Καλώς ήρθατε!!!

Άν μας επισκεφτείτε, ευχόμαστε Κ α λ ό ... κ ο υ ρ ά γ ι ο ! ....... γίνονται καινούργιοι νόμοι, χωρίς να μας ζητούν τη γνώμη ! ........ Οκτώβριος 2010



Με κάθε επιφύλαξη, Κυριακή γιορτή και σχόλη νάταν η βδομάδα όλη .............
Η γενιά του πολυτεχνίου ξεκίνησε με καλές προθέσεις, αλλά στην πορεία οι περισσότεροι πρωτεργάτες με τις παρεούλες τους, έγιναν αριστεροί με δεξιές τσέπες, είπε "ανώνυμος πολίτης"
Οι αριστερές τσέπες σήμερα, είναι πιο γεμάτες απ τις δεξιές, είπε ο kapaka pappas
Είναι ορεινό χωριό, έδρα του Δήμου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ. Απέχει 29 χιλ. από την Άρτα και 25,4 χιλ. από τον κόμβο της ΙΟΝΙΑΣ οδού, που κάποια μέρα θα τελειώσει. που θα πάει;Από 12 Απριλίου 2017 Λειτουργεί από Ρίζα ως κόμβο Αμφιλοχίας, μήκος 96 χλμ. και Σελλάδες-Πέρδικα 53 χλμ. 3-8-2017 ολοκλήρωση!

Ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν - Αντιγόνη - (Μα να μισώ δεν έγινα, γεννήθηκα για να αγαπώ)


Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Η Παναγία της Ροβέλιστας

Φωτογραφίa του:    Dimos Kafkiias 9 Μαρτίου 2010  στις 9:53 μ.μ. 




Ι.Μ ΡΟΒΕΛΙΣΤΑΣ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΔΕΚΑΤΟ ΑΙΩΝΑ. ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1854. ΞΑΝΑΚΤΙΣΤΗΚΕ ΤΟ 1856. ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ 1967 Ο ΠΑΤΗΡ ΜΗΤΡΟΦΑΝΗΣ ΤΟ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΞΑΝΑΕΚΤΙΣΕ.



ΣΗΜΕΙΩΣΗ  του Dimos Kafkiias:
 ΡΟΒΕΛΙΣΤΑ.Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΚΤΗΤΟΡΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ Π. ΜΗΤΡΟΦΑΝΗ.
Dimos Kafkias  10 Αυγούστου στις 10:39 μ.μ.

Ενταυθα υπαρχει και η εν τω Γενεθλιω της Θεοτοκου σεμνυνομενη Μονη Ροβελιστα καλουμενη εικοδομηθεισα περι τα μεσα του 10 αιωνος και καταστραφεισα υπο των Οθωμανικων στιφων τω 1854 ετει εκ θεμελιων αλλα τω 1856 δαπανη ιδια και συνδρομη των ευσεβων ανηγερθη εκ νεου και αρκουντως εκαλλωπιθη. Εν αυτη σωζεται αρχαια και θαυματουργος εικων της Θεοτοκου μετριου μεγεθους κεκοσμημενη πασα δι αργυρου καθαρου. Ταυτην οι εγχωριοι καλουσαν Μοσχοβισσαν πιστευοντες οτι απεσταλη εκ της Μοσχας προ 800 ετων. ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ 1884

Dimos Kafkias  2  Σεπτεμβρίου 2010  στις 0:39 μ.μ
 TO 1963 ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΕΓΙΝΕ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ. ΤΟ ΑΝΕΛΑΒΕ Η ΜΟΝΑΧΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΑΔΕΡΦΗ ΤΟΥ Π. ΜΗΤΡΟΦΑΝΗ.ΣΗΜΕΡΑ ΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΧΗ ΘΕΟΚΤΙΣΤΗ. Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΡΑΔΟΒΥΖΙΝΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΡΗΞΕ ΤΗ ΡΟΒΕΛΙΣΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑ ΤΩΝ ΡΑΔΟΒΥΖΙΝΩΝ. ΜΕΤΟΧΙΑ ΤΗΣ ΡΟΒΕΛΙΣΤΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ (ΤΕΜΠΛΕΣ) Η ΜΟΝΗ ΣΕΛΤΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗΣ (ΜΠΟΤΣΗ).


Η φωτογραφία αυτή είναι από το facebook του Makis Pappas 





Ο Πατήρ Μητροφάνης

Facebook    6-12-2010.  Dimos Kafkias   έγραψε:
Ο Πατήρ Μητροφάνης (Κωνσταντίνος Μιτσιλής), γεννήθηκε στην Αμφιλοχία στις 15 Μαΐου του 1918. Ήταν ο τέταρτος από τα 8 παιδιά της οικογένειας Σπύρου και Ειρήνης Μιτσιλή, φοίτησε μέχρι την 3η γυμνασίου. Ο Κωνσταντίνος υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στο Πεζικό 1938-39.  Συμμετείχε στον πόλεμο το 1940-41 και στην εθνοφυλακή 1945-46.

Το 1951 με την υποστήριξη του ηγούμενου Ι.Μ. Κηπουραίων Ληξουρίου Κεφαλληνίας και με τη σύμφωνη γνώμη του Αρτινού Μητροπολίτη Σεραφείμ(μετέπειτα Αρχιεπισκόπου), χρήζεται μοναχός στις 13 Απριλίου 1951. Μετά από 2 μήνες παραμονής του κοντά στον Ηγούμενο π. Γεράσιμον, εστάλη ως Οικονόμος στην Ιερά Μονή Ροβελίστης, που απείχε 4 ώρες με τα πόδια από τους Μελάτες. Η Ιερά Μονή αυτή ήταν αφρόντιστη και ο ίδιος γράφει με πολλή πικρία: «Όταν έφτασα εδώ στις 5 Ιουνίου 1951 βρήκα μόνον ένα αυγό και ένα κιλό καλαμποκίσιο αλεύρι. Παντού ερείπια και δυσωδία. Στον αυλόγυρο ζώα αφρόντιστα… Όλοι αρπάζανε και όλοι ήθελαν να με εκμεταλλευτούν […] Ήμουν άπειρος και διέπραξα πολλά σφάλματα αφού στην αρχή εμπιστευόμουν τους πάντες. […]
Στις 24 Απριλίου 1952 ημέρα Πέμπτη έλαβε το Αγγελικό Σχήμα στην Ι.Μ. Μελατών και πήρε το όνομα Μητροφάνης που είχε ο γέροντας του πνευματικού του.  Στις 15 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους ανέλαβε Υπεύθυνος της Ιεράς Μονής Ροβελίστης και στις 26 Δεκεμβρίου μετά τα Χριστούγεννα ετελέσθη  Θ. Λειτουργία και εξεφώνησε τον πρώτο λόγο, κατά τον οποίο «γνωστοποίησε στο πλήθος των προσκυνητών την παραλαβή της διαχείρισης και τον Ιερό σκοπό της Ι. Μονής».
Στις 15 Ιουλίου του ίδιου έτους χειροτονείται Πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Σεραφείμ Τίκα.
Το 1963 η Ι.Μ. Ροβελίστης μετατρέπεται σε γυναικεία. Πρώτη ηγουμένη η αδερφή του, Ανδριανή, η οποία τον είχε ακολουθήσει στο μοναστήρι από το 1953 και είχε αναλάβει μαζί του το έργο αναστύλωσης των κτηριακών εγκαταστάσεων. Παρέμεινε έως τις 11 Οκτωβρίου 1996 Πνευματικός Πατέρας, όπου λόγω προβλήματος καρδιάς, εκοιμήθει οσιακώς. Είναι ο νέος κτήτορας του Καθολικού και των άλλων κτηριακών εγκαταστάσεων, οι οποίοι, λόγω των σεισμών του 1965 υπέστησαν ανεπανόρθωτες


Ευχαριστούμε πολύ τον αγαπητό φίλο Δήμο Καυκιά. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε χωρίς φόβο και πάθος