Καλώς ήρθατε!!!

Άν μας επισκεφτείτε, ευχόμαστε Κ α λ ό ... κ ο υ ρ ά γ ι ο ! ....... γίνονται καινούργιοι νόμοι, χωρίς να μας ζητούν τη γνώμη ! ........ Οκτώβριος 2010



Με κάθε επιφύλαξη, Κυριακή γιορτή και σχόλη νάταν η βδομάδα όλη .............
Η γενιά του πολυτεχνίου ξεκίνησε με καλές προθέσεις, αλλά στην πορεία οι περισσότεροι πρωτεργάτες με τις παρεούλες τους, έγιναν αριστεροί με δεξιές τσέπες, είπε "ανώνυμος πολίτης"
Οι αριστερές τσέπες σήμερα, είναι πιο γεμάτες απ τις δεξιές, είπε ο kapaka pappas
Είναι ορεινό χωριό, έδρα του Δήμου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ. Απέχει 29 χιλ. από την Άρτα και 25,4 χιλ. από τον κόμβο της ΙΟΝΙΑΣ οδού, που κάποια μέρα θα τελειώσει. που θα πάει;Από 12 Απριλίου 2017 Λειτουργεί από Ρίζα ως κόμβο Αμφιλοχίας, μήκος 96 χλμ. και Σελλάδες-Πέρδικα 53 χλμ. 3-8-2017 ολοκλήρωση!

Ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν - Αντιγόνη - (Μα να μισώ δεν έγινα, γεννήθηκα για να αγαπώ)


Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Ζωοπανήγυρη Άρτας, αστεία ιστοριούλα

     Πριν το 1975,  μαζί με την  εμποροπανήγυρη Άρτας,  ταυτόχρονα, γινόταν και η Ζωοπανήγυρη Άρτας. Οι κάτοικοι του νομού, αλλά και των γειτονικών νομών, πήγαιναν στο «μπχούστι» να πουλήσουν, ν αγοράσουν ή να ανταλλάξουν τα ζώα τους. Ο γιαλός του Αράχθου από τα σημερινά πρακτορεία ΚΤΕΛ και πάνω, μέχρι το μικρό φράγμα, γέμιζε με χιλιάδες ζώα. Είχε απ όλα ο "μπαξές",  αρνιά, κατσίκια, πρόβατα, γίδια, γουρούνια, μουλάρια, άλογα, φοράδες, γαϊδούρια, μοσχάρια,  αγελάδες και βόδια. Εμπόρους μεγάλων ζώων κατά την υπόλοιπη περίοδο του έτους δύσκολα έβρισκες. 

     Στη ζωοπανήγυρη,  ερχόταν μεγαλέμποροι ζώων από την υπόλοιπη Ήπειρο, τη Θεσσαλία και την Αιτωλοακαρνανία.  Πρωταγωνιστές πάντα της ζωοπανήγυρης  ήταν οι τσιγγάνοι (Τουρκόγυφτοι, έτσι τους αποκαλούσανε)  "έκοβαν και έραβαν", αγόραζαν, πωλούσαν και έκαναν τράμπες (ανταλλαγές).  

Οι τσιγγάνοι στις αγοραπωλησίες μεγάλων ζώων ήταν μαέστροι. Πάντα αγόραζαν ένα ζώο φτηνά και ως την άλλη μέρα το μεταπωλούσαν ή αντάλλασσαν πιο ακριβά. Σκαρφιζόταν χίλια δυο κόλπα να εξαπατήσουν τους αφελείς και τους γέρους χωριάτες. 

Όσα «αλοϊκά κλωτσούσαν» ή ήταν γέρικα και εξαντλημένα,  οι γύφτοι τους έκαναν  ενέσεις με ορμόνες, τα μεταμόρφωναν προσωρινά, σε ήμερα και γεροδεμένα  και τα πωλούσαν πολύ ακριβότερα απ ότι τα είχαν αγοράσει.  


   Το περιστατικό είναι πραγματικό (μου το επιβεβαίωσε ο γιός του παθόντα) και  έγινε πριν το 1965. 

     Κάποιος συνδημότης μας (μάλιστα πολύ αξιόλογο πρόσωπο) ήθελε να αντικαταστήσει το γέρικο μουλάρι του με ένα νεότερο. Κατεβαίνοντας  με τα πόδια στο "μπχούστι",  η πρώτη του δουλειά ήταν να πουλήσει το γέρικο ζώο. Πρώτοι τον πλησίασαν οι τσιγγάνοι, του έκαναν παζάρια και  το αγόρασαν σε πολύ χαμηλή τιμή, αφού ο συνδημότης μας ήθελε να το ξεφορτωθεί !  
- Να μου βρείτε ένα νεότερο,  είπε στον αγοραστή, τώρα που αποδεσμεύτηκα,  μια - δυο μέρες θα μείνω στην εμποροπανήγυρη για διάφορα ψώνια, ύστερα θα ξαναγυρίσω.  
- Μην ανησυχείς, σε μια δυο - μέρες θα σου βρούμε ένα ίδιο, αλλά 5-6 χρόνια νεότερο, απάντησε εκείνος.      
Αμέσως το συνεργείο μεταποίησης, "ανέλαβε καθήκοντα". Φούσκωσαν το μουλάρι του με ορμόνες, το έκαναν εμφανισιακά 8-10 χρόνια νεότερο και το παρέλαβαν κάποιοι άλλοι φίλοι, της ίδιας σπείρας. Όταν ο συνδημότης επέστρεψε, ο αγοραστής τον παρέπεμψε στους φίλους του. Ξαναγόρασε του μουλάρι του,  πληρώνοντας και επιπλέον ένα 500ρικο δραχμές.  (Σε ευρώ πάνω από 500).

    Φτάνοντας στη διαστάυρωση στο Διάσελο, το μουλάρι, ήξερε το δρόμο και έστριψε αριστερά. Α! ωραία, Ραδοβυζινός ή Τζουμερκιώτης θ ταν ο προηγούμενος ιδιοκτήτης,  καλλίτερα είναι μαθημένο και σε δύσβατη περιοχή σκέφτηκε. Στη επόμενη διασταύρωση έστριψε δεξιά. Α!! Ραδοβυζινός ήταν ξανασκέφτηκε. Στην  διασταύρωση της Καλεντίνης  έστριψε αριστερά. Διχομοιριώτης - Ρετσιανίτης ή Τετρακωμίτης είναι σίγουρα, ξανασκέφτηκε. Περνώντας την καμάρα στου  Βρατσίστα, σιγουρεύτηκε ότι ήταν Τετρακομίτης ο ιδιοκτήτης.  Από εκεί και πέρα το ζώο  "όρμωσε"  για το σπίτι του. Φτάνοντας στο σπίτι,  πήγε κατ ευθεία  στην ταΐστρα του !!!   
Τότε ο Θωμάς  δε σκέφτηκε ΤΙΠΟΤΑ, απλώς μούντζωσε τα μούτρα του. 

 
                         Ο Μήτσος μέσα στο κουτί 

Κώστας Α. Παππάς.   ΑΣΤΕΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ.   ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2021. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε χωρίς φόβο και πάθος