Καλώς ήρθατε!!!

Άν μας επισκεφτείτε, ευχόμαστε Κ α λ ό ... κ ο υ ρ ά γ ι ο ! ....... γίνονται καινούργιοι νόμοι, χωρίς να μας ζητούν τη γνώμη ! ........ Οκτώβριος 2010



Με κάθε επιφύλαξη, Κυριακή γιορτή και σχόλη νάταν η βδομάδα όλη .............
Η γενιά του πολυτεχνίου ξεκίνησε με καλές προθέσεις, αλλά στην πορεία οι περισσότεροι πρωτεργάτες με τις παρεούλες τους, έγιναν αριστεροί με δεξιές τσέπες, είπε "ανώνυμος πολίτης"
Οι αριστερές τσέπες σήμερα, είναι πιο γεμάτες απ τις δεξιές, είπε ο kapaka pappas
Είναι ορεινό χωριό, έδρα του Δήμου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ. Απέχει 29 χιλ. από την Άρτα και 25,4 χιλ. από τον κόμβο της ΙΟΝΙΑΣ οδού, που κάποια μέρα θα τελειώσει. που θα πάει;Από 12 Απριλίου 2017 Λειτουργεί από Ρίζα ως κόμβο Αμφιλοχίας, μήκος 96 χλμ. και Σελλάδες-Πέρδικα 53 χλμ. 3-8-2017 ολοκλήρωση!

Ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν - Αντιγόνη - (Μα να μισώ δεν έγινα, γεννήθηκα για να αγαπώ)


Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Ο Καραπάνος και οι ρουφιάνοι του






Ο Κων.  Καραπάνος σαν βουλευτής ΑΡΤΑΣ δεχόταν στο γραφείο του τους κατοίκους του Νομού κατά κοινότητες. Σε κάθε χωριό είχε και ένα δικό του άνθρωπο «το ρουφιάνο». Όταν οι εκπρόσωποι ή οι απλοί ψηφοφόροι του χωριού καθόντουσαν στον προθάλαμο (σαλόνι) από ένα φεγγίτη ο ρουφιάνος τους έβλεπε όλους.
Πρώτα πρέπει να δεχτείς τον π.χ. Κώστα Καρ………, έλεγε στο βουλευτή. Ήταν για 10 χρόνια σύμβουλος στην  κοινότητα και είναι από μεγάλο «ταράφι». Τη γυναίκα του τη λένε Λένη, και έχει πρόβλημα με τη μέση της, έχει τρία παιδιά τον  Λάμπρο, τον Χαράλαμπο  και το Γιώργο. Έχει και δυο κοπέλες την παντρεμένη Ντίνα  και τη μικρή Δημητρούλα που είναι ανύπαντρη  ακόμα. Όταν γινόταν πλήρης ενημέρωση της οικογενειακής κατάστασης ο ρουφιάνος  πήγαινε σε διπλανό δωμάτιο και ο ιδιαίτερος του Καραπάνου έλεγε, περάστε κύριε Καρ………..
Ο Καραπάνος τον καλωσόριζε με εγκαρδιότητα και άρχιζε το παραμύθι. Πως πάει η Λένη με τη μέση της. Πόσα παιδιά έχει  Λάμπρος,  γύρισε από φαντάρος ο Γιώργος; Πως περνάει η παντρεμένη Ντίνα, ευχόταν να βρει και ένα καλό γαμπρό για τη μικρή Δημητρούλα, Η συζήτηση συνεχιζόταν για προσωπικά οικογενειακά θέματα που δεν είχαν καμία σχέση με την ΠΟΛΙΤΙΚΗ.  Μετά από μια τέτοια εγκάρδια συζήτηση ο Κώστας  και ο κάθε Κώστας,  χωρίς ουσιαστικά να ζητήσει τίποτε, γινόταν ένας θερμόαιμος υποστηρικτής του Καραπάνου. 
Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνονταν και με τους άλλους χωριανούς που περίμεναν στο σαλόνι.
Όλους μαζί τους ξεζούμιζε με το «ίμορο» (φόρος εκμετάλλευσης περιουσίας) και ένα - ένα ξεχωριστά τους έκανε φανατικούς υποστηρικτές του.   
Καλεντίνη 20 Φεβρουαρίου 2011.  Αφήγηση Δημήτρης (Μήτσιο) Νταλάκος. Μαρτυρία του Νίκου Ντεκούλη  απ την ΑΓΝΑΝΤΑ. 

Σημειώσεις :
……   Ο Καραπάνος μετά την απελευθέρωση της Άρτας το 1881, βρέθηκε να κατέχει όλη την ορεινή περιοχή του Νομού Άρτας. Έχω ακούσει, ότι βρέθηκε να κατέχει και όλη την ορεινή Θεσσαλία.  ……… 
Επομένως είναι χρέος δικό μας και των παιδιών μας να ξέρουμε την αλήθεια. Πρέπει να γνωρίζουμε πως το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ μετά από μια αιματηρή επανάσταση, μια απελευθέρωση (νομού Άρτας) αναγνώρισε ότι οι περιουσίες του νομού ανήκουν σ ένα μόνο άνθρωπο;;;. …….

Dimos Kafkias  Κυριακή, 28 Νοεμβρίου  στις 8:52 μ.μ. 
.... Ποιος όμως ήταν ο Κ. Καραπάνος. Γεννήθηκε το 1840 στην Άρτα αλλά η καταγωγή του ήταν από τη Ζαβιτσα Ξηρομέρου. Πρωταγωνίστησε από το 1861 έως το 1914 που πέθανε σε όλα τα μεγάλα γεγονότα. Ξεκίνησε ως γραμματέας της Γενικής Εταιρείας του Οθωμανικού κράτους. Αργότερα (1864) τραπεζίτης στην Κωνσταντινούπολη. Το 1881 διαπραγματεύεται για λογαριασμό του Ελληνικού κράτους τη συνθήκη του Βερολίνου. Εκλέχτηκε 11 φορές βουλευτής Άρτας. ......

Πηγή:   ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ. ..... Ο Κ. Καραπάνος αποχωρώντας από το κόμμα Κουμουνδούρου προσχώρησε σε αυτό του Τρικούπη αλλά διαφωνώντας με την πολιτική του προσχώρησε σε αυτό του Δεληγιάννη. Το 1887 δημιούργησε δικό του κόμμα, το Προοδευτικό όπως ονομάστηκε, το οποίο μετά λίγους μήνες διαλύθηκε. Υπουργός Οικονομικών το 1890, υπουργός ναυτικών το 1902, 1903 και  δικαιοσύνης το 1904 - 1905.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε χωρίς φόβο και πάθος