Καλώς ήρθατε!!!

Άν μας επισκεφτείτε, ευχόμαστε Κ α λ ό ... κ ο υ ρ ά γ ι ο ! ....... γίνονται καινούργιοι νόμοι, χωρίς να μας ζητούν τη γνώμη ! ........ Οκτώβριος 2010



Με κάθε επιφύλαξη, Κυριακή γιορτή και σχόλη νάταν η βδομάδα όλη .............
Η γενιά του πολυτεχνίου ξεκίνησε με καλές προθέσεις, αλλά στην πορεία οι περισσότεροι πρωτεργάτες με τις παρεούλες τους, έγιναν αριστεροί με δεξιές τσέπες, είπε "ανώνυμος πολίτης"
Οι αριστερές τσέπες σήμερα, είναι πιο γεμάτες απ τις δεξιές, είπε ο kapaka pappas
Είναι ορεινό χωριό, έδρα του Δήμου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ. Απέχει 29 χιλ. από την Άρτα και 25,4 χιλ. από τον κόμβο της ΙΟΝΙΑΣ οδού, που κάποια μέρα θα τελειώσει. που θα πάει;Από 12 Απριλίου 2017 Λειτουργεί από Ρίζα ως κόμβο Αμφιλοχίας, μήκος 96 χλμ. και Σελλάδες-Πέρδικα 53 χλμ. 3-8-2017 ολοκλήρωση!

Ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν - Αντιγόνη - (Μα να μισώ δεν έγινα, γεννήθηκα για να αγαπώ)


Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΟΙ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ 1912-1940 (ΒΕΛΕΝΤΖΙΚΟ)

Ω ξειν αγγέλειν   Λακεδαιμονίοις  ότι τήδε κείμεθα, τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι. (Σιμωνίδης 5ος π.Χ.)

 

Paul Kafkias  17 Νοεμβρίου στις 10.06 μ.μ.

 

ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΠΟΥ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΗΡΩΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥΣ, ΚΑΛΤΕΖΑΔΕΣ,ΞΗΡΟΥΣ,Κ.Λ.Π. ΘΕΩΡΩ ΧΡΕΟΣ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΕΚ ΒΕΛΕΝΤΖΙΚΟΥ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΩΠΑ.

Α) ΣΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ 1912

1.-ΤΣΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

2.-ΚΑΥΚΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑ

3.-ΚΑΥΚΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Β) ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ 1922

1.-ΤΟΛΙΑΚΗΣ ΜΑΡΚΟΣ

2.-ΤΟΛΙΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

3.-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

4.-ΤΣΑΟΥΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Γ)ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ 1940-41

1.- ΚΑΥΚΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

2.-ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

3.-ΛΑΜΠΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

4.-ΤΣΑΟΥΣΗΣ ΘΩΜΑΣ

 

Dimos Kafkias 17 Νοεμβρίου στις 10:25 μ.μ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.ΠΕΡΙΣΥ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΛΗΣΙΑ.ΕΓΙΝΕ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ (ΦΑΣΑΡΙΑ) ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΛΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ - ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ.ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ.  

 

Kapaka Pappas 17 Νοεμβρίου στις 10:46 μ.μ.
Φαίνεται σας επηρέασε η Παγκοσμιοποίηση !!!   

     

Από  facebook  Dimos Kafkias την Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010 στις 9:20 π.μ

 

ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΒΕΛΕΝΤΖΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ 1945-49.ΕΔΩ ΒΕΒΑΙΑ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ.ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΙ, ΜΑΣ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ  Σ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ (ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ ΠΟΛΕΜΟΥ),ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΚΑΝ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΣΟΥ, Ο ΓΕΙΤΟΝΑ ΣΟΥ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΑΔΕΡΦΟ ΣΟΥ.ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.(ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΡΑΨΩ).ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΒΕΛΕΝΤΖΙΚΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΥΣ ΤΟΥΣ.ΜΕΣΑ Σ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΓΡΙΟΤΗΤΑ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ, ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.ΜΕΡΙΚΟΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΑ ΘΑΜΕΝΟΙ ΟΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ.ΒΕΛΕΝΤΖΙΚΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ Σ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΕΙΝΑΙ:
1) ΚΑΥΚΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ(ΓΡΑΜΜΟΣ),
2)ΚΑΥΚΙΑΣ ΘΩΜΑΣ(ΜΕΛΑΤΕΣ),
3)ΚΑΥΚΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ(ΦΥΛΑΚΗ),
4)ΒΗΧΑΣ ΘΩΜΑΣ(ΠΕΡΑΝΘΗ),
5)ΒΑΚΚΑΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ (ΓΑΥΡΟΓΟ)
6)ΠΕΤΣΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ(ΓΙΑΝΙΩΤΗ),
 7)ΒΑΚΚΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ(ΠΕΡΑΝΘΗ)

8)ΤΣΑΟΥΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ 1947)

9)ΚΑΦΡΙΤΣΑΣ ΚΩΣΤΑΣ (ΓΕΦΥΡΑ ΠΑΠΑΔΙΑΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ).
ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΒΕΛΕΝΤΖΙΚΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑΦΕΙ:
 1) ΗΛΙΑΣ ΠΑΛΑΙΟΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟ ΞΗΡΟΚΑΜΠΟ,
2) ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΑΠΟ ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙ,
3)ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΑΠΟ ΚΛΕΙΔΙ.
ΣΕ ΔΙΑΣΠΑΡΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ:
1)ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ 18 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ 25 ΣΤΗ ΛΑΠΑΣΤΑΝΗ,
2)ΤΣΑΜΠΑΣ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ ΣΤΟ ΣΠΑΣΜΕΝΟ,
3)ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΛΙΒΑΔΙ,
4)ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΡΟΣ, 
5)ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΥΛΟΣ,  
6)ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΛΑΚΟΜΑΤΑΚΙΑ.
από Paul Kafkias την Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010 στις 1:29 μ.μ
Την πρωτοχρονια του 1943 η ομαδα του ΠΑΛΙΟΥΡΑ με εντολη του ΑΡΗ συλαμβανει πολλους ραδοβυζινους για να τους φυλακισει στο χωριο ΜΕΖΙΛΟΥ στα Αγραφα.Αναμεσα σ αυτους ειναι και ο ηγουμενος της Ι.Μ ΜΕΛΑΤΩΝ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΛΟΥΤΣΗΣ.Απο το βελεντζικο ειναι...ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΥΚΙΑΣ-ΤΟΛΙΑΚΗΣ ΜΑΡΚΟΣ-ΔΗΜΟΣΘ. ΒΑΚΚΑΣ(ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ)-ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΚΚΑΣ (ΙΑΤΡΟΣ)-ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΛΙΑΚΗΣ-ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΓΙΑΝΗΣ- ΚΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΡΑΜΠΗΣ ΑΠΟ ΣΚΟΥΛΗΚΑΡΙΑ.Μετα το Αστροχωρι και αφου τους υποχρεωσαν να βγαλουν τα παπουτσια τους τους εδεσαν ανα δυο και ακολουθησαν το δρομο τετρακωμο- μεσουντα με αρχικο προορισμο το Λιασκοβο.Κοντα στον Αχελωο ο υπεργηρος ηγουμενος διαμαρτυρηθηκε οτι δεν μπορουσε να βαδισει αλλο.Η εντολη ηταν αμεση να εκτελεστει.Ο συγκεκριμενος ανταρτης αφου τον ελυσε απο τον Β.Κραμπη ειπε οτι δεν θα χαλασει την σφαιρα του για ενα σκυλι και τον εσπωξε στο γκρεμο.Αυτο ηταν το τελος του ηγουμενου.Ο Β.Κραμπης θελησε να γυρισει να δει τι συνεβει και πυροβοληθηκε στο κεφαλι. Διανυκτερευσαν στο Λιασκοβο (στην εκκλησια) και την αλλη μερα εφτασαν στον προορισμο τους ΤΡΑΓΙΚΗ ΣΥΜΠΤΩΣΗ. Ο ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ ΣΚΩΤΩΘΗΚΕ ΤΟ 1947 ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΗ ΜΕΛΑΤΩΝ.Δυο μηνες μετα ο Δασκαλος Γ.Βακκας και Κ.Α.Καυκιας(παππους) πηγαινουν στο βουργαρελι και εκει συναντουν τον ΑΡΗ απο τον οποιο ζητουν την απελευθερωση των κρατουμενων και τον διαβεβαιωνουν οτι δεν υπαρχει κανενας κινδυνος απο αυτους τους ανθρωπους. Ο ΑΡΗΣ τους διαβεβαιωσε οτι συντομα θα τους απελευθερωνε(πραγμα το οποιο εκανε) σχετικα συντομα.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΔΕΧΕΤΑΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ...  
Xidis George O ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΣΟΥ ΔΗΛ. ΗΤΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΖΕΡΒΑ;;;;;; 
Paul Kafkias τα σχολια δικα σας, εγω περιγραφω την αγριοτητα του εμφυλιου μεσα απο αξιοπιστες περιγραφες τα υπολοιπα δεν με αγγιζουν... 
Dimos Kafkias ΑΓΑΠΗΤΕ ΠΑΥΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΣΤΟ ΚΑΣΩΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΘΥΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΚΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΥΠΗΡΧΕ (ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΑ)ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΑΠΟ ΣΦΑΙΡΑ.ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟ ΣΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΝ ΜΑΘΑΙΝΑΝ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ.ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ,ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΚΑΝΑΠΕ, ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Η ΜΟΝΗ ΜΕΛΑΤΩΝ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΙΧΕ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ.2500 ΓΙΔΟΠΡΟΒΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΛΙΕΡΓΗΣΙΜΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ.Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥΡΝΑΡΙ-ΠΑΛΑΙΟΚΑΜΑΡΑ ΚΑΛΕΝΤΙΝΗΣ,ΣΥΝΤΗΡΟΥΣΕ ΑΠΟΡΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ, ΚΑΙ ΕΣΤΕΙΛΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ.ΑΝΑΜΕΣΑ Σ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟΥΡΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΒΑΦΤΙΣΤΗΡΙ ΤΟΥ. 

Xidis George ΠΑΥΛΙΤΟ,ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΧΟΛΙΟ...ΕΡΩΡΗΣΗ ΗΤΑΝ ΦΙΛΕ ΜΟΥ....   
Kapaka Pappas Στα χωριά, πολλές φορές συγκροτούνταν επιτροπές (ομάδες) από κατοίκους διαφόρων πολιτικών αποχρώσεων και πήγαιναν στον Νομάρχη, τον Υπουργό …., για την προώθηση – λύση τοπικών προβλημάτων. Δεν νομίζω ότι συγκροτήθηκε μια ομάδα αποτελούμε μόνο από Κουμουνιστές ή μόνο από Δεξιούς να ζητήσει από τον ΑΡΗ την απελευθέρωση συγχωριανών. Στα δύσκολα πάντα υπήρχε αλληλεγγύη. 

 

 

 

1 σχόλιο:

  1. Συμφωνώ απόλυτα Δήμο και τα δεινά του εμφυλίου πολέμου πρέπει να αναδεικνύονται, χωρίς να θίγονται πρόσωπα, όπως εσύ έκανες με μεγάλη διακριτικότητα.
    Θεωρώ, καθήκον όλων μας είναι, να θυμούμαστε εκείνους που για την ελευθερία της πατρίδας, πέθαναν απ τις κακουχίες ή σκοτώθηκαν στους πολέμους. Έχουμε χρέος να θυμίζουμε τους ήρωες των πολέμων και στα παιδιά μας, διότι οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους, δεν έχουν μέλλον.
    Ήρωες είναι και τα σημερινά παιδιά της πολεμικής μας Αεροπορίας και της Αστυνομίας, που θυσιάστηκαν στις επάλξεις του καθήκοντος, για να κοιμούμαστε ημείς οι υπόλοιποι Έλληνες πιο ήσυχοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε χωρίς φόβο και πάθος