Καλώς ήρθατε!!!

Άν μας επισκεφτείτε, ευχόμαστε Κ α λ ό ... κ ο υ ρ ά γ ι ο ! ....... γίνονται καινούργιοι νόμοι, χωρίς να μας ζητούν τη γνώμη ! ........ Οκτώβριος 2010



Με κάθε επιφύλαξη, Κυριακή γιορτή και σχόλη νάταν η βδομάδα όλη .............
Η γενιά του πολυτεχνίου ξεκίνησε με καλές προθέσεις, αλλά στην πορεία οι περισσότεροι πρωτεργάτες με τις παρεούλες τους, έγιναν αριστεροί με δεξιές τσέπες, είπε "ανώνυμος πολίτης"
Οι αριστερές τσέπες σήμερα, είναι πιο γεμάτες απ τις δεξιές, είπε ο kapaka pappas
Είναι ορεινό χωριό, έδρα του Δήμου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ. Απέχει 29 χιλ. από την Άρτα και 25,4 χιλ. από τον κόμβο της ΙΟΝΙΑΣ οδού, που κάποια μέρα θα τελειώσει. που θα πάει;Από 12 Απριλίου 2017 Λειτουργεί από Ρίζα ως κόμβο Αμφιλοχίας, μήκος 96 χλμ. και Σελλάδες-Πέρδικα 53 χλμ. 3-8-2017 ολοκλήρωση!

Ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν - Αντιγόνη - (Μα να μισώ δεν έγινα, γεννήθηκα για να αγαπώ)


Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Τα οικονομικά, μεταξύ σοβαρού και αστείου

 

Κρυπτονομίσματα, μήπως αποδειχτεί,  η παγκόσμια απάτη του αιώνα ;

    Πολλές φορές ο κινηματογράφος αποκαλύπτει μεγάλες αλήθειες. Ακόμη και οι κωμωδίες αποκαλύπτουν αλήθειες. Σε κάποια κωμωδία, απ τις παλιές ασπρόμαυρες ταινίες, ο Διονύσης Παπαγιανόπουλος είχε ένα χρεοκοπημένο εργοστάσιο και μια ωραία κόρη. Ένας πλούσιος νέος ήθελε να  παντρευτεί την κόρη, αλλά ο μπάρμπα Γιώργος δεν τον ήθελε για γαμπρό.  Το εργοστάσιο αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, ήταν στο χρηματιστήριο και οι μετοχές του είχαν μηδαμινή αξία. Ο νέος άρχισε να αγοράζει τεράστια πακέτα μετοχών, σε πολύ χαμηλή τιμή, τα οποία ο μπάρμπα – Γιώργος  πωλούσε για την εξασφάλιση των αναγκαίων  μετρητών.   Όταν ο νέος αγόρασε το 50% και πλέον των μετοχών, άλλαξε τρόπο διαχείρισης. Καθημερινά αγόραζε μικρά πακέτα μετοχών,  αλλά με καθημερινά αυξανόμενη την τιμή.  Μετά από χρονικό διάστημα ο νέος έφτασε να κατέχει ποσοστό μετοχών πάνω και από το 70%, ενώ η τιμή τους είχε φτάσει στα ύψη. Τότε παρουσιάστηκε ο νέος, πήρε απ τον μπάρμπα Γιώργο δικαιωματικά το εργοστάσιο επειδή κατείχε το μεγαλύτερο πακέτο μετοχών και ύστερα παντρεύτηκε και την κόρη.   

     Αυτό ήταν ένα αστείο  χρηματιστηριακό παιχνιδάκι,  μιας κωμωδίας, που κρύβει μια πολύ μεγάλη αλήθεια. Κάπως έτσι έγινε το 1999. Κάποιοι πλούσιοι ανέβασαν στα ύψη πάμφθηνες μετοχές και τις πούλησαν πανάκριβες στους  φτωχούς που ήθελαν να γίνουν πλούσιοι. Όσοι  νεόπλουτοι «καβάλησαν το καλάμι»  είδαν το τυρί, δεν είδαν τη φάκα και τσίμπησαν.

Το παιχνιδάκι των κρυπτονομισμάτων

       Ένα παρόμοιο  παιγνιδάκι  επαναλαμβάνεται  πολλά χρόνια (και πολύ πριν το 2.000 και μετά).  Πάντα με διαφορετικές προσωπίδες επενδυτών  και πολλά δισεκατομμύρια. Αν διαβάσετε την παρακάτω ανάρτηση όλα θα σας φανούν τρελά και αστεία. Παρά ταύτα επιμένω,  είναι μια πραγματικότητα.

Πως στήνεται διαδικτυακά,  το κόλπο ενός δημιουργού και μερικών φίλων του. Αν είναι ευκατάστατοι και διαθέσουν σημαντικά κεφάλαια κερδίζουν πολλά εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια. Ακόμη και οι   μπατίρηδες του παρακάτω παραδείγματος κερδισμένοι βγαίνουν !

     Ένας εκ των φίλων ο δημιουργός,  στήνει την πλατφόρμα, διαθέτοντας  πχ. 10.000.000 μερίδια «χρυσής ευκαιρίας»  (μερίδια αέρα κοπανιστού)  προς 0,001 €  το ένα,  συνολικής αξίας  10.000 €.  (Αρχικό κεφάλαιο, που υποτίθεται ότι διαθέτει ο δημιουργός κι ας μην έχει μια στην τσέπη). Ξέρετε πόσο κόστιζε ο ουρανός πάνω από την Ακρόπολη. Τεράστιο ποσό,  δεν θυμάμαι πόσο ακριβώς*.  Παρά ταύτα, ο πωλητής χωρίς σ αυτόν να κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ,  βρήκε τρελούς και  μοσχοπούλησε  τον ουρανό της Ακρόπολης !

Ο πρώτος φίλος αγοράζει 1.000.000 μερίδια προς 0,002 € πληρώνοντας στο δημιουργό φίλο  2.000 € με πραγματικό χρήμα. Ένας άγνωστος βλέπει την άνοδο 100% και αγοράζει 100.000 με 0,002€ και πληρώνει 200€ με πραγματικό χρήμα.

Ο δεύτερος  φίλος αγοράζει 1.000.000 προς 0,003 € πληρώνοντας στο δημιουργό φίλο 3.000 €. Κάποιοι άγνωστοι βλέπουν   τη νέα άνοδο 50% και αγοράζουν 100.000 με 0,003€ και πληρώνουν 300€.

Ο Τρίτος φίλος αγοράζει 1.000.000  προς 0,004€ πληρώνοντας στον αρχικό φίλο και δημιουργό 4.000€. Μερικοί άγνωστοι μη φίλοι βλέπουν την τεράστια ποσοστιαία  αύξηση 400%  και αγοράζουν  200.000 μερίδια προς 800€. Έτσι ξεκινά το παιχνιδάκι.

Ήδη τα 10.000.000 μερίδια προς με τιμή 0,004 έχουν μια άυλη αξία. 40.000€. Ο αρχικός φίλος κατέχει τα 26.400€  Ο πρώτος, δεύτερος, τρίτος φίλος από   4.000€ ο καθένας (3χ4.000=12.000) Οι άγνωστοι 400+400+800 =1.600.00€.   

       Ύστερα ο δημιουργός (αρχικός φίλος) με τους άλλους τρεις φίλους αρχίζουν και ανταλλάσουν τα μερίδιά τους, κάνοντας αγοραπωλησίες μεταξύ τους,  δίνοντας τους μεγαλύτερη άυλη αξία στα 10.000.000 μερίδια.  Κατ ουσία ανταλλάσουν τα  χρήματα που διέθεσαν αρχικά, δίνοντας ο ένας στον άλλο μια μικρή προσαύξηση στα μερίδια. Πχ. σήμερα πουλάω στο φίλο 100.000 μερίδια και εισπράττω 5.000€, αύριο τα αγοράζω απ το φίλο, 5.500€,  την επομένη τα πουλάω στο φίλο 6.000€. Κατ ουσία, καθημερινά ανταλλάσουμε τα λεφτά μας.    Ο δημιουργός αρχίζει να  πουλάει και σε ιδιώτες μεγάλα ποσά μεριδίων,  με το αζημίωτο βέβαια,  εισπράττοντας πραγματικό χρήμα σε ευρώ ή δολάρια. Σημειωτέο τα 10 εκατομμύρια μερίδια σ αυτόν κόστισαν μηδέν ευρώ. Τα μοναδικά του έξοδα ήταν το στήσιμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Σε μερικούς μήνες η τιμή του μεριδίου γίνεται 0,009, 0,030,  0,045, 090. Και το αρχικό κεφάλαιο αντίστοιχα 90.000€, 300.000€ 450.000€,  900.000€ !!!

Σ μερικά χρόνια  το μερίδιο μπορεί να φτάσει το 0,999  ή  2,560  και το άυλο κεφάλαιο 9.999.000€ ή και 25.600.000€, αντίστοιχα. 

Όσοι  αγοράζουν τώρα από το δημιουργό 1.000 μερίδια «χρυσής ευκαιρίας»  με 0,999 ή  2,560 θα πληρώσουν 999€ ή και 2.560€ με πραγματικό χρήμα.  Έτσι η ομάδα αποκτά ζεστό χρήμα και μπαίνει στη διαφήμιση.

Τότε πληρώνουν μεγαλοδικηγόρους για να καλύψουν την απάτη που θα αποδειχτεί μετά μερικά χρόνια. Πληρώνουν διάσημους προγραμματιστές για την εύρυθμη λειτουργία επέκτασης της πλατφόρμας. (Πάνω σ αυτή τη λογική στήθηκε και το πρώτο κρυπτονόμισμα). 

Όταν φτάσουν το στόχο τους,       

ο Δημιουργός και οι φίλοι του τότε έχουν ακόμη πολλά  εκατομμύρια μερίδια «χρυσής ευκαιρίας»  που τα χρυσοπωλούν  σε αφελείς, νεόπλουτους. Εκεί είναι λίγο δύσκολο για να πουλήσουν ένα πολύ μεγάλο όγκο μεριδίων, πρέπει να ξοδέψουν και πολλά σε διαφημιστές και μεσάζοντες. Αφού ξεπουλήσουν στην ανώτερη τιμή τα τεράστια ποσά των μεριδίων τους,  εγκαταλείπουν το παιχνιδάκι και οι τιμές των «επίχρυσων»  μεριδίων καταρρέει, ενώ οι επενδυτές τραβάνε τα μαλλιά τους.  

Να μας ζήσεις    elon musk  (πονηρούλη έκανες πυραύλους σου τα λεφτά του κοσμάκη).

     Παρατήρηση:  Ο Δημιουργός του πρώτου κρυπτονομίσματος έγινε πάμπλουτος, όταν στην ανώτατη τιμή εξαργύρωσε την πλειοψηφία των μεριδίων του.  Όσοι είχαν αγοράσει στις αρχές έγιναν και εκείνοι πολύ πλούσιοι. Τη νύφη την πλήρωσαν οι αφελείς που μπήκαν όταν το νόμισμα απέκτησε μεγάλη τιμή. Και εκείνοι ένα χρονικό διάστημα  έβλεπαν τα μερίδιά τους να αυξάνονται καθημερινά, αλλά η ανθρώπινη απληστία δεν τους επέτρεπε να τα εξαργυρώσουν. Ήθελαν το αρχικό κεφάλαιο να το διπλασιάσουν και να το αναδιπλασιάσουν. Νόμιζαν ότι βρήκαν την πηγή του πλούτου. Στα γονίδιά μας υπάρχει και το γονίδιο  της απληστίας.  Το ίδιο έκαναν και όσοι είχαν μετοχές του Ελληνικού χρηματιστηρίου το 1998 και 1999.  

Παράλληλα  ξεφύτρωσαν σα μανιτάρια 19.000 άλλα κρυπτονομίσματα. Κάποιοι δημιουργοί κατάφεραν να τα ανεβάσουν πολύ ψηλά. Και εκείνοι κέρδισαν πολλά.  Και οι μικροί έβγαλαν το κάτι τις.

Κάποιοι κεφαλαιούχοι επένδυσαν με καθυστέρηση, πολύ μεγάλα ποσά,  χωρίς να κερδίσουν. Εκείνοι είναι που σήμερα τα κρατούν σε κάποιο κύρος τα κρυπτονομίσματα. Άλλως το σύστημα θα είχε καταρρεύσει παντελώς.

Τεχνητή νοημοσύνη

      Κυκλοφόρησαν κι άλλα φυντάνια. Η τεχνητή νοημοσύνη.  Κάποιοι πονηροί διέδωσαν ότι με την τεχνητή νοημοσύνη επιτυγχάνουμε θαύματα στα κρυπτονομίσματα. Ποια τεχνητή νοημοσύνη, απλή ανταλλαγή μεριδίων μεταξύ των μελών έκαναν. Έκαναν  ότι και οι παραπάνω φίλοι στο παράδειγμα. Απλά αντί για κάθε πελάτη να κάνουν μια αγοραπωλησία τη βδομάδα, έκαναν 20,  30 και 50 την ώρα. Σε δυο ώρες οι αφελείς έβλεπαν το αρχικό ποσό να διπλασιάζεται. Απάτη -  απάτη – απάτη.  

ΑΠΑΡΑΒΑΤΗ ΑΡΧΗ της Οικονομίας. Για να κερδίσει κάποιος χρήματα ΠΡΕΠΕΙ κάποιος ή κάποιοι να τα ΧΑΣΟΥΝ !!!!  Επομένως κερδισμένοι δεν μπορεί να είμαστε εμείς οι αφελείς και αθώοι πολίτες, τ ακούς Ανδρέα;.

    Τα κρυπτονομίσματα δεν είναι η πρώτη απάτη.   Υπήρχαν και άλλες πολύ προγενέστερες παρομοίου  τύπου. Η μεγαλύτερη απάτη του αιώνα, τα κρυπτονομίσματα, βοηθήθηκαν πολύ, επειδή για πρώτη φορά, έγινε με  χρήση του διαδικτύου. Οι απάτες αυτές, δεν μπορούν να κηρυχτούν παράνομες, επειδή θεωρούνται, τυχερά παιχνίδια ή και επενδύσεις χρήματος, καθότι ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων πράγματι κερδίζουν τα χρήματα των πολλών. Εξάλλου στις μεγάλες απάτες συμμετέχουν και διάσημοι Νομικοί κομπιναδόροι.  

      ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Μετά επεξεργασία των στοιχείων που παρέχονται στο ιντερνέτ παρατηρώ ότι από τις 5/6/2022 ως τις 12/6/22, ο λαός έχει χάσει την ψυχραιμία του και  ξεπουλάει όσο- όσο τα κρυπτονομίσματά του. Οι οικονομικά ισχυροί αναπληρώνουν τη χασούρα, αλλά τελικά δεν κατάφεραν τίποτα. Από τις 12/6/22 ως σήμερα 19/6 τα εκατομμύρια των απλών πολιτών συνέχισαν να πωλούν όσο – όσο. Παρά τη συνεχιζόμενη στήριξη των ισχυρών χάθηκε κάθε έλεγχος, οι τιμές κατρακύλησαν και χάθηκε το 40% της κεφαλαιοποίησης. Από τα 1,2 τρις € έπεσε στα 800 δις €.   ΧΑΘΗΚΕ ΚΑΘΕ ΙΧΝΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ η κατρακύλα θα συνεχιστεί.    

… δεν θυμάμαι πόσο ακριβώς*.    Το μόνο που θυμάμαι είναι:   το πώς φαίνεται το σπίτι μου, με το οικόπεδό του, στην Καλεντίνη απ τον ουρανό. Η ουράνια φωτογραφία  κόστιζε 2 λεπτά του ευρώ ανά τμ.  Δηλαδή το οικόπεδό μου κόστιζε 400 Χ 0,02= 8€ !  Ρωτάω το γιό μου: «ποια εταιρεία πουλάει κάτι πάνω απ το σπίτι μου, χωρίς τη συγκατάθεσή μου;».  «η εταιρεία     Nextt coin …….. Πιάσε το αυγό και κούρευτο, αγόρασέ το πατέρα μην μας το πάρει άλλος», απάντησε  γελώντας ο γιός μου.   Σ αυτή την κοινωνία της απάτης ζούμε !

Κώστας Α. Παππάς  Ιούνιος 2022.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε χωρίς φόβο και πάθος