Καλώς ήρθατε!!!

Άν μας επισκεφτείτε, ευχόμαστε Κ α λ ό ... κ ο υ ρ ά γ ι ο ! ....... γίνονται καινούργιοι νόμοι, χωρίς να μας ζητούν τη γνώμη ! ........ Οκτώβριος 2010



Με κάθε επιφύλαξη, Κυριακή γιορτή και σχόλη νάταν η βδομάδα όλη .............
Η γενιά του πολυτεχνίου ξεκίνησε με καλές προθέσεις, αλλά στην πορεία οι περισσότεροι πρωτεργάτες με τις παρεούλες τους, έγιναν αριστεροί με δεξιές τσέπες, είπε "ανώνυμος πολίτης"
Οι αριστερές τσέπες σήμερα, είναι πιο γεμάτες απ τις δεξιές, είπε ο kapaka pappas
Είναι ορεινό χωριό, έδρα του Δήμου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ. Απέχει 29 χιλ. από την Άρτα και 25,4 χιλ. από τον κόμβο της ΙΟΝΙΑΣ οδού, που κάποια μέρα θα τελειώσει. που θα πάει;Από 12 Απριλίου 2017 Λειτουργεί από Ρίζα ως κόμβο Αμφιλοχίας, μήκος 96 χλμ. και Σελλάδες-Πέρδικα 53 χλμ. 3-8-2017 ολοκλήρωση!

Ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν - Αντιγόνη - (Μα να μισώ δεν έγινα, γεννήθηκα για να αγαπώ)


Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Πίνετε ζεστό νερό με λεμόνι το πρωί για ένα χρόνο (και αυτά τα 20 πράγματα θα συμβούν)!!

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, το λεμονόνερο είναι το καλύτερο φυσικό ενισχυτικό ενέργειας. Το πρωί, το σώμα σας είναι αφυδατωμένο και χρειάζεται αρκετό νερό για να σπρώξει προς τα έξω τις τοξίνες και να ανανεώσει τα κύτταρα.

Για να είμαστε πιο ακριβείς, η σπιτική «λεμονάδα» διεγείρει την αποβολή των τοξινών, ρυθμίζει τη λειτουργία των νεφρών και ενισχύει την πέψη.


20 Απίστευτοι λόγοι για να πίνετε νερό με λεμόνι το πρωί

  • Το λεμονόνερο παρέχει αρκετούς ηλεκτρολύτες και ενυδατώνει το σώμα σας. Τα λεμόνια είναι πλούσια σε ηλεκτρολύτες όπως κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο.
  • Το λεμονόνερο είναι σπουδαίο  για τις αρθρώσεις σας. Ελαττώνει τον πόνο των αρθρώσεων και των μυών.
  • Το ζεστό νερό με λεμόνι βοηθάει στην πέψη. Τα λεμόνια είναι γεμάτα με κιτρικό οξύ το οποίο αλληλεπιδρά με τα ένζυμα και τα οξέα που διεγείρουν την έκκριση των γαστρικών υγρών και την πέψη των τροφίμων.
  • Τονώνει το συκώτι να παράγει περισσότερα ένζυμα από οποιαδήποτε άλλη τροφή ή ποτό.
  • Το λεμονόνερο καθαρίζει το συκώτι σας. Ο χυμός λεμονιού συμβάλλει στην αποβολή των τοξινών από το ήπαρ.
  • Τα λεμόνια έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και ως εκ τούτου το λεμονόνερο βοηθά στη θεραπεία των αναπνευστικών λοιμώξεων, τον πονόλαιμο και στην αμυγδαλίτιδα.
  • Το ζεστό νερό λεμόνι ρυθμίζει την κινητικότητα του εντέρου.
  • Το λεμονόνερο ρυθμίζει τον μεταβολισμό. Τα λεμόνια είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά – αποτρέπουν ζημιές που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και βοηθούν στην ενίσχυση της ανοσίας.
  • Παρέχει φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα του σε κάλιο. Η έλλειψη καλίου προκαλεί κατάθλιψη και άγχος. Ένα υγιές νευρικό σύστημα απαιτεί αρκετό κάλιο για να στείλει τα βιώσιμα σήματα στην καρδιά.
  • Το λεμονόνερο καθαρίζει το αίμα, τα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες.
  • Βοηθάει στη θεραπεία της υπέρτασης. Ένα ολόκληρο λεμόνι την ημέρα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση κατά 10%.
  • Το λεμονόνερο δημιουργεί αλκαλικό περιβάλλον στο σώμα. Ακόμα και όταν καταναλωθεί αμέσως πριν από τα γεύματα, εξακολουθεί να βοηθά το σώμα σας να διατηρήσει υψηλότερες τιμές pH, κάνοντας το σώμα σας ανθεκτικό στις ασθένειες.
  • Βελτιώνει την χροιά του δέρματος. Τα λεμόνια είναι φορτωμένα με βιταμίνη C, η οποία αναζωογονεί το σώμα σας και ως εκ τούτου βελτιώνει την χροιά του δέρματος σας. Πίνετε νερό με λεμόνι κάθε πρωί για να βελτιώσετε την κατάσταση του δέρματός σας.
  • Το λεμονόνερο αραιώνει την σταδιακή συσσώρευση ουρικού οξέος που προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις και ουρική αρθρίτιδα.
  • Είναι σπουδαίο για τις έγκυες γυναίκες. Τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Είναι ένα μετασχηματιστής και βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμά τις ιώσεις και τα κρυολογήματα. Επιπλέον, η βιταμίνη C διεγείρει το σχηματισμό του οστικού ιστού στα μωρά. Η υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο διεγείρει επίσης το σχηματισμό του νευρικού συστήματος του μωρού.
  • Ανακουφίζει από την καούρα. Ανακατέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού σε μισό ποτήρι νερό.
  • Το λεμονόνερο διαλύει τις πέτρες στη χολή, τις πέτρες στα νεφρά, τις πέτρες στο πάγκρεας, και τις καταθέσεις ασβεστίου.
  • Σας βοηθά να χάσετε βάρος, φυσικά. Η πηκτίνη στα λεμόνια μειώνει την επιθυμία. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αλκαλική δίαιτα βελτιώνει τη διαδικασία καύσης του λίπους.
  • Ανακουφίζει από τον πονόδοντο και την ουλίτιδα.
  • Το λεμονόνερο προλαμβάνει τον καρκίνο, καθώς τα λεμόνια είναι πολύ αλκαλικά. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε ένα αλκαλικό περιβάλλον.

Πότε πρέπει να πίνετε νερό με λεμόνι;
Πάντα να χρησιμοποιείτε καθαρό ή νερό πηγής. Κάντε χυμό από μισό λεμόνι ή λάιμ και ρίξτε τον σε μισό φλιτζάνι ζεστό νερό. Χρησιμοποιήστε έναν ειδικό αποχυμωτή για να πάρει το μεγαλύτερο μέρος του χυμού χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν αιθέριο έλαιο λεμονιού.
Πίνετε νερό με λεμόνι το πρωί, πριν να φάτε ή να πιείτε οτιδήποτε. Μπορείτε επίσης να πιείτε μια ώρα πριν από τα γεύματα σας.
Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, φτιάξε λίγο λεμονόνερο!

Πηγές:livingtraditionally,healthyfoodhouse 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Κώστα Α. Παππά:  Παλαιότερα οι γιατροί συνιστούσαν να μην πίνουμε μεγάλες ποσότητες χυμού-λεμονιού διότι "χαλάει" το αίμα.  Τώρα, "άλλοι παπάδες ήρθανε κι άλλα χαρτιά κρατούνε" ΚΕΦΑΛΑΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ.

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Ολυμπία Οδός: Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για το Κόρινθος-Πάτρα

27 - 01 - 2016  Η πρώτη πληρωμή του 2016 από το Υπουργείο Υποδομών στην Ολυμπία Οδό είναι γεγονός. Με απόφαση του ΥΠΟΜΕΔΙ με ημερομηνία 25.1.2016 δόθηκε εντολή πληρωμής 8.203.191,46 ευρώ για την πληρωμή του 14ου λογαριασμού της 11ης τμηματικής καταβολής της 3ης δόσης της Χρηματοδοτικής Συμβολής του Δημοσίου.


Με αυτό τον τρόπο ξεκινά με τον καλύτερο τρόπο η χρονιά για την κατασκευή η οποία βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκε το έτοιμο τμήμα οδοστρώματος στην περιοχή του Ζευγολατιού για να ετοιμαστεί ο βόρειος (δεξιός) κλάδος του νέου αυτοκινητοδρόμου σε ένα χρονικό διάστημα 3 μηνών.

Τα σενάρια απόδοσης του τμήματος Κόρινθος-Κιάτο συνεχίζουν να υφίστανται όμως οι τελικές αποφάσεις για τα έτοιμα τμήματα του αυτοκινητόδρομου θα ληφθούν την Άνοιξη οι αποφάσεις που θα καθορίσουν ποιες και πότε θα είναι αυτές.

Σε κάθε περίπτωση η λαιμητόμος της 31ης Μαρτίου 2017 υπάρχει και λειτουργεί πλέον ως αντίστροφη μέτρηση καθώς από τότε μας χωρίζουν  μόλις 14 μήνες.

Τα υπόλοιπα που θα μείνουν μετά την λειτουργική απόδοση του τμήματος Κόρινθος-Πάτρα θα είναι 4-5 σημεία που έχουν επαφή με το σιδηρόδρομο και που θα αποδοθούν μερικούς μήνες αργότερα, χωρίς όμως να εμποδίζουν τη λειτουργία του νέου αυτοκινητόδρομους.

Το τμήμα Κόρινθος-Πάτρα μήκους 120χλμ θα έχει χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου. Σε όλο το μήκος θα διαθέτει 2 λωρίδες + λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ) ανά κατεύθυνση ενώ θα υπάρχει διαχωριστικό ασφαλείας στο μέσον.

Σε όλο το μήκος θα υπάρχουν ανισόπεδοι κόμβοι για την είσοδο-έξοδο από τον αυτοκινητόδρομο και σταθμοί εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών  (ΣΕΑ). Με την ολοκλήρωση και λειτουργία του οδικού άξονα η χρονοαπόσταση των 120χλμ μεταξύ Πάτρας και Κορίνθου θα διανύεται σε 1 ώρα ενώ μεταξύ Πάτρας και Αθήνας σε λιγότερο από 2 ώρες.


Πηγή ypodomes.com Νίκος Καραγιάννης

Γιγαντιαία κύματα, μύθος ή …πραγματικότητα

Συνήθως στη ζωή όταν ένα γεγονός κινείται στα όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας τις περισσότερες φορές τελικά συγκλίνει προς την υπερβολή.

Όταν όμως ο Dr. Rosenthal, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού προγράμματος μελέτης των γιγαντιαίων κυμάτων στη θάλασσα με την ονομασία MaxWave, δήλωνε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας ότι τα γιγαντιαία κύματα όχι μόνο υπάρχουν, αλλά είναι πολύ περισσότερα από όσο αρχικά πιστευόταν, τότε πολλοί ναυτικοί θα ένιωσαν μία ηθική ικανοποίηση. Και πώς να μη νιώσουν άλλωστε όταν οι ίδιοι οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Τα τελευταία 20 χρόνια, διακόσια πλοία με μήκος πάνω από 200 μέτρα έχουν βυθιστεί και για πολλά από αυτά η βύθιση αποδίδεται στα γιγαντιαία κύματα (freak waves).

Τι είναι όμως τα γιγαντιαία κύματα; Τα freak ή rogue waves όπως ονομάζονται στα Αγγλικά είναι κύματα που το ύψος τους μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 30 μέτρα! Αν και τις περισσότερες φορές παρατηρούνται σε ωκεάνιες περιοχές με κακοκαιρία, μπορεί να τα συναντήσει κανείς και σε περιοχές με σχετικά ήρεμη θάλασσα αλλά ακόμα και σε πιο κλειστές θάλασσες όπως η Μεσόγειος (χαρακτηριστικό παράδειγμα το κρουαζιερόπλοιο Voyager που χτυπήθηκε από ένα γιγαντιαίο κύμα το 2005 μεταξύ Βαλεαρίδων νήσων και Σαρδηνίας). Τα γιγαντιαία κύματα δεν έχουν καμία σχέση με τα τσουνάμι, αφού ο μηχανισμός δημιουργίας τους είναι εντελώς διαφορετικός. Αν και ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως ο τρόπος που σχηματίζονται, σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι ευνοούνται σε περιοχές όπου η διεύθυνση των κυμάτων του ωκεανού είναι αντίθετη με τη διεύθυνση ενός ισχυρού θαλάσσιου ρεύματος.

Κατά τον Dr. Fornberg του πανεπιστημίου του Colorado τα ισχυρά ωκεάνια ρεύματα φαίνεται να εστιάζουν (focus) τα κύματα όπως εστιάζει ένας μεγεθυντικός φακός το ηλιακό φως. Τέτοιες περιοχές είναι η ανατολική ακτή της Νότιας Αφρικής όπου επικρατεί το θαλάσσιο ρεύμα Agulhas, η θάλασσα της Νορβηγίας, ο Βόρειος Ατλαντικός όπου επικρατεί το ρεύμα του Κόλπου καθώς επίσης και οι θαλάσσιες περιοχές Kuroshio, Nantucket Shoals και Cape Horn. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος MaxWave, η μελέτη των στοιχείων που συνέλεξαν οι δορυφόροι ERS-1 και 2 της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) για τρεις εβδομάδες, αποκάλυψαν την ύπαρξη 10 γιγαντιαίων κυμάτων με ύψος μεγαλύτερο από 25 μέτρα. Η δύναμη αυτών των κυμάτων είναι εξαιρετικά μεγάλη. Για παράδειγμα ένα κύμα ύψους 12 μέτρων ασκεί δύναμη 6 Μεγατόνων ανά m2, όταν ένα γιγαντιαίο κύμα ασκεί δύναμη 100 Μεγατόνων ανά m2! Μάλιστα είναι απορίας άξιον πως κάποια πλοία καταφέρνουν να μην βουλιάξουν, καθώς το όριο ασφαλείας για τα σύγχρονα πλοία δεν ξεπερνάει τους 15 Μεγατόνους ανά m2.


Δυστυχώς τα γιγαντιαία κύματα δεν προβλέπονται από τα κυματικά μοντέλα. Παρόλα αυτά ο καπετάνιος μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες να βρεθεί αντιμέτωπος με τον εφιάλτη των ωκεανών, γνωρίζοντας ότι τα γιγαντιαία κύματα ευνοούνται σε περιοχές όπου: [1] υπάρχει παρουσία βαρομετρικού χαμηλού, [2] πνέουν άνεμοι σταθερής διεύθυνσης συνεχώς για πάνω από 12 ώρες, [3] τα κύματα κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού, [4] τα κύματα κινούνται αντίθετα σε ένα ισχυρό θαλάσσιο ρεύμα και [5] γρήγορα κινούμενα κύμα τα προλαβαίνουν μία ομάδα αργών κυμάτων συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός μεμονωμένου γιγαντιαίου κύματος. Σε κάθε περίπτωση ο καπετάνιος θα πρέπει να γνωρίζει και να αποτυπώνει πάνω στους χάρτες καιρού, είτε επιφανείας, είτε 500 mb, τις περιοχές που θα πρέπει να αποφεύγει. Άλλωστε σύμφωνα με τις απόψεις των ειδικών, δεν απέχουμε πολύ από την εποχή που θα γίνει εφικτή η άμεση παρατήρηση τους και η προειδοποίηση των ναυτιλλομένων.

Πηγήhttp://meteomarine.gr/meteomarine_plus/freak_waves/


Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Σχεδόν έτοιµη η παράκαµψη Αµφιλοχίας

Περισσότερα από 15 χιλιόμετρα της Ιόνιας Οδού, από τον κόμβο της Αμφιλοχίας μέχρι το εργοστάσιο της Knauf, είναι έτοιμα και θα μπορούσαν να διευκολύνουν τους οδηγούς, όμως ακόμα δεν φαίνεται κάποια προοπτική να δοθούν στην κυκλοφορία.

Είναι ένα οδικό τμήμα όπου οι εργασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και τα συνεργεία της ΤΕΡΝΑ εργάζονται εντατικά για να γίνουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες όπως σήμανση, διαγραμμίσεις και τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας. Αυτό το κομμάτι θα μπορούσε να δοθεί σίγουρα στην κυκλοφορία πριν το Πάσχα για να διευκολύνει τρομερά τους οδηγούς που θα γλυτώσουν το πέρασμα της Αμφιλοχίας και θα συντομεύσουν κατά πολύ το ταξίδι τους.

Όμως η μη ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων σε πολλά άλλα σημεία κάνει την εταιρεία να μην αποδίδει κάποια τμήματα της Ιονίας, έστω και με παρακάμψεις. Και αυτό διότι πολλοί φοβούνται πως τα εναπομείναντα προβλήματα δεν θα ξεπεραστούν μετά γιατί το Δημόσιο θα επαναπαυθεί στα ημίμετρα και την τμηματική απόδοση.

Στην περιοχή της Αμφιλοχίας υπάρχουν αρκετά σημεία στα οποία, ενώ οι ιδιοκτήτες πληρώθηκαν, δεν απελευθέρωσαν ακόμη το χώρο και προσέφυγαν στην δικαιοσύνη, η οποία θα πρέπει να εκδώσει απόφαση για να αποδοθεί ο χώρος στην εταιρεία.


Πηγή: aixmi-news.gr

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Ασφαλιστικό

Δυο γαϊδάροι μάλωναν σε ξένο αχυρώνα  …….  Μαλώνουμε με το σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στους θεσμούς.  Το νομοσχέδιο που θα εγκρίνουν οι θεσμοί για να ψηφιστεί στη βουλή θα είναι πολύ-πολύ δυσμενέστερο …..


Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Πιθανό είναι να χιονίσει απόψε και στην Καλεντίνη

Σύμφωνα με τις ειδικές προγνώσεις είναι πολύ πιθανό απόψε να χιονίσει και στην Καλεντίνη. Υπάρχει πιθανότητα να αρχίσει να χιονίζει απ τα μεσάνυχτα μέχρι το πρωί. Αργότερα μπορεί να το γυρίσει και σε βροχή.


Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Ουρές στην Κηφισιά για τα νέα παπούτσια του Kanye West αξίας 200 ευρώ

Απίστευτο και όμως αληθινό:  Στην Ελλάδα της κρίσης λίγο πριν την πρωτοχρονιά δεκάδες συμπολίτες μας κοιμήθηκαν έξω από γνωστό κατάστημα της Κηφισιάς προκειμένου ν αποκτήσουν το πολυπόθητο ζευγάρι  σνίκερ, αξίας 200 ευρώ, που σχεδίασε γα την Αdidas  ο διάσημος ράπερ Κάνιε Γουέστ.  Διαβάστε περισσότερα   



Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Στα λευκά η Ελλάδα το επόμενο Σαββατοκύριακο

Πολλές περιοχές της Ελλάδας θα ασπρίσουν από τα χιόνια το χρονικό διάστημα 16-26 Ιανουαρίου,  προβλέπει το Greek-Weather.Org.

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα,  θα δούμε χιονοπτώσεις μέχρι τα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα της βόρειας Ελλάδας, της κεντρικής χώρας, αλλά και σε τμήματα με χαμηλό υψόμετρο της Αν. Πελοποννήσου, των Κυκλάδων, της Κρήτης.   Θα έχουμε δε και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και -20 βαθμών Κελσίου.

Θα είναι μία αντίστοιχη κακοκαιρία με αυτή της Πρωτοχρονιάς αλλά με περισσότερα φαινόμενα και περισσότερο κρύο.

Στα λευκά θα ντυθούν και πολλές περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.
Πιθανότητα χιονοπτώσεων μεταξύ 16-26 Ιανουαρίου, υπάρχει  στις  Ελληνικές πόλεις,  όπως η Αλεξανδρούπολη, η Κομοτηνή, η Ξάνθη, η Δράμα, η Καβαλά, ο Πολύγυρος, η πόλη των Σερρών, της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς, της Εδέσσης, της Κατερίνης, της Φλώρινας, της Καστοριάς, της Κοζάνης, των Γρεβενών, των Ιωαννίνων, του Βόλου, της Λάρισας, των Τρικάλων, της Καρδίτσας, του Καρπενησίου, της Λαμίας, της Λιβαδειάς ακόμα και τμημάτων των βορείων προαστίων της Αθήνας.  Οι παραπάνω πόλεις συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες για να δουν χιονοπτώσεις από το επόμενο Σαββατοκύριακο και μετά,  προβλέπει το Greek-Weather.Org.


 Προετοιμαστείτε για μία αρκετά μεγάλη ψυχρή εισβολή, την μεγαλύτερη των τελευταίων ετών που έχει χτυπήσει την Ευρώπη,  προειδοποιεί η γνωστή ιστοσελίδα Greek-Weather.Org,
Η νέα μετεωρολογική βόμβα  θα πλήξει την Ευρώπη, τα Βαλκάνια, ακόμα και την Ελλάδα. Σύμφωνα με την έγκυρη και γνωστή ιστοσελίδα Greek-Weather.Org, το φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό Ωκεανό εξασθενεί και ο καιρός σε περιοχές που ως τώρα είχαν ξηρασία και λίγα φαινόμενα, όπως οι Η.Π.Α και η Ευρώπη, θα έχουν εντελώς διαφορετικό σκηνικό, με πολικό ψύχος, ακραίες καταιγίδες και χιονοπτώσεις ως και σε μηδενικά υψόμετρα.

Ισχυρά κυκλωνικά συστήματα θα στέλνονται από τον Ειρηνικό προς τις Η.Π.Α και από τις Η.Π.Α θα εισβάλλουν στον Ατλαντικό ωκεανό, θα ενισχύονται και σε συνδυασμό με τον ισχυρό αντικυκλώνα Αζορικό που θα υψώνεται στον Ατλαντικό, θα στέλνει τα συστήματα αυτά στη βόρεια Ευρώπη και από τον βορρά θα κατεβαίνουν ως και τη χώρα μας και θα συνδυάζονται με εγκλωβισμένα θερμά βαρομετρικά χαμηλά στη Μεσόγειο. Αυτή η διάταξη των συστημάτων στο βόρειο ημισφαίριο, θα φέρει τεράστιες αλλαγές τις επόμενες 30 μέρες στον καιρό όλης της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Η «επιθεωρητίνα» κατηγορούμενη

       Ο Κώστας Πλακούτσης,  καταγόμενος απ την Καλεντίνη, μετά από πολλά χρόνια ως δάσκαλος,  προήχθη  επιθεωρητής στα Γιάννενα.  Παντρεύτηκε τη συγχωριανή του Ελένη, δραστήρια και έξυπνη γυναίκα, αλλά χωρίς σπουδές. Το επάγγελμά της ήταν  οικιακά.
Ο επιθεωρητής, όπως ήταν φυσικό,  λάβαινε και  γράμματα από δασκάλους και δασκάλες που υπηρετούσαν κυρίως σε απομεμακρυσμένα χωριά του νομού Ιωαννίνων. Οι δάσκαλοι και οι δασκάλες συνήθως ζητούσαν απ τον επιθεωρητή μια μετάθεση σε  σχολείο μέσα ή κοντά στην πόλη των Ιωαννίνων.
Η Ελένη, προφανώς “λίγο ζηλιάρα”  άνοιγε και διάβαζε τα γράμματα, επειδή υποψιαζόταν ότι κάποια από αυτά τα έγραφαν δασκάλες, οι οποίες επεδίωκαν “κάτι περισσότερο απ τη μετάθεση”.


Ο επιθεωρητής νομοταγής στο έπακρον, επέμενε ότι η πράξη αυτή ήταν ανεπίτρεπτη. Πάμπολλες φορές την επίπληξε τονίζοντας ότι και το σύνταγμα κατοχυρώνει το απόρρητο των επιστολών, ενώ η δικαιοσύνη επιβάλλει πολύ αυστηρές ποινές στους παραβάτες.  Η «επιθεωρητίνα» έγραφε στα παλιά της τα παπούτσια “τα περί επιστολικού απορρήτου”.  Απ τα πολλά ο επιθεωρητής δεν άντεξε άλλο και έκανε μήνυση στην γυναίκα του για  παράβαση νομοθεσίας επιστολικού απορρήτου.

Μετά την εξέταση του επιθεωρητή και την απολογία της κατηγορουμένης, ο πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε τον επιθεωρητή:  
-          Κύριε Πλακούτση επιμένετε ότι η γυναίκα σας ανοίγει την προσωπική σας αλληλογραφία; Γνωρίζετε ότι ό νόμος στην προκείμενη περίπτωση είναι πολύ αυστηρός;
-          Το γνωρίζω και επιμένω να εκτελέσετε τα καθήκοντά σας, απαντά ο επιθεωρητής.
-          Κύριε Πλακούτση, η γυναίκα σας είναι ανεπάγγελτη, μη έχοντας χρήματα να πληρώσει, θα πάει φυλακή !  επέμενε ο πρόεδρος.
-          Κύριε πρόεδρε, επιμένω να εκτελέσετε τα καθήκοντά σας, δεν θα φυλακιστεί, εγώ θα πληρώσω, αλλά πρέπει να μάθει ότι τα γράμματα των δασκάλων δεν έχει κανένα δικαίωμα να τα διαβάζει.
Έτσι ο πρόεδρος καταδίκασε την Ελένη. O επιθεωρητής εξαγόρασε την ποινή. Η Ελένη "έκοψε την κακιά συνήθεια”  διότι την επόμενη φορά   συχώρεση λόγω αμάθειας δεν θα υπήρχε. (Αφηγήσεις του Λάμπρου).
Κώστας Α. Παππάς.  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016