Ο Γιώργος (Χρίστου) Κλάγκος, γεννημένος το 1921, παρά την ηλικία του, μέχρι σήμερα τα έχει 400! , χαίρεται κανείς να είναι κοντά του και να ακούει παλιές, σοφές ιστοριούλες.
Ο μπάρμπα Γιώργος θυμάται:
Το 1946 υπηρετούσα στο σταθμό χωροφυλακής Άη Γιάννη (Ανατολή Ιωαννίνων). Ήταν περίοδος του εμφυλίου πολέμου και προκηρύχτηκαν Εθνικές εκλογές. Το Κ.Κ.Ε., απείχε απ τις εκλογές. Το βράδυ της παραμονής των εκλογών, απέναντι στο Μιτσικέλλι, μέλη της οργάνωσής του, άναψαν φωτιές, την μια κοντά στην άλλη, σχηματίζοντας τη λέξη ΑΠΟΧΗ. Ήταν το καλλίτερο σύνθημα ώστε όλος ο Γιαννιώτικος λαός να ενημερωθεί έγκαιρα και έγκυρα για την επίσημη θέση του κόμματος.
Την άλλη μέρα στο σταθμό, ο αστυνόμος έκαμε κλιμάκιο ασφαλείας και με ένα τζιπ κάναμε περιοδεία στα γύρω χωριά. Σ όλα τα χωριά που περάσαμε μπήκαμε στα εκλογικά τμήματα και ψηφίσαμε! Το ίδιο γινόταν και στο στρατό. Ένας ξάδερφός μου, ο Χρ. Νάκος απ το Τυμπά υπηρετούσε στην Πρέβεζα. Με κλιμάκιο ξεκίνησαν απ την Πρέβεζα και έφτασαν ψηφίζοντας μέχρι τον Κατσικά Ιωαννίνων.
Έτσι, Αστυνομία και στρατός βοήθησε τον Ελληνικό λαό στην εκλογή ισχυρής Κυβέρνησης, με άνετη πλειοψηφία !!!
Την ιστοριούλα, αφηγήθηκε σε μένα, στις 9 11 2010, σχολιάζοντας την αποχή των φετινών εκλογών.
Άλλα εκλογικά σχόλια του kapaka Pappas
Το 1958, λίγο πριν τις εκλογές, η τότε κυβέρνηση της Ε.Ρ.Ε. με πρωθυπουργό τον Κων-νο Καραμανλή, ψήφισε το λεγόμενο καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο. Ήταν ένα μικτό εκλογικό σύστημα ενισχυμένης και απλής αναλογικής. Σε όσες περιφέρειες το κυβερνών κόμμα είχε πλειοψηφία εφαρμόστηκε σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, σε όσες Περιφέρειες το κυβερνών κόμμα ήταν δεύτερο εφαρμόστηκε σύστημα απλής αναλογικής, έτσι το κυβερνών κόμμα, με ισχνή πλειοψηφία στο λαό, πέτυχε μια άνετη πλειοψηφία στη βουλή. Αυτό το μικτό εκλογικό σύστημα είχε τη δυνατότητα, υπό προϋποθέσεις , να δώσει ακόμα και στο δεύτερο σε ψήφους κόμμα, την πλειοψηφία στη βουλή.
Την περίοδο της δικτατορίας, ο Παπαδόπουλος έκανε ένα δημοψήφισμα. Πανελλαδικά το ΝΑΙ άγγιξε το 98, …% και το ΟΧΙ το 1, ..%. Σε κάθε εκλογικό κέντρο ανακοινώνονταν ότι υπήρχαν μόνο 3 – 4 ΟΧΙ. Ο κάθε ψηφοφόρος σκέπτονταν «εγώ και 2 -3 άλλοι ψηφίσαμε ΟΧΙ, πω ! πω ! αυτοί δεν φεύγουν ποτέ, θα κυβερνήσουν ένα αιώνα». Πως οι Έλληνες συμφώνησαν και ψήφισαν όλοι ΝΑΙ; Μόνο οι Ζωνιανοί της Κρήτης το ξέρουν. Θυμάστε; το Νοέμβριο 2009, στις εσωκομματικές εκλογές της Ν. Δ., στα Ζωνιανά ψήφισαν 1999, έγκυρα ψηφοδέλτια 1999. Έλαβαν: NTOΡΑ 1998, ΣΑΜΑΡΑΣ 1. χωρίς άλλα σχόλια.
Μετά το 1974, τα κόμματα που κυβερνούσαν, όταν καταλάβαιναν πως θα έχαναν στις προσεχείς εκλογές, άλλαζαν τον εκλογικό νόμο, ώστε το πλειοψηφούν κόμμα της επόμενης αναμέτρησης, να μη μπορεί να σχηματίσει άνετη πλειοψηφία στη βουλή. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο εκλογικός νόμος που ψήφισε το ΠΑ. ΣΟΚ. πριν τις εκλογές του 1989. Η Ν. Δ. το 1989 πέτυχε δυο άνετες νίκες έναντι του ΠΑ. ΣΟΚ., αλλά δεν σχημάτιζε πλειοψηφία στη βουλή. Το Ελληνικό Κράτος για τα καπρίτσια του ΠΑ. ΣΟΚ., σπατάλησε άσκοπα, πολλά δις δραχμές, επειδή δεν σχηματιζόταν βιώσιμη Κυβέρνηση. Μέσα σε 10 μήνες έγιναν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Στην τρίτη αναμέτρηση, Απρίλιο 1990, η Ν. Δ. πήρε ποσοστό πάνω από 47% και εξέλεξε στη βουλή μόνο 150 βουλευτές. Σημειωτέο, ότι το 2009 το ΠΑ. ΣΟΚ., με ποσοστό 43,9% εξασφάλισε στη βουλή άνετη πλειοψηφία 160 βουλευτών.
Μετά το 1974, σε Δημοτικές εκλογές του χωριού μας, έκανε συνδυασμό και ο συχωρεμένος ο η Δημήτριος Πλακούτσης, οπλαρχηγός του Ζέρβα και πρώην (μεταπολεμικός) πρόεδρος της κοινότητός μας. Λόγω της προχωρημένης ηλικίας του, αυτή τη φορά δυσκολεύτηκε να συμπληρώσει το συνδυασμό του. Μάλιστα για τη συμπλήρωση του ψηφοδελτίου, παρακάλεσε και μερικούς να δεχτούν να μπουν υποψήφιοι. Ένας απ αυτούς ήταν και ο συχωρεμένος ο Θεοχάρης. Ο Θεοχάρης λοιπόν, μπήκε στο συνδυασμό αλλά ήταν ταγμένος και ψήφισε άλλο υποψήφιο πρόεδρο. Όταν βγήκαν τα αποτελέσματα ο συνδυασμός του Μήτσιου Πλακούτση πήρε πολύ λίγους ψήφους, αλλά ο Θεοχάρης δεν πήρε κανένα σταυρό. Ο Μήτσιος έμεινε μόνιμα στην Άρτα, αλλά μετά από μερικούς μήνες, συνάντησε τον Θεοχάρη και του λέει «καλά άλλους ψήφους δε φρόντισες να πάρεις, αλλά ορέ κερατά εσύ δεν ψήφισες ούτε τον εαυτό σου; ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε χωρίς φόβο και πάθος