Καλώς ήρθατε!!!

Άν μας επισκεφτείτε, ευχόμαστε Κ α λ ό ... κ ο υ ρ ά γ ι ο ! ....... γίνονται καινούργιοι νόμοι, χωρίς να μας ζητούν τη γνώμη ! ........ Οκτώβριος 2010



Με κάθε επιφύλαξη, Κυριακή γιορτή και σχόλη νάταν η βδομάδα όλη .............
Η γενιά του πολυτεχνίου ξεκίνησε με καλές προθέσεις, αλλά στην πορεία οι περισσότεροι πρωτεργάτες με τις παρεούλες τους, έγιναν αριστεροί με δεξιές τσέπες, είπε "ανώνυμος πολίτης"
Οι αριστερές τσέπες σήμερα, είναι πιο γεμάτες απ τις δεξιές, είπε ο kapaka pappas
Είναι ορεινό χωριό, έδρα του Δήμου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ. Απέχει 29 χιλ. από την Άρτα και 25,4 χιλ. από τον κόμβο της ΙΟΝΙΑΣ οδού, που κάποια μέρα θα τελειώσει. που θα πάει;Από 12 Απριλίου 2017 Λειτουργεί από Ρίζα ως κόμβο Αμφιλοχίας, μήκος 96 χλμ. και Σελλάδες-Πέρδικα 53 χλμ. 3-8-2017 ολοκλήρωση!

Ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν - Αντιγόνη - (Μα να μισώ δεν έγινα, γεννήθηκα για να αγαπώ)


Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Το φράγμα του Πουρναριού προστάτεψε την Άρτα απ τις πλημμύρες.


3 12 2010.   Η ύπαρξη του φράγματος γλίτωσε δύο φορές μέσα στο Νοέμβριο την περιοχή της Άρτας από μεγάλες πλημμύρες οι οποίες θα είχαν συμβεί εάν δεν υπήρχε η τεχνητή λίμνη Πουρναρίου για να συγκρατήσει τα νερά. Αυτό δήλωσε ο Διευθυντής του ΥΗΕ Πουρναρίου Αθανάσιος Τσακίρογλου με αφορμή τις ασυνήθιστα μεγάλες σε ένταση και σε διάρκεια βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Άρτα, τονίζοντας ότι και στις δύο περιπτώσεις η ανάσχεση των πλημμυρών έγινε με επιτυχία, σε σημείο που η Άρτα και η γύρω  περιοχή «δεν πήραν είδηση».
 Πιο αναλυτικά σε δηλώσεις του για το θέμα ο Διευθυντής του ΥΗΕ Πουρναρίου Αθ. Τσακίρογλου ανέφερε: «Πραγματικά αυτό το διάστημα και από τις αρχές Νοεμβρίου είχαμε πολύ μεγάλες εισροές στον ταμιευτήρα του ΥΗΣ Πουρναρίου. Είχαμε μία πολύ μεγάλη εισροή συγκεκριμένα περί τις 9 Νοεμβρίου όπου η πλημμύρα την οποία μετρήσαμε ήταν της τάξης των 1.250m3/sec. Τα νερά αυτής της πλημμύρας συγκρατήθηκαν στην τεχνητή λίμνη του Πουρναρίου με αποτέλεσμα να αποσοβηθεί καταστροφή που θα έφερναν στις εκβολές και στις περιοχές στην κοίτη του ποταμού κατάντη της Άρτας. Οι καταστροφές αυτές, αν γίνονταν, θα οφείλονταν στις καταστροφές των αναχωμάτων που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια είτε από επεκτάσεις ιδιωτών είτε από άλλους λόγους που δεν ξέρω ακριβώς ποιοι είναι. Πάντως η χωρητικότητα προς τα κάτω της κοίτης είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τις παροχές που φέρνει ο ποταμός και οι οποίες θα εξακολουθούν να ‘ρχονται και εξαιτίας της καταστροφής των αναχωμάτων οι οποίες έχουν γίνει από ιδιώτες και από άλλους δημόσιους ακόμα φορείς.
Μια πλημμύρα που αντιμετωπίστηκε αυτές τις μέρες ήταν αυτή. Στη συνέχεια είχαμε καιρό για να αποφορτιστεί η δεξαμενή, η λίμνη και είχαμε μια πολύ μεγάλη πλημμύρα το Σαββατοκύριακο που πέρασε η οποία ήταν κι αυτή της τάξης των 1.250m3/sec η οποία μάλιστα είχε και πάρα πολύ μεγάλη διάρκεια. Θα ξέρετε ότι καταστροφές γίνανε σε όλη σχεδόν την Ήπειρο ξεκινώντας από τα Γιάννενα μέχρι κι εδώ και σ’ αυτή την περίπτωση η ανάσχεση της πλημμύρας σε ότι αφορά την δικιά μας την Υπηρεσία έγινε με επιτυχία. Όλη η πλημμύρα κατακρατήθηκε στην λίμνη του Πουρναρίου με αποτέλεσμα πάλι να μην γίνουνε ζημιές στα κατάντη της Άρτας ούτε ακόμη και στην Άρτα.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Είμαστε σε διαδικασία και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια επόμενη ενδεχόμενη πλημμύρα. Θέλω να σημειώσω μόνο ότι ο κίνδυνος της πλημμύρας δεν σταματά ποτέ να υπάρχει. Τα φαινόμενα των τελευταίων ετών δείχνουν ότι πολύ άτακτα και πολύ περίεργα πια λειτουργεί ο καιρός και θα πρέπει όλοι να ‘μαστε σε ετοιμότητα για κάθε τι. Οι εγκαταστάσεις μας δεν είναι για να αντιμετωπίζουν κάθε πλημμύρα. Υπάρχουν όρια για το χειρισμό των πλημμυρών και πάντα θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα και από τις τοπικές αρχές και από τον πληθυσμό για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης που δεν θα ‘ναι ελεγχόμενη. Και βέβαια σιγά-σιγά και κάποια στιγμή θα πρέπει η κοίτη του Αράχθου να αποκατασταθεί στη μορφή και σε τέτοιο μέγεθος που να μπορεί να παίρνει και να χωρά πλημμύρες χωρίς να μπαίνουν σε κίνδυνο ούτε περιουσίες ούτε και ζωές».         
Πηγή:  ΗΧΩ   της Άρτας   


Σχόλιο.  Μπορείτε να επισκεφτείτε το φράγμα και να ανέβετε με το αυτοκίνητό  σας μέχρι την κορυφή.  Ο φύλακας του φράγματος,  κρατώντας την ταυτότητά σας, θα σας επιτρέψει να περάσετε. Kapaka pappas.








1-2-2015 στις 5 το πρωί, παρόλα που δούλευαν όλες οι τουρμπίνες του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος η στάθμη της λίμνης ανέβαινε 25 εκατοστά την ώρα.   Όπως φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία, στην δεξιά πλευρά  του φράγματος, υπάρχει μια τεράστια υδραυλική πόρτα (εκχειλιστής ασφαλείας του φράγματος).  O αρμόδιος φορέας (ΔΕΗ) για την αποφυγή υπερχείλισης,   άνοιξε τον εκχειλιστή.  
Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης 2.500 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο αφέθηκαν ελεύθερα από την υδραυλική εγκατάσταση υπερχείλισης.  Οι κοίτες του Αράχθου υπερχείλισαν, με αποτέλεσμα  να κινδυνέψουν απ την πλημμύρα όλα τα χωριά του κάμπου που είναι δίπλα στις κοίτες  του Αράχθου.  Αργότερα ο αρμόδιος φορέας μείωσε την απελευθέρωση υδάτων στα 1.800 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο και ο κίνδυνος υπερχείλισης  του ποταμού περιορίστηκε.  Ίσως για πρώτη φορά ανοίχτηκε ο εκχειλιστής  του φράγματος και γι αυτό δεν υπήρχε  η τεχνογνωσία πόσα κ. μ. / sec αντέχουν οι κοίτες του Αράχθου.   
Στα προαναφερθέντα χωριά του κάμπου συνέβαιναν παρόμοια πλημμυρικά φαινόμενα και πριν την κατασκευή του φράγματος (1980).
Ο πρώτος εργολάβος εγκαταστάθηκε στο έργο στις 21 Ιουνίου 1976. Κατά την περίοδο κατασκευής του φράγματος 1976-1980, ο ποταμός είχε εκτραπεί με την σήραγγα εκτροπής, πού είχε κατασκευαστεί στο δεξιό έρεισμα.









1 σχόλιο:

  1. Όπως φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία, στην αριστερή άκρη του φράγματος, υπάρχει μια τεράστια υδραυλική πόρτα. Αυτή άνοιξε σήμερα 1-2-2015 για την αποφυγή υπερχείλισης.
    25 εκατοστά την ώρα ανέβαινε η στάθμη της λίμνης, παρόλα που δούλευαν όλες οι τουρμπίνες του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Αποτέλεσμα του ανοίγματος της πόρτας υπερχείλισης ήταν να ανέβει η στάθμη των υδάτων και να κινδυνέψουν απ την πλημμύρα όλα τα χωριά του κάμπου που είναι δίπλα απ την κύτη του Αράχθου (Γλυκόριζο, Κεραμάτες, Ακροποταμιά, Παχυκάλαμος, Νεοχώρι Κομμένο). Το φαινόμενο της πλημμύρας των παραπάνω χωριών συνέβαινε κατά διαστήματα πριν την κατασκευή του φράγματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε χωρίς φόβο και πάθος