι φανταστικές καταστάσεις εμφάνισης πειρασμικών. 

Μια ιστορία αναφέρεται στο Μήτσιο Μαυρομάτη. Ο Μήτσιος έμεινε στα Μαυρομματαίικα (Καστανιά).  Είχε κάποιο πρόβλημα «τρέλας» και γι αυτό δεν απέκτησε οικογένεια. Κατά διαστήματα έφευγε απ την καλύβα του και πήγαινε για πολλές ημέρες στο φαράγγι Χαβούζες (ανάμεσα Ξηροκάμπου & Μονάστρας).   Εκεί στη ρεματιά ανέβαινε σ ένα απάτητο κρημνό και καθόταν νηστικός πολλές μέρες. Οι συγγενείς πήγαιναν εκεί και τον παρακαλούσαν να γυρίσει στην καλύβα του, επειδή ήταν αδύνατο να πλησιάσουν το σημείο του κρημνού και να του προσφέρουν φαγητό ή άλλου είδους βοήθεια.  Πάντα τους έλεγε,  φύγετε εσείς και θα έρθω μόνος μου. 
Όταν ήταν στις καλές του ισχυριζόταν ότι οι δαίμονες κατά διαστήματα τον έπαιρναν και τον ανέβαζαν στον κρημνό και εκείνοι τον γύριζαν ξανά στην καλύβα του.
Μια φορά πήγε ο Δημήτρη – Μαυρομάτης  για την αναζήτηση.  Πλησιάζοντας είδε το Μήτσιο να κάθεται σ ένα σημείο του κρημνού που μόνο κορακιού  φωλιά μπορούσε να ήταν!
Μήτσιο κατέβα κάτω, φώναξε ο Δημήτρης,
Δεν κατεβαίνω, απάντησε ο Μήτσιος,
Γιατί δεν κατεβαίνεις, ρώτησε ο Δημήτρης,
Δεν μ αφήνει ο ………..  αναφέροντας ένα όνομα δαίμονα, απάντησε ο Μήτσιος.
Το Χριστό σου, την Παναγία σου και σε σένα και του ……….. Τσακίσου και κατέβα συνέχισε οργισμένος ο Δημήτρης.
Από κλωνάρι σε κλωνάρι και από κλωνάρι σε ζωνάρα με γρήγορα πηδήματα ο Μήτσιος κατέβηκε δίπλα στο Δημήτρη σώος και αβλαβής.    
Φαίνεται πως το Δημήτρη τον φοβήθηκε και ο δαίμονας!

Η πιο φημισμένη περίπτωση στην περιοχή μας ήταν η περίπτωση «Τριαντάφυλλου».
Ο Τριαντάφυλλος ήταν ένας νορμάλ άνθρωπος παντρεμένος με παιδιά. Φημολογείτο  ότι έκανε επίκληση πνευμάτων διαβάζοντας τη Σολομωνική.  Είχε το χάρισμα ν αποκαλύπτει κλέφτες, ληστές και οποιουδήποτε άλλου είδους απατεώνες.  Η φήμη του ξεπέρασε τα όρια του νομού Άρτας, έγινε γνωστός   και στους κατοίκους  των όμορων νομών Αιτωλοακαρνανίας και Πρέβεζας.
Όταν κάποιοι τον επισκέπτονταν συζητούσε μαζί τους να μάθει λεπτομέρειες για το θέμα που τους απασχολούσε.  ‘Έπειτα πήγαινε σ ένα σκοτεινό δωμάτιο και έκλεινε την πόρτα.  Δεν άφηνε ποτέ κανένα να μπει στο δωμάτιο αυτό.
Διαβάζοντας τη Σολομωνική, καλούσε όλους τους δαίμονες της περιοχής και τους ανέκρινε αυστηρά,  ρωτώντας τι γνωρίζουν για το συγκεκριμένο περιστατικό. Πολλές φορές οι εκτός δωματίου επισκέπτες άκουγαν μαστιγώματα και ουρλιαχτά δαιμόνων.
Μερικές φορές κάποιος απ τους  δαίμονες άρχιζε να περιγράφει το περιστατικό σαν αυτόπτης μάρτυρας. Περιέγραφε πρόσωπα, ανέφερε τοποθεσίες,  ακόμη και ονόματα δραστών.  Στις περιπτώσεις αυτές οι θιγέντες κάνοντας την αναζήτηση αποκάλυπταν τους δράστες και  τα κλοπιμαία. 
Στα παιδιά του δεν αποκάλυψε ποτέ τις δεξιότητές του.  Προφανώς θεωρούσε ότι αυτό που έκανε ήταν κακό, επικίνδυνο, αντιχριστιανικό …….    
Κώστας Α. Παππάς  ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2015.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε χωρίς φόβο και πάθος