Καλώς ήρθατε!!!

Άν μας επισκεφτείτε, ευχόμαστε Κ α λ ό ... κ ο υ ρ ά γ ι ο ! ....... γίνονται καινούργιοι νόμοι, χωρίς να μας ζητούν τη γνώμη ! ........ Οκτώβριος 2010



Με κάθε επιφύλαξη, Κυριακή γιορτή και σχόλη νάταν η βδομάδα όλη .............
Η γενιά του πολυτεχνίου ξεκίνησε με καλές προθέσεις, αλλά στην πορεία οι περισσότεροι πρωτεργάτες με τις παρεούλες τους, έγιναν αριστεροί με δεξιές τσέπες, είπε "ανώνυμος πολίτης"
Οι αριστερές τσέπες σήμερα, είναι πιο γεμάτες απ τις δεξιές, είπε ο kapaka pappas
Είναι ορεινό χωριό, έδρα του Δήμου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ. Απέχει 29 χιλ. από την Άρτα και 25,4 χιλ. από τον κόμβο της ΙΟΝΙΑΣ οδού, που κάποια μέρα θα τελειώσει. που θα πάει;Από 12 Απριλίου 2017 Λειτουργεί από Ρίζα ως κόμβο Αμφιλοχίας, μήκος 96 χλμ. και Σελλάδες-Πέρδικα 53 χλμ. 3-8-2017 ολοκλήρωση!

Ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν - Αντιγόνη - (Μα να μισώ δεν έγινα, γεννήθηκα για να αγαπώ)


Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Οι πολιτικοί της απατεωνιάς, της κλεψιάς και της παραπληροφόρησης

Μια μέρα έπινα καφέ με ένα φίλο, κατά 11 χρόνια,  μικρότερό μου. Συζητούσαμε για την έντεχνη παραπληροφόρηση του Ελληνικού λαού από την πολιτική και Δημοσιογραφική ΗΓΕΣΙΑ της χώρας. Ο φίλος μου λέει, εσύ ξέρεις καλλίτερα, ποια ήταν η αιτία που έπεσε η δικτατορία;  
-         Η κοινωνική εξέγερση των φοιτητών στις 17 Νοέμβρη 1973, απάντησα αφελέστατα.
-          Θυμάσαι καλά; To Νοέμβρη 1973 έπεσε;  ή τον Ιούλιο 1974; με ξαναρώτησε.
-          Έχεις δίκιο Βα……..,  η δικτατορία έπεσε στις 22 Ιουλίου 1974 και η  εισβολή στην Κύπρο έγινε στις 20 Ιουλίου 1974.   Η   αιτία που έπεσε η δικτατορία,  ήταν η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, απάντησα.

Αργότερα σκέφτηκα, με ποια τεράστια παραπληροφόρηση μας μπόλιασε η τριάκοντα-εξαετής ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στην Ελλάδα.  Εγώ, οι συνομήλικοι και οι μεγαλύτεροί μου, που ζήσαμε τα γεγονότα της δικτατορίας,  παραπληροφορηθήκαμε, φανταστείτε οι μικρότεροι.
Για το λόγο αυτό επιγραμματικά, χωρίς να έχω το αλάθητο του πάπα, θεωρώ υποχρέωση προς τις νεότερες γενιές, να απαριθμήσω τα σπουδαιότερα γεγονότα της δικτατορίας,  ΑΡΝΗΤΙΚΑ και ΘΕΤΙΚΑ. 

* 21η  Απριλίου 1967 ημέρα Παρασκευή. Ήμουν στην Άρτα, στη Δευτέρα Γυμνασίου. Όλοι οι μαθητές περιμέναμε να χτυπήσει το κουδούνι για να μπούμε στις τάξεις. Το κουδούνι καθυστερούσε να χτυπήσει. Μετά από μισή περίπου ώρα το κουδούνι χτύπησε και ο Γυμνασιάρχης λέει:  Οι διακοπές του ΠΑΣΧΑ αρχίζουν από σήμερα. Σήμερα και αύριο δεν θα κάνουμε μαθήματα.  ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !   Θα φύγετε ήσυχα-ήσυχα και θα πάτε κατ ευθεία στα σπίτια σας. Απαγορεύεται να κυκλοφορείτε στην αγορά υπάρχει σοβαρός λόγος.  (Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ, ήταν Κυριακή του ΠΑΣΧΑ).
Φεύγοντας από το σχολείο, καθ οδό ακούσαμε το διάγγελμα, που συνεχώς επαναλάμβανε το Κρατικό Ραδιόφωνο. Δεν βρήκα στο  internet το ακριβές κείμενο,  έλεγε περίπου τα εξής  ….Ο Ελληνικός Στρατός από σήμερα αναλαμβάνει  τη διακυβέρνηση της χώρας…. Μετά τη δύση του ηλίου ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η κυκλοφορία στους δρόμους. Όποιος κυκλοφορεί θα συλλαμβάνεται από τα όργανα της ΤΑΞΕΩΣ… σε περίπτωση ανυπακοής θα ΤΥΦΕΚΙΖΕΤΑΙ χωρίς άλλη ειδοποίηση.   
ΖΗΤΩ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ, 
ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ, 
21η Απριλίου 1967   Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 
Παρατήρηση: στα όργανα τις τάξεως δεν δόθηκε εντολή να τυφεκίζουν πολίτες.   
       
* Τις επόμενες ημέρες και μήνες η Χωροφυλακή έκανε συλλήψεις αριστερών αθώων πολιτών στις πόλεις και τα χωριά. Πολλούς απ αυτούς τους εξόρισε.   
Τα επόμενα χρόνια συνεχίστηκαν «Δρακόντεια μέτρα». Επιτρεπόταν να κυκλοφορείς ελεύθερα, όλο το εικοσιτετράωρο, αλλά οποιοσδήποτε τολμούσε να εκφράσει δυσαρέσκεια προς την Κυβέρνηση, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, περνούσε Στρατοδικείο και φυλακιζόταν. Τη λέξη ΧΟΥΝΤΑ δεν τολμούσες να ψιθυρίσεις ούτε στο αυτί του ΦΙΛΟΥ ΣΟΥ.    κάντε κλικ στη φωτογραφία του Παπαδόπουλου, θ ακούσετε τραγούδι (ένα απαγορευμένο από τη χούντα τραγούδι).


*  Κολλούσα στο αυτί ένα ραδιοφωνάκι, στην ερημιά στο σπίτι μου στην Καλεντίνη, για να ακούω τη «ντοϊτσεβέλε».  Αλλοίμονό μου, αν στην ερημιά με άκουε κάποιος και με πρόδιδε στη «ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗ !».  Ήμουν κατά της ΧΟΥΝΤΑΣ,  χωρίς να υπερηφανεύομαι ότι έκανα και αντίσταση. 


 *  Η χουντική Ηγεσία, παριστάνε τους στυλοβάτες των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΘΕΣΜΩΝ, αλλά δεν δεχόταν τον αντίλογο. Από θέση μάλιστα ισχύος, τους διαφωνούντες φυλάκιζε ή εξόριζε.

* Αν έδινες εξετάσεις να διοριστείς στο Δημόσιο και συμπεριλαμβανόσουν στον ΠΙΝΑΚΑ ΤΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ,  η αρμόδια Δημόσια Υπηρεσία,  έστελνε απόρρητο έγγραφο στην Αστυνομία. Αν η Αστυνομία απαντούσε ότι έχεις φάκελο με στοιχεία που συνηγορούν ότι είσαι κατά του καθεστώτος (ας ήσουν δεξιός και ακροδεξιός)  δεν περνούσες ούτε αν είχες γράψει  εικοσάρια !!!  Αν η Αστυνομία απαντούσε ότι δεν την απασχόλησες, δεν χρειαζόσουν ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΣΟΝ, δεν τολμούσε κανείς άλλος να σε αδικήσει.  

*  Άνοιξη 1973. Σε διάφορες σχολές, αλλά κυρίως στην ταράτσα της Νομικής Σχολής Αθηνών, οι φοιτητές έστησαν πανό και φώναζαν διάφορα συνθήματα. «χούντα είναι θα περάσει», «ψωμί, παιδεία ελευθερία», «πολίτες αντισταθείτε» και άλλα.  Πιθανότατα διάλεξαν την ταράτσα της Νομικής,  επειδή απέναντι στην ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ,  ήταν πάρα πολλές στάσεις  των αστικών λεωφορείων Αθήνας. Ήμουν φοιτητής και κάθε μεσημέρι τους έβλεπα, παίρνοντας το λεωφορείο του Ζωγράφου για το σπίτι μου.  Η αστυνομία διακριτικά δεν άφηνε τον κόσμο να συναθροίζεται στην ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ.  Αν περνούσε το λεωφορείο και δεν έμπαινες μέσα, αμέσως θα δεχόσουν παρατήρηση κάποιου αστυφύλακα.

* Στις 17 Νοέμβρη 1973,  Σάββατο βράδυ, ο στρατός επενέβη στο Πολυτεχνείο και διέλυσε το φοιτητικό κίνημα. Τα γεγονότα είναι σε όλους σας γνωστά.  Απ το πρωί της Κυριακής το Κρατικό Ραδιόφωνο και τα δυο Κρατικά κανάλια (ΥΕΝΕΔ & ΕΡΤ)  ανακοίνωναν συνεχώς  διάγγελμα παρόμοιο με εκείνο της 21ης Απριλίου 1967.
Το επόμενο Σαββατόβραδο της 24ης Νοεμβρίου, έγινε ο ανασχηματισμός της χούντας. Αντικαταστάθηκε ο Πρόεδρος Δημοκρατίας Γεώργιος Παπαδόπουλος και όλο το Υπουργικό Συμβούλιο. Την Κυριακή το πρωί το νέο διάγγελμα ηχούσε παντού και νέα «Δρακόντεια μέτρα» εφαρμόστηκαν για πολλούς μήνες. ΟΧΙ ΦΟΙΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΗΜΑ δεν τολμούσε να διαδηλώσει, αλλά ούτε φύλλο δεν κουνιόνταν σ όλη την επικράτεια. Τα νήματα της Κυβέρνησης τώρα, κατεύθυνε ο Ταξίαρχος Ιωαννίδης.

* 16 Ιουλίου 1974, η Ελληνική δικτατορία έκανε το πραξικόπημα στην Κύπρο.  Πριν τα χαράματα της 20ης Ιουλίου 1974, με αφορμή το πραξικόπημα, έγινε η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Το πρωί της 20ης Ιουλίου κηρύχτηκε στην Ελλάδα Γενική ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ. Λέγεται ότι τα ραντάρ των πολεμικών μας αεροπλάνων μπλοκαρίστηκαν από το ΝΑΤΟ, Η Δικτατορία βρέθηκε σε εμπόλεμη κατάσταση, χωρίς να έχει κανένα κράτος σύμμαχο και οι ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ.
Στις 23 Ιουλίου ο χουντικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας,  Φαίδων Γκιζίκης, κάλεσε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να σχηματίσει πολική ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ.  Ο Καραμανλής δέχτηκε και με το προσωπικό αεροπλάνο του Γάλλου προέδρου Βαλερί ΖΙΣΚΑΡ ΝΤ ΕΣΤΑΙΝ, αφίχθη στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου 1974.   
Ο Ανδρέας Παπανδρέου όσα χρόνια ήταν αρχηγός της Αντιπολίτευσης επαναλάμβανε συνεχώς πως θα ανοίξει το φάκελο της Κύπρου. Απ την ημέρα που έγινε πρωθυπουργός δεν ξαναμίλησε γι αυτόν.

Αυτά και πολλά άλλα κακά έκανε η δικτατορία. Έκανε όμως και πολλά καλά, τα οποία οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι, τα κανάλια, τα απέκρυψαν επιμελώς.  

*Χάρισε τα συσσωρευμένα στις τράπεζες χρέη των αγροτών. Δεν θυμάμαι τη συγκεκριμένη χρονολογία, πρέπει να ήταν πριν το 1971.

 *Μέχρι το 1967 ηλεκτρικό ρεύμα είχαν μόνο οι πρωτεύουσες των νομών και ελάχιστες μεγάλες κωμοπόλεις.  Απ το Πέτα και πάνω μόνο το ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ είχε ρεύμα, λίγες ώρες κάθε βράδυ,  από μια ιδιωτική γεννήτρια. Το 1972 είχαν ρεύμα όλες οι κοινότητες της Ελλάδος καθώς και οι μεγαλύτεροι συνοικισμοί όλης της Ελληνικής υπαίθρου.  
  
*Μέχρι το 1967 η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δεν είχαν ακούσει καν τη λέξη ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.  Στο εξωτερικό η τηλεόραση λειτουργούσε. Το 1972 η τηλεόραση έφτασε και στα σπίτια των πολιτών της υπαίθρου. Όλων όσων είχαν πάρει ηλεκτρικό ρεύμα.

*Τα ψυγεία ήταν το προνόμιο των πολιτών στις πόλεις. Όταν το ηλεκτρικό ρεύμα έφτασε στα σπίτια της υπαίθρου,  έγινε και προνόμιο των αγροτών.

*ΥΔΡΕΥΣΗ.  Μέχρι το 1967 δούλευε η βαρέλα. Οι μανάδες μας και οι γιαγιάδες μας,  απ τις βρύσες, κουβαλούσαν με τη βαρέλα νερό στο σπίτι. Οι συνομήλικες γυναίκες, ακόμη και οι σπουδαγμένες,  όλο και θάχουν κάποιες εμπειρίες με τη βαρέλα.  Με το νερό της βαρέλας οι γυναίκες  μαγείρευαν,  μ αυτό έπλεναν, μ αυτό η οικογένεια νίβονταν. Το μπάνιο στο ποτάμι ήταν γνωστό και στο σπίτι μάλλον  άγνωστο.  Μόνο το λούσιμο με σαπούνι πράσινο ή αλισίβα, ήταν γνωστό στις οικογένειες της υπαίθρου. Το 1972 είχαν ύδρευση όλες οι έδρες των κοινοτήτων και οι μεγαλύτεροι συνοικισμοί. Αλλά και πολλά απομονωμένα σπίτια της υπαίθρου με ένα πλαστικό «λάστιχο» είχαν φέρει από πηγές νερό στα σπίτια τους.

*Μέχρι το 1967 ένα τηλέφωνο χειροκίνητο σε κάθε κοινότητα υπήρχε. Το 1973, είχαν μπει τηλέφωνα και στα σπίτια των πολιτών της υπαίθρου. Σ όσους συνοικισμούς δεν υπήρχε δίκτυο του ΟΤΕ, εγκρίνονταν για το συνοικισμό ένα κοινοτικό τηλέφωνο.

*Πριν την δικτατορία του 1967 γυμνάσια και Λύκεια υπήρχαν μόνο στην Άρτα. Στην Καλεντίνη το Γυμνάσιο λειτούργησε από το Νοέμβριο του 1967 και το Λύκειο ολοκληρωμένο από το Σεπτέμβριο 1972.

 * Δρόμοι, συγκοινωνίες. Δεν θα πω τίποτε γι αυτά. Δείτε με προσοχή τα δυο λεωφορεία που εκτελούσαν το δρομολόγιο ΑΝΩ ΚΑΛΕΝΤΙΝΗ – ΑΡΤΑ. Στο ένα διακρίνεται πεντακάθαρα και η κατάσταση των δρόμων της υπαίθρου,  πριν το 1967.

*Το 1964 καθιερώθηκε στην Ελλάδα το 8ωρο και το μεροκάματο καθορίστηκε στις 64 δραχμές.  Το 1973 το μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη ήταν τουλάχιστο 90 δρχ.  Σημειώνω ότι 1 δραχμή τότε είχε την αγοραστική αξία του 1 ευρώ σήμερα (αναλυτικότερα για το θέμα αυτό στις σημειώσεις του προσωπικού μου facebook Kapaka Pappas). Ερωτώ ποιος ανειδίκευτος εργάτης σήμερα παίρνει μεροκάματο 90 ευρώ;  Ούτε με 40 ευρώ, δε βρίσκει μεροκάματο σήμερα.

όλα αυτά έγιναν στην 5ετία 1967 -1972,  με ΜΗΔΕΝΙΚΟ δημόσιο ΧΡΕΟΣ.

Όλα αυτά και πολλά άλλα καλά της δικτατορίας,  απέκρυψε επιμελώς η πολιτική ηγεσία του Τόπου από τις νεότερες γενιές. Τα κατάφεραν μέχρι τώρα άριστα, όπως στην αρχή ανέφερα, παραπλάνησαν  ακόμα και εμάς τους μεγάλους σε ηλικία, που τα έχουμε  ΖΗΣΕΙ !



* Άλλοι αγωνίστηκαν στο Πολυτεχνείο, άλλοι  δοξάστηκαν σαν αγωνιστές, κάποιοι άλλοι το εκμεταλλεύτηκαν και τα οικονόμησαν !!! 

*  Τόλμησα, έψαξα και βρήκα μια αξιόλογη φωτογραφία του δικτάτορα Γ.  Παπαδόπουλου. Ο Παπαδόπουλος ήταν νέος και εμφανίσιμος.  Έψαξα εκατοντάδες φωτογραφίες να βρω μια, με την πραγματική του εμφάνιση. Μέχρι εκεί έφτασε η μιζέρια των παραπλανητών. Θέλουν να εμφανίζουν ότι πέραν της ιδεολογίας είχε και μια φάτσα «μιάσματος»

*  Σε πολλά σημεία ανέφερα τις λήξεις « σ όλη την Ελλάδα»  «σ όλη την Ελληνική ύπαιθρο».  Απ το 1974 ως το 1980 εργάστηκα  Παραμυθιά Θεσπρωτίας, Κιλκίς, Βυρώνεια Σερρών, Διδυμότειχο Έβρου,  Νέα Φυγαλεία Ηλείας, Ζίτσα Ιωαννίνων, Λούρο Πρεβέζης. Αργότερα γνώρισα και την Κρήτη.  Τα γεγονότα τότε ήταν πολύ πρόσφατα, τα συζητούσα με τους εκεί κατοίκους και με βεβαιότητα διαπίστωσα ότι παντού τα ίδια συνέβαιναν.
 *  Ίσως αναρωτηθείτε θα προτιμούσες σήμερα μια ΧΟΥΝΤΑ;  Φυσικά ΟΧΙ !  Θα ήθελα όμως ένα ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΡΑΤΟΣ,  που θα υπέβαλε με ποινές ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ σε ΟΛΟΥΣ τη νομιμότητα. Αυτό το κράτος ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΞΕΛΙΠΕ  απ την ΕΛΛΑΔΑ, ειδικότερα μετά το 1981. Αυτό το λέω πολλά χρόνια και ίσως γι αυτό χαρακτηρίστηκα κι απ τους δεξιούς, ως  «ο άταχτος»


*Ευχαριστώ εσάς τους ελάχιστους αναγνώστες που ανεχθήκατε να διαβάσετε τις απόψεις μου, που δεν μπορώ να πω ότι έχουν το αλάθητο, προσπάθησα όμως να τις γράψω όπως εγώ τις έζησα,  με κάθε ειλικρίνεια. 
  




1 σχόλιο:

  1. Η χουντα οντως ειχε μηδενικο Εξωτερικο δανεισμο.Ομως μας αφησε χρεος 22 εσωτερικων δανειων,οι πλουτοκρατες της εποχης επαιρναν δανεια απο την Ευρωπη.Εγγυητης το Ελληνικο κρατος,τα λεφτα τα παραχωρουσαν στο Ελλ. δημοσιο,το οποιο αναλαμβανε την αποπληρωμη τους με επιτοκιο οχι για κρατος(πολυ χαμηλο)αλλα για ιδιωτη.Τα λεφτα τα επεστρεφε στους βιομηχανους κλπ. με τη μορφη πληρωμης για εργα που αναλαμβαναν αλλα δεν εκαναν ποτε (περιπτωση robert mcdonald).Τα εργα τα αναλαμβανε η ΜΟΜΑ κλπ.Ετσι βρεθηκαμε να χρωσταμε χωρις να εχουμε εισπραξει.
    Οσο για τις καλοσυνες στα χωρια,κανε μια αντιστοιχη ερευνα στην ανατολικη Μακεδονια και Θρακη.Ουτε να πας δεν μπορουσες στα χωρια,ηθελες ειδικη αδεια απο την αστυνομια.Ανθρωποι που ειχαν πολεμησει για την Πατριδα τους χαρακτηριζαν Βουλγαρους και τους ειχαν σε απομονωση απο την υπολοιπη χωρα.Παροχες μηδεν,τις σοδειες(καπνα)τους εβαζε και τις εκαιγαν και πληρωναν και προστιμο και πολλα αλλα.Μιλαμε για πεινα απιστευτη.Και φυσικα μην ξεχναμε και τα "δωρακια",διυλιστηρια κλπ σε διαφορους ιδιωτες καθως και την ατελειωτη διαφορα με διορισμους και ρουσφετια απιστευτα.Οσο θα περιμενουμε σωτηρες αυτα θα τραβαμε.Ο μονος που μπορει και πρεπει να αποφασιζει ειναι ο ιδιος ο λαος,συμφωνα με τα συμφεροντα του.Οι υπολοιποι απλα ακολουθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε χωρίς φόβο και πάθος