Καλώς ήρθατε!!!

Άν μας επισκεφτείτε, ευχόμαστε Κ α λ ό ... κ ο υ ρ ά γ ι ο ! ....... γίνονται καινούργιοι νόμοι, χωρίς να μας ζητούν τη γνώμη ! ........ Οκτώβριος 2010Με κάθε επιφύλαξη, Κυριακή γιορτή και σχόλη νάταν η βδομάδα όλη .............
Η γενιά του πολυτεχνίου ξεκίνησε με καλές προθέσεις, αλλά στην πορεία οι περισσότεροι πρωτεργάτες με τις παρεούλες τους, έγιναν αριστεροί με δεξιές τσέπες, είπε "ανώνυμος πολίτης"
Οι αριστερές τσέπες σήμερα, είναι πιο γεμάτες απ τις δεξιές, είπε ο kapaka pappas
Είναι ορεινό χωριό, έδρα του Δήμου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ. Απέχει 29 χιλ. από την Άρτα και 25,4 χιλ. από τον κόμβο της ΙΟΝΙΑΣ οδού, που κάποια μέρα θα τελειώσει. που θα πάει;Από 12 Απριλίου 2017 Λειτουργεί από Ρίζα ως κόμβο Αμφιλοχίας, μήκος 96 χλμ. και Σελλάδες-Πέρδικα 53 χλμ. 3-8-2017 ολοκλήρωση!

ύτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν - Αντιγόνη - (Μα να μισώ δεν έγινα, γεννήθηκα για να αγαπώ)


Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011

Πτώχευση, επιστροφή στη δραχμή. Τι απαντούν οι αναγνώστες μας

Πολλά ερωτήματα και πολλές απαντήσεις δόθηκαν  στα σχόλια του άρθρου μας «Η πρόνοια σώζει ο πανικός σκοτώνει». Επειδή τα θεωρώ πολύ σημαντικά τα αναδημοσιεύω αυτολεξεί.                      Ανώνυμος είπε... (1)

Για να υπάρχει σχέδιο είναι απαραίτητο η χώρα να έχει εφόδια τροφίμων τουλάχιστο για 6 μήνες. Δυστυχώς θα απαιτηθούν εισαγωγές βασικών ειδών διατροφής. Ένα πτωχευμένο Κράτος με τι χρήματα να κάνει εισαγωγές; Η εγχώρια παραγωγή δε αρκεί ούτε για μισό μήνα. Σιγά μην έχουν αποθέματα. Οι Έλληνες πολιτικοί, εκτός εξαιρέσεων, μόνο να κλέβουν ξέρουν. 
Οι έμποροι που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό θα φέρουν τρόφιμα, αλλά θα μας πουλήσουν το αλευράκι 100 ευρώ το κιλό και τους γίγαντες 200 ευρώ το κιλό. Οι κλέφτες και οι απατεώνες θα ξαναδράσουν να γίνουν πλουσιότεροι !!!
                      Κώστας Α. Παππάς είπε...(2)
Αγαπητέ μου φίλε, φαίνεται ότι έχεις δίκιο. Αν δεν υπάρχει σχέδιο και συμβούν αυτά που γράφεις στο σχόλιο, ο λαός σύσσωμος, δεξιοί – κεντρώοι – αριστεροί θα απαιτήσουν να στηθεί ένα νέο «Γουδί». Όλη η σημερινή Κυβέρνηση και πολλοί Υπουργοί των παλαιοτέρων Κυβερνήσεων πρέπει να απαγχονιστούν για παραδειγματισμό. Πρέπει να έχουν την τύχη του Σαντάμ ! 
Αλλά που θα τους βρούμε; Όλοι οι κλέψαντες θα πάνε στις χώρες που έχουν κρύψει τα κλεψιμέϊκα.
                      Ανώνυμος είπε...(3)
Αγαπητέ μου φίλε, δεν μας είπες αν το Κράτος πτωχεύσει, τι θα γίνουν οι καταθέσεις μας;
                      Κώστας Α. Παππάς είπε...(4)
Για το θέμα αυτό δεν μπορώ να απαντήσω υπεύθυνα, αλλά χωρίς δισταγμό θα πω τις απόψεις μου. 
Αν το Κράτος πτωχεύσει και πει στους «παλαιούς» δανειστές, πάρτε το 20% των δανεισθέντων, δεν έχω να σας δώσω τίποτε άλλο. Δεν νομίζω ότι εμάς τους Έλληνες καταθέτες θα μας αποζημιώσει στο ακέραιο ! 
Η Ιστορία λέει ότι, όταν η χώρα είχε ξαναπτωχεύσει τα πιστωτικά ιδρύματα έδωσαν μόνο κάποια μικρά ποσοστιαία ποσά στους καταθέτες. 
Εκείνο που θυμάμαι καλά είναι αυτό που έγραφε το βιβλίο του «ΤΑΧ/ΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ 1972» της Σχολής Βασικού Προσωπικού ΕΛ ΤΑ. (1972-73 φοιτούσα στη σχολή αυτή). 
Το ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στο βιβλίο του, καυχιόταν για το ότι στην πτώχευση της Ελλάδας (δεν ενθυμούμαι ποιού έτους) έδωσε στους καταθέτες την μεγαλύτερη αποζημίωση απ όλα τ άλλα ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ, που ανέρχονταν σε ποσοστό 30%. 
Οι πλούσιοι γιατί νομίζεται ότι από τον Ιανουάριο 2010 μετέφεραν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό ;;; 
Νίπτω τας χείρας μου, διότι Περισσότερα δε γνωρίζω.
                      Ανώνυμος είπε...(5)
Τι θα γίνει αν επιστρέψουμε στη δραχμή;           Κώστας Α. Παππάς είπε...(6)
Και σ αυτή την περίπτωση χωρίς δισταγμό θα πω τις απόψεις μου.

Υποθέτουμε λοιπόν (αν και μου φαίνεται απίθανο) ότι η Κυβέρνηση αποφασίζει να επιστρέψουμε στη δραχμή.  

Όταν επιστρέψουμε στη δραχμή το εξωτερικό Δάνειο  (παλαιό και νέο)  των 400 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ δεν θα μειωθεί. Θα παραμείνει ακέραιο και το Κράτος δεν θα αποκτήσει ρευστότητα.
Θα τυπώσει  ελληνικά χαρτονομίσματα για την αντικατάσταση του συναλλάγματος σε  ευρώ που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.  Έχει όμως το δικαίωμα να υποτιμήσει τη δραχμή προκειμένου να αποκτήσει οικονομική ρευστότητα. Αν υποτιμήσει τη δραχμή αμέσως μπορεί να τυπώσει νέα χαρτονομίσματα και έτσι θα αποκτήσει ρευστότητα για την πληρωμή των δαπανών του και των τοκοχρεολυσίων.
Παράδειγμα:  Aν υποθέσουμε το συναλλαγματικό απόθεμα του Κράτους (των Ελλήνων πολιτών δηλαδή) είναι 200 δισεκατομμύρια ευρώ και υποτιμηθεί η δραχμή 50%,   η Κυβέρνηση αποκτά το δικαίωμα να τυπώσει νέα χαρτονομίσματα σε δραχμές αξίας 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την πληρωμή των οφειλών της.  Αυτόματα η δραχμή θα υποτιμηθεί έχοντας τη μισή αξία έναντι όλων των ξένων  νομισμάτων.  
Επομένως την άλλη μέρα όλα τα εισαγόμενα προϊόντα θα έχουν προσαύξηση τουλάχιστο 50%.  Μέσα σε μερικούς μήνες και στα Ελληνικά προϊόντα θα αυξηθεί η τιμή τους σε ποσοστό 30-50%. Επομένως μετά την υποτίμηση σε περίοδο 6 περίπου μηνών το μεροκάματο, ο μισθός, η σύνταξη και οι καταθέσεις μας  θα έχουν τη μισή αγοραστική αξία από ότι σήμερα. Ο τιμάριθμος θα ανέβει πάνω από 50%.
Αυτά τα γνωρίζουμε γιατί συνέβησαν επί των ημερών μας. Με τις μικρές υποτιμήσεις της 10ετίας του 80,  κατά περιόδους ο τιμάριθμος είχε ξεπεράσει και το 20%.  Στην Τουρκία είχε ξεπεράσει και το 60%. 
Αλλά και με υποτίμηση δραχμής της τάξεως του 50%  δεν λύνεται το πρόβλημα του χρέους των 400 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα είναι μια προσωρινή ανάσα.   
Το αποτελεσματικότερο μέτρο είναι πτώχευση (δεν αναγνωρίζουμε παλαιά χρέη )– υποχρεωτική επιστροφή στη δραχμήυποτίμηση δραχμής. ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΚΕΤΟ. Αλλά οι συνέπειες για όλους μας θα είναι οδυνηρότατες.


 Τι συνέβη σε άλλες χώρες που πτώχευσαν

·        Σε μια μέρα  τα  super market  άδειασαν.
      Επικράτησε πανικός.
·        Δεν υπήρχαν για πώληση τρόφιμα, πετρέλαια, βενζίνες , φάρμακα κλπ. Τρομερές ελλείψεις παρουσιάστηκαν στα πιο απαραίτητα είδη διαβίωσης.
·        Η ανεργία ανέβηκε στα ύψη,  επειδή έκλεισαν τα περισσότερα από τα ιδιωτικά καταστήματα.
·        Τις επόμενες μέρες οι φιλικές οικογένειες αντάλλασσαν τρόφιμα,  που τους πλεόναζαν με τρόφιμα που τους έλλειπαν.  
·        Η αστυνομία και ο στρατός  έστηναν μπλόκα και απαγόρευαν τις μετακινήσεις για να αποφεύγονται  οι λεηλασίες.
·        Αργά τη νύχτα οι μετακινήσεις απαγορευόταν και το ηλεκτρικό ρεύμα κόβονταν.
·        Οι Δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούσαν υποτυπωδώς, αλλά οι υπάλληλοι έπαιρναν αραιά και που λίγα χρήματα έναντι.
·        Υποτυπωδώς λειτουργούσαν και τα Νοσοκομεία με τεράστιες ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα.
·        Κόπηκε πληθωριστικό νέο χρήμα με πολλά μηδενικά,  σαν εκείνα του 1941 – 44. (Ο Παναγιώτης Γαλύφας είπε)
·        Μετά από ένα χρονικό διάστημα έγιναν εισαγωγές τροφίμων, αλλά τρόφιμα και βενζίνες μοιράζονταν με κουπόνια. Έτσι έπαιρναν όλοι από λίγα για να υπάρξει αυτάρκεια.  
·        Με λίγα λόγια πλούσιοι πτώχευσαν και πείνασαν, ιδιαίτερα στις πόλεις.     
  
                      Ανώνυμος είπε..(7)
Οι καταθέσεις στις τράπεζες μέχρι το Δεκέμβριο 2009 ξεπερνούσαν τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ. Από τον Ιανουάριο 2010 τεράστια ποσά καταθέσεων αποσύρθηκαν από τις Ελληνικές τράπεζες και κατατέθηκαν ΝΟΜΙΜΑ σε τράπεζες Εξωτερικού. Λέω Νόμιμα εννοώντας ότι αυτά στάλθηκαν με εμβάσματα από τις Ελληνικές τράπεζες σε ξένες τράπεζες στο εξωτερικό. Υπάρχουν και ακόμα μεγαλύτερα ποσά που δεν κατατέθηκαν ποτέ στις Ελληνικές τράπεζες, αλλά σε βαλίτσες και κούτες “pabers” μεταφέρθηκαν ΠΑΡΑΝΟΜΑ στο εξωτερικό και κατατέθηκαν εκεί. 

Σήμερα εδώ στις Ελληνικές τράπεζες οι καταθέσεις ανέρχονται περίπου στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Δυστυχώς όμως στις τράπεζες, Έλληνες πολίτες, εταιρείες, Οργανισμοί, συνεταιρισμοί Δήμοι κλπ χρωστούν τεράστια ποσά. Τα ποσά αυτά ξεπερνούν κατά πολύ τις καταθέσεις των 200 δισεκατομμυρίων. Το κακό είναι ότι μεγάλο ποσοστό δανείων «θαλασσοδανείων» (δεν θα διακινδυνεύσω να αναφέρω το ποσό) οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν ποτέ να τα εισπράξουν. 

Αν το Κράτος πτωχεύσει οι τράπεζες που θα βρουν τα χρήματα να τα επιστρέψουν στους καταθέτες; αφού και αυτές σήμερα με δανεικά της κεντρικής ευρωπαϊκής τράπεζας τα βάζουν πέρα; Αφού τα δάνεια είναι μεγαλύτερα των καταθέσεων; Ο Καραμανλής είχε κάνει ένα Νόμο που το Κράτος εγγυάται τις καταθέσεις των Ελλήνων !!! ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ ! Αλλά με ποια χρήματα το κράτος εγγυάται, αφού χθες ο Υπουργός Γιώργος Παπακωσταντίνου είπε ότι από τα μέσα Ιουλίου το κράτος δεν έχει να πληρώσει ούτε μισθούς και συντάξεις; 

Ο ανώνυμος Έλληνας στρατιώτης …. Της Μικράς Ασίας, της Αλβανίας ….. του Γράμμου ….. του σήμερα …….
                       Κώστας Α. Παππάς είπε...(8)
Ευχαριστώ τον ανώνυμο Έλληνα στρατιώτη …., συμφωνώ και επαυξάνω !

Όλα είναι ένας κρίκος, διαβάστε «Δανειστές – Κράτος – Πολίτες, πλέαμε σε πελάγη ευτυχίας», στο σύνδεσμο http://anokalentini.blogspot.com/2011/05/blog-post_05.html
                       Κώστας Α. Παππάς είπε...(9)
Αγαπητέ φίλε/η, συμμερίζομαι τις απόψεις σου στο σχόλιό σου. Οφείλω να ομολογήσω ότι σε μερικά σημεία συμφωνώ απόλυτα. Λυπάμαι, διότι δεν μπορώ να εμφανίσω το σχόλιό σου. Ίσως θεωρηθεί ως διασπορά ψευδών ειδήσεων, έχοντα σκοπό να τρομοκρατήσουν την κοινή γνώμη. Ετούτοι, όπως γράφεις, δεν έχουν σκοπό να πιάσουν τους μεγάλους φοροκλέφτες, αλλά μπορεί να πιάσουν κάποιο «κακομοίρη» που τους κατηγορεί ότι ο τόπος καθημερινά πάει απ το κακό στο χειρότερο. 
Σ ευχαριστώ και με συγχωρείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε χωρίς φόβο και πάθος