………… Το 1821 οι καπεταναίοι της ορεινής Άρτας δεν έκατσαν με σταυρωμένα τα χέρια. Στις 15 Μαΐου του 1821, ο Καραϊσκάκης κήρυξε την επανάσταση στην ορεινή Άρτα, με τους Κοτυλιδαίους, τον Ίσκο, τον Γώγο Μπακόλα κλπ, στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Βουργαρέλι. Οι πρώτες επαναστατικές δράσεις κατά των τούρκων έγιναν στους Μελισσουργούς στην περιοχή της Χρυσοσπηλιώτισσας καθώς και στις 30 Μαΐου και 8 Ιουνίου του 1821 στον Πύργο του Κομποτίου όπου και τραυματίζεται ο Καραϊσκάκης. ……..
………….Ο Γιαννάκης Βασίλης στις 2-6-1824μαζί με άλλους εκπροσώπους των άλλων χωριών συναντήθηκαν με τους «ανθρώπους» του Μαυροκορδάτου στην τοποθεσία Ντόβρα του Βελεντζικού και τους παρεκάλεσαν να σταματήσουν τις λεηλασίες. Εκείνοι τους υποχρέωσαν να υπογράψουν πράξη εις την οποίαν αναγνώριζαν ως αρχηγό του Ραδοβυζίουτον Σκουληκαρίτη οπλαρχηγό Κώστα Οικονόμου.
«Οι του Ραδοβυζίου της Άρτας πρόκριτοι και επίλοιποι Έλληνες φανερώνουμε ότι με την άδεια των στρατηγών Γεωργ. Τσόγκα και Γιαννάκη Ράγκου και χιλιαρχών Αν. Καραγιάννη και Δ. Τζέλιου και με την ημέτερα γνώμην του τμήματος συμφώνως εκλήθη αρχηγός ο Κώστας Οικονόμου…….
Τη 4 Ιουνίου 1824 Ντόβρα.
Γ. Τσόγκας, Γιαννάκης Ράγκος, Αναγνώστης Καραγιάννης, Δήμος Τσέλιος, Γιαννάκης Βασίλης κλπ.» (στοιχεία από το βιβλίο «το Αστροχώρι Άρτας» του Αντώνη Ν. Αθανασάκη).
Το ίδιο έτος τον Αύγουστο του 1824 έγιναν σφοδρές μάχες στην Σκουληκαριά και το Βελεντζικό και στις 23 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους στο Βουργαρέλι. Και τα τρια χωριά οι Τούρκοι τα πυρπόλησαν.
Το σύνολο των αγωνιστών της ορεινής Άρτας μετά την αποτυχία της Επαναστάσεως στο νομό Άρτας το 1821, στρατεύτηκαν στο πλευρό του Μάρκου Μπότσαρη και του Καραϊσκάκη και συμμετείχαν σε όλες τις μάχες στα Άγραφα, στην Πελοπόννησο, στην Άμφισσα, στο Μεσολόγγι, στην Αράχωβα στην Αθήνα. …………
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε χωρίς φόβο και πάθος