Καλώς ήρθατε!!!

Άν μας επισκεφτείτε, ευχόμαστε Κ α λ ό ... κ ο υ ρ ά γ ι ο ! ....... γίνονται καινούργιοι νόμοι, χωρίς να μας ζητούν τη γνώμη ! ........ Οκτώβριος 2010



Με κάθε επιφύλαξη, Κυριακή γιορτή και σχόλη νάταν η βδομάδα όλη .............
Η γενιά του πολυτεχνίου ξεκίνησε με καλές προθέσεις, αλλά στην πορεία οι περισσότεροι πρωτεργάτες με τις παρεούλες τους, έγιναν αριστεροί με δεξιές τσέπες, είπε "ανώνυμος πολίτης"
Οι αριστερές τσέπες σήμερα, είναι πιο γεμάτες απ τις δεξιές, είπε ο kapaka pappas
Είναι ορεινό χωριό, έδρα του Δήμου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ. Απέχει 29 χιλ. από την Άρτα και 25,4 χιλ. από τον κόμβο της ΙΟΝΙΑΣ οδού, που κάποια μέρα θα τελειώσει. που θα πάει;Από 12 Απριλίου 2017 Λειτουργεί από Ρίζα ως κόμβο Αμφιλοχίας, μήκος 96 χλμ. και Σελλάδες-Πέρδικα 53 χλμ. 3-8-2017 ολοκλήρωση!

Ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν - Αντιγόνη - (Μα να μισώ δεν έγινα, γεννήθηκα για να αγαπώ)


Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Νέες αντικειμενικές αξίες επεξεργάζεται η Κυβέρνηση



Θέμα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών έθεσε πρόσφατα η κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει απλά αύξηση φόρων και ΕΝΦΙΑ.  Άλλωστε  την αύξηση  δεν  την  απέκρυψε !

 Για μια ακόμη φορά πρέπει να επισημάνω ότι στην  πλειοψηφία τους,  οι οικισμοί (τα χωριά) του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη έχουν μια ιδιαιτερότητα ΜΟΝΑΔΙΚΗ στην ΕΛΛΑΔΑ.  Οι οικισμοί του Δήμου έχουν λίγους κατοίκους, λίγες κατοικίες και υπέρ πληθώρα οικοπέδων.


  Ο Δήμος Γεωργίου Καραΐσκάκη των 86 οικισμών και των 6.089 κατοίκων (απογραφή 2011) έχει τόσα οικόπεδα, που μπορεί να χωρέσει όλη η Αθήνα. 



Ένα τμήμα, το πιο πυκνοκατοικημένο, του οικισμού ΕΠΑΝΩ  ΣΕΣΗΣ - ΒΑΡΚΩΝ 










Ένα άλλο τμήμα αραιοκατοικημένο του οικισμού ΕΠΑΝΩ ΣΕΣΗΣ - ΒΑΡΚΩΝ Αυτά που βλέπετε ΔΕΝ είναι όλα ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ. Μερικά κτίσματα είναι στάβλοι και αποθήκες. Σ αυτά τα 160 στρέμματα οικοπέδων οι κατοικίες είναι ΜΟΝΟ 9 !
Το κτήμα 1 και 2 είναι δικό μου. Τα όρια του οικισμού το χωρίζουν στη μέση. Το τμήμα 1 είναι εντός του οικισμού  ΟΙΚΟΠΕΔΟ, το τμήμα 2 είναι εκτός οικισμού ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ. 

 Η  ιδιαιτερότητα του οικισμού μου      

Για να γίνω πιο κατανοητός θα κάνω μια ιστορική αναδρομή  για τον οικισμό της ΕΠΑΝΩ  ΣΕΣΗΣ - ΒΑΡΚΩΝ είναι ο οικισμός που μένω και  τον γνωρίζω πολύ καλά. Εξ άλλου  ίδιες είναι οι ιδιαιτερότητες και στους υπόλοιπους οικισμούς του Δήμου μας.  

Η πρώην κοινότητα Άνω Καλεντίνης των 548 κατοίκων έχει  7 οικισμούς. Ο μεγαλύτερος οικισμός της είναι η ΕΠΑΝΩ ΣΕΣΗ - ΒΑΡΚΑ που ενοποιήθηκαν  με την 2673/1994 Απόφαση Νομαρχίας Άρτας.  Ο ενοποιημένος οικισμός περιλαμβάνει περί τις 15 αποθήκες, 15-20 εγκαταλειμμένους στάβλους  και 80 ως 90 κατοικίες όπου διαμένουν  285 κάτοικοι (247+38). Οι αποθήκες-στάβλοι-κατοικίες είναι  εντός του οικισμού,  κτισμένες η κάθε μία μακριά από κάθε άλλη και καταλαμβάνουν-περικλείουν  έκταση  μεγαλύτερη των 1.050 στρεμμάτων!!! Σύμφωνα με τον πολεοδομικό κανονισμό ΟΛΑ τα ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ που περιέχονται - περικλείονται στα κτίρια αυτά, χαρακτηρίζονται ΟΙΚΟΠΕΔΑ!  

Σημειωτέο, ο Δήμος Νέου Ψυχικού στην Αθήνα, των 11.500 κατοίκων καταλαμβάνει οικοπεδική έκταση ΜΟΝΟ 950 ! στρεμμάτων. Ο Δήμος Αθηναίων, των 664.000 κατοίκων έχει έκταση 38.960 στρέμματα (μαζί με τους λόφους Ακρόπολης, Φιλιπάππου και Λυκαβηττού). 

 Επειδή ο οικισμός ΕΠΑΝΩ ΣΕΣΗΣ-ΒΑΡΚΩΝ της τοπικής Κοινότητας ΑΝΩ ΚΑΛΕΝΤΙΝΗΣ καλύπτει ΟΙΚΟΠΕΔΙΚΗ έκταση μεγαλύτερη των 1.050 στρεμμάτων,  τα οικόπεδά του,  λόγω υπέρ πληθώρας είναι ΑΠΑΞΙΩΜΕΝΑ και  η  Πραγματική τους ΑΞΙΑ   ΜΗΔΑΜΗΝΗ. 


 Διαμόρφωση των οικισμών

 Πριν το 1940, ο κάθε οικογενειάρχης,  χωρίς οικοδομικές άδειες κλπ. διατυπώσεις,  έκτιζε ένα σπιτοκάλυβο εκεί  που είχε τα αγροκτήματά του.  Δίπλα από  την κατοικία του έκτιζε μαντριά,  καλύβες και στάβλους για να στεγάσει τα πρόβατά του, τα γίδια του, τις κότες του,  τα χοντρικά*   του,  προκειμένου  να τα εξασφαλίσει από τους λύκους, που κυκλοφορούσαν παντού όπως τα αγριογούρουνα σήμερα.    Την υπόλοιπη τριγύρω  στην κατοικία του έκταση την χρησιμοποιούσε ως αγροκτήματα για τη σπορά σιτηρών.    Επομένως η κάθε  κατοικία, μακριά από άλλες κατοικίες,   ήταν κτισμένη σε μία ιδιωτική έκταση 5 ως 20 στρεμμάτων.    

 Η «επάρατος»  (Χούντα 1967-1974)  έδωσε Ηλεκτρικό Ρεύμα και νερό στην πλειοψηφία των κατοίκων αυτών.     Οι  κάτοικοι αφού απέκτησαν ηλεκτρικό ρεύμα και νερό,  με τα λιγοστά χρήματα που διέθεταν, παίρνοντας  ΒΕΒΑΙΩΣΗ  από τον εκάστοτε Πρόεδρο Κοινότητας,  ότι κατέχουν οικόπεδο 300-500 τμ. εντός του οικισμού ΕΠΑΝΩ ΣΕΣΗΣ ή ΒΑΡΚΩΝ με άδεια της πολεοδομίας Άρτας, ανακατασκεύαζαν την παλιά τους κατοικία ή έκτιζαν δίπλα μια νέα πιο σύγχρονη. Μόνο στο κέντρο του οικισμού, την περίοδο 1950-1985 κάποιες κατοικίες κτίστηκαν πυκνά,  κοντά σε άλλες. 

  Έτσι λοιπόν κτίστηκαν  οι 80 ως 90 κατοικίες ΕΝΤΟΣ  του ΟΙΚΙΣΜΟΥ.  Σύμφωνα με μεταγενέστερους  νόμους της πολιτείας,   ΟΛΗ η έκταση που καταλαμβάνουν ή  περικλείουν οι παραπάνω κατοικίες  αυτοδικαίως χαρακτηρίστηκε  ΟΙΚΟΠΕΔΙΚΗ.

Και έτσι προέκυψε το παράλογο:  Οι κάτοικοι αγρότες της ΕΠΑΝΩ ΣΕΣΗΣ- ΒΑΡΚΩΝ δε έχουν ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ,    έχουν μόνο  ΟΙΚΟΠΕΔΑ !!!  Στους χάρτες φαίνεται ότι γύρω από τον οικισμό υπάρχουν  Δασικές εκτάσεις με ελάχιστα ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ. 

Άλλο τμήμα του οικισμού ΕΠΑΝΩ ΣΕΣΗΣ - ΒΑΡΚΩΝ  100 στρεμμάτων με 5 μόνο κατοικίες 

 Το 1996,  όταν συντάχθηκε για πρώτη φορά το Ε9,  οι ιδιοκτήτες των κατοικιών τις μεν κατοικίες  δήλωσαν ότι είναι ΕΝΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ   και την υπόλοιπη ιδιόκτητη έκταση των 5-20 στρεμμάτων ως  ΟΙΚΟΠΕΔΑ.  Τα  επόμενα χρόνια 1997-1998 εφαρμόστηκε ο ΦΑΠ   (Φόρος Ακίνητης Περιουσίας).  Με την εφαρμογή του ΦΑΠ οι κάτοικοι του  οικισμού ΕΠΑΝΩ  ΣΕΣΗΣ κλήθηκαν να πληρώσουν πολύ μεγάλα ποσά φόρου.  Όλοι έτρεξαν στους λογιστές και διόρθωσαν τα Ε9,  δηλώνοντας  εντός οικισμού ΜΟΝΟ τις  κατοικίες κτισμένες σε οικόπεδα των 300-500 τμ.  Την δε  υπόλοιπη οικοπεδική  έκταση,  των 5-20 στρεμμάτων δήλωσαν ότι είναι  ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ.

Έτσι λοιπόν σήμερα,  σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολεοδομίας  ο οικισμός της ΕΠΑΝΩ  ΣΕΣΗΣ - ΒΑΡΚΩΝ   κατέχει οικόπεδα ΕΚΤΑΣΗΣ  πάνω από 1.050 !!!  στρέμματα. Αντίθετα σύμφωνα με τα στοιχεία της  Δ.Ο.Υ.  τα οικόπεδα  του οικισμού  κατ  εκτίμηση  είναι λιγότερα των 90 στρεμμάτων.
*90 κατοικίες σε οικόπεδο 500 τμ. η κάθε μία καταλαμβάνουν έκταση 45 στρεμμάτων. Επίσης κάποιοι λόγω κληρονομιών εξαναγκάστηκαν και έγραψαν τα αγροτεμάχια  οικόπεδα. 


Οι οικισμοί  ΕΠΑΝΩ  ΣΕΣΗΣ - ΒΑΡΚΑ   είναι  μόνο δύο οικισμοί από τους 86 οικισμούς του Δήμου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ.  Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στους υπόλοιπους   οικισμούς του Δήμου μας.  Π.χ. Οικισμός ΣΕΣΗ  τοπικής κοινότητος Άνω Καλεντίνης:  κατοικίες 25-30, κάτοικοι 61,  Οικοπεδική  έκταση πάνω από  500 !!!!   στρέμματα.     

ΑΡΑ:   δικαίως  παραπάνω έγραψα,  ότι στα οικόπεδα του Δήμου μας,  χωρά να κτιστεί ΟΛΗ η ΑΘΗΝΑ.


ΤΑΥΤΙΣΗ  Χάρτη του ΚΤΗΜΑΤΟΛΙΓΙΟΥ με τους Χάρτες της  ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ

Όλα τα στοιχεία των πολεοδομικών  χαρτών,  έχουν εισαχθεί στον Χάρτη του ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ.  Όταν  στον υπάλληλο του κτηματολογίου δείχνετε  το ακίνητό σας,  ο υπάλληλος αμέσως βλέπει αν  το ακίνητό σας είναι εντός ή εκτός  ορίων του οικισμού.  Στις δηλώσεις του ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ  πρώτα-πρώτα αναγράφεται το ΑΦΜ μας!   Επίσης αν θέλετε να δείτε ποια ακίνητα δηλώσατε  στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ  τα βλέπετε από το TAXIS  NET.  Καθώς αντιλαμβάνεστε η εφορία ενημερώθηκε άτυπα  τι δηλώσατε στο κτηματολόγιο πριν ακόμη οριστικοποιηθούν   οι  ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ  !!!. 

Το 2022 – 23, όταν οι χάρτες του κτηματολογίου οριστικοποιηθούν θα χτυπήσει συναγερμός στην  ΑΑΔΕ  για το Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη.  Τα δηλωθέντα στη Δ.Ο.Υ. αγροτεμάχια θα εμφανιστούν ως αδήλωτα οικόπεδα.  Θα φαίνεται π.χ. ότι ο Παππάς Κων/νος στην ΕΠΑΝΩ ΣΕΣΗ κατέχει μια κατοικία 72 τμ. και 8 στρέμματα οικόπεδα, Ενώ στο Ε9 δήλωσε ψευδώς  μια κατοικία 72 τμ. σε οικόπεδο 500 τμ. και αγροτεμάχια  7.500 τμ.  Ο κ. έφορος Άρτας θα στείλει μήνυμα στο κ. Παππά να περάσει από τη Δ.Ο.Υ.  για τακτοποίηση φορολογικών εκκρεμοτήτων του.  Περνώντας ο κ. Παππάς από την  Δ.Ο.Υ  θα πληροφορηθεί ότι είχε συμπληρώσει λαθεμένα το Ε9 του και πρόεκυψαν  φόροι – πρόστιμα - ΕΜΦΙΑ και τόκοι για τη 10ετία 2014-2023   3.221,82**  ευρώ.  Ο κ. Παππάς θα πει, χωράφια είναι,  Πάρτε τα!  κ. έφορε!  Και να τα πουλήσω δεν παίρνω  4  χιλιάρικά !  και ο έφορος  θα απαντήσει «λυπάμαι κ. Παππά,  για να κάνετε αποποίηση πρέπει πρώτα να εξοφλήσετε το μέχρι τώρα χρέος σας.    Όταν εξοφλήσετε,  ελάτε να κάνετε αποποίηση για να μην πληρώνετε   κι άλλα από εκεί  και πέρα»!!!!!.

ΤΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ  ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ

Α) οι οικοδομικές άδειες που δόθηκαν για τις κατοικίες που κτίστηκαν ΕΝΤΟΣ οικισμού είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να ΑΛΛΑΞΟΥΝ   και να γίνουν κατοικίες ΕΚΤΟΣ οικισμού.  Β)  τα αγροτεμάχια που περιλαμβάνονται ή περικλείονται από τις κατοικίες αυτές   δεν μπορεί να ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ,  ΚΑΤ ΕΞΑΙΡΕΣΗ του νόμου,   ΜΟΝΟ  στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη.  


Γ)  Τα αγροτεμάχια αυτά,  όταν χαρακτηριστούν και στη Δ.Ο.Υ. οικόπεδα, λόγω υπέρ πληθώρας,  ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ  ΠΟΤΕ  κάποια σημαντική εμπορική αξία οικοπέδων. 
Ειδικότερα σήμερα που οι νέοι εγκαταλείπουν τα χωριά μας. 




Για την ιδιαιτερότητα αυτή  πρέπει να ενημερωθούν  ΕΓΚΑΙΡΑ και ΕΓΚΥΡΑ οι αρμόδιες αρχές  (ΕΦΟΡΙΑ ΑΡΤΑΣ, ΑΑΔΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ).

Αρμόδιοι φορείς για την ενημέρωση είναι  Δήμαρχός μας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Πρόεδροι Κοινοτήτων   και οι βουλευτές  Άρτας.


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι:


Όταν  γίνουν αλλαγές αντικειμενικών αξιών των ακινήτων,  τα οικόπεδα της περιοχής μας να τύχουν την ελαχίστως δυνατή ΧΑΜΗΛΩΤΕΡΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ  ΑΞΙΑ.


Όχι,  ότι τότε δεν θα πληρώσουμε αναδρομικά Πρόστιμα, ΕΝΦΙΑ και τόκους.  Λίγα χιλιάρικα θα τα πληρώσουμε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ.   Αλλά Πρέπει να γίνει μεγάλος  αγώνας ΣΗΜΕΡΑ για να μην πληρώσει ο καθένας μας   ΠΟΛΛΑ  ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ !!!  ΑΥΡΙΟ.

Οι σημερινές  αξίες έχουν ως εξής:  Δημοτική ενότητα Γ. Καραϊσκάκη οικόπεδο χωρίς κτίσμα έχει αξία 6.000 το στρέμμα και ετήσιο ΕΝΦΙΑ 12,5 ευρώ το στρέμμα.  Αν εντός του οικοπέδου υπάρχει κτίσμα ο ΕΝΦΙΑ είναι 62,50 ευρώ το στρέμμα.  
Στη  Δημοτική ενότητα ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ  οικόπεδο χωρίς κτίσμα έχει αξία 5.000 το στρέμμα και  ετήσιο ΕΝΦΙΑ 12,5 ευρώ το στρέμμα.  Αν εντός του οικοπέδου υπάρχει κτίσμα ο ΕΝΦΙΑ είναι 62,50 ευρώ το στρέμμα. 
Στη  Δημοτική ενότητα Τετραφυλίας,   οικόπεδο χωρίς κτίσμα έχει αξία  4 .000 το στρέμμα και  ετήσιο ΕΝΦΙΑ 7,5 ευρώ το στρέμμα.  Αν εντός του οικοπέδου υπάρχει κτίσμα ο ΕΝΦΙΑ είναι 37,50 ευρώ το στρέμμα. 



Πρέπει να τεθεί σαν βασικός στόχος όλων μας,
 οι αντικειμενικές αξίες των οικοπέδων χωρίς κτίσμα (κατ ουσία αγροτεμαχίων) να είναι τόσο χαμηλές,  ώστε  σε κανένα οικισμό  του Δήμου μας,  ο ΕΝΦΙΑ να μην ξεπερνά κατ έτος τα 7,50 ευρώ το στρέμμα.  


Πολλοί   συνδημότες διαβάζουν  τις αναρτήσεις μου γύρω από τα θέματα ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ και ΕΝΦΙΑ,   χωρίς να σχολιάζουν ΤΙΠΟΤΑ.  Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι  τα όσα γράφω,  εκείνοι νομίζουν πως είναι ΦΟΒΟΙ  και ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΕΙΣ μου.     
                              
Μόνο οι παθόντες με κατανοούν 

Φέτος το καλοκαίρι συνάντησα ένα συγχωριανό  μας  τον Λάμπρο  που μένει στα Γιάννενα. Όλοι τον ξέρετε,  αλλά για ευνόητους λόγους δεν γράφω το επίθετό του.  Πιάσαμε συζήτηση για το κτηματολόγιο και τον ΕΝΦΙΑ.  Εγώ  σε πιστεύω μου λέει και  διαβάζω τις αναρτήσεις σου γιατί είμαι παθών.  Ευτυχώς εμείς αλληλολοκαταλαβαινόμαστε διότι είμαστε και οι δυο παθόντες, απαντώ.   Ο Λάμπρος  άνοιξε τη διαθήκη του πατέρα του και ως νομοταγής πολίτης για να είναι  ξεκάθαρα όλα τα περιουσιακά του στοιχεία,  έκανε σε μηχανικό και τοπογραφικά.  Βλέποντας τα τοπογραφικά ο συμβολαιογράφος του λέει πως πρέπει να κάνει και κάποιες διορθώσεις στο Ε9, επειδή ο πατέρας του κάποια οικόπεδα από λάθος τα έγραψε αγροτεμάχια.  Διορθώνοντας το Ε9  για (πρόστιμα,  ΕΜΦΙΑ και τόκους των ετών 2014 ως 2017)   βγήκε στο Λάμπρο  Κονδύλη  πληρωμής κοντά στο χιλιάρικο ! 
Ερωτώ,  αν  διόρθωνε το Ε9  το 2023 (μετά μια δεκαετία) δεν θα πλήρωνε περισσότερα από 3 χιλιάρικα;;;;    Τι γνώμη έχετε ;;;   Μήπως είναι  ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΗ  μου ;;;   

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Εγώ προτίθεμαι να κάνω διορθώσεις στο Ε9 φέτος,   προκειμένου να αποφύγω τουλάχιστον τους μελλοντικούς τόκους.

τα χοντρικά*   Είναι τα άλογα,  μουλάρια, αγελάδες κλπ.
3.221,82**  Καθώς αντιλαμβάνεστε το ποσό είναι υποθετικό.  Αλλά με τις σημερινές τιμές, εκεί κοντά θα είναι, ίσως σε μερικούς λίγο μικρότερο, σε μερικούς  αρκετά μεγαλύτερο.  

Κώστας Α. Παππάς    ΑΝΩ ΚΑΛΕΝΤΙΝΗ   ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ   2019. 



                   Τα στοιχεία από α.α. 8 (διασταύρωση οδών ως και α.α. 27-8  (κατά μήκος της οδού)  είναι στοιχεία του οικισμού                 ΣΕΣΗΣ τοπ. κοινότητας ΑΝΩ ΚΑΛΕΝΤΙΝΗΣ 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε χωρίς φόβο και πάθος