Καλώς ήρθατε!!!

Άν μας επισκεφτείτε, ευχόμαστε Κ α λ ό ... κ ο υ ρ ά γ ι ο ! ....... γίνονται καινούργιοι νόμοι, χωρίς να μας ζητούν τη γνώμη ! ........ Οκτώβριος 2010



Με κάθε επιφύλαξη, Κυριακή γιορτή και σχόλη νάταν η βδομάδα όλη .............
Η γενιά του πολυτεχνίου ξεκίνησε με καλές προθέσεις, αλλά στην πορεία οι περισσότεροι πρωτεργάτες με τις παρεούλες τους, έγιναν αριστεροί με δεξιές τσέπες, είπε "ανώνυμος πολίτης"
Οι αριστερές τσέπες σήμερα, είναι πιο γεμάτες απ τις δεξιές, είπε ο kapaka pappas
Είναι ορεινό χωριό, έδρα του Δήμου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ. Απέχει 29 χιλ. από την Άρτα και 25,4 χιλ. από τον κόμβο της ΙΟΝΙΑΣ οδού, που κάποια μέρα θα τελειώσει. που θα πάει;Από 12 Απριλίου 2017 Λειτουργεί από Ρίζα ως κόμβο Αμφιλοχίας, μήκος 96 χλμ. και Σελλάδες-Πέρδικα 53 χλμ. 3-8-2017 ολοκλήρωση!

Ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν - Αντιγόνη - (Μα να μισώ δεν έγινα, γεννήθηκα για να αγαπώ)


Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ, ο τσιφλικάς όλης της ορεινής Άρτας


Dimos Kafkias  Κυριακή, 28 Νοεμβρίου  στις 8:52 μ.μ. Το 1898 στη Ροβελιστα υπογραφεται το συμβολαιο αγορας του Βελεντζικου απο τον Κων. Καραπανο(2800 εκταρια η 28000 στρεματα).42 ηταν οι αρχικοι αγοραστες απο το βελεντζικο και η αξια του καθοριστηκε στις 16526 δραχμες.Δοθηκε προκαταβολη και η διαρκεια αποπληρωμης θα ηταν 25 ετη.Οσο και αν ακουγετε σε καποιους περιεργο το συμβολαιο αυτο ισχυει κανονικα και τη διαχειρηση αυτης της εκτασης εχει σημερα ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΒΕΛΕΝΤΖΙΚΟΥ.
Ποιος ομως ηταν ο Κ.Καραπανος.Γενηθηκε το 1840 στην Αρτα αλλα η καταγωγη του ηταν απο τη Ζαβιτσα Ξηρομερου. Προταγωνιστησε απο το 1861 εως το 1914 που πεθανε σε ολα τα μεγαλα γεγονοτα. Ξεκινησε ως γραματεας της Γενικης Εταιρειας του Οθωμανικου κρατους. Αργοτερα (1864) τραπεζιτης στην Κωσταντινουπολη. Το 1881 διαπραγματευεται για λογαριασμο του Ελληνικου κρατους τη συνθηκη του Βερολινου.Εκλεχτηκε 11 φορες βουλευτης Αρτας.
Ως αρχαιολογος διεξηγαγε ανασκαφες στη Δωδωνη (1875-1877). Υπαρχει σημερα η συλλογη Καραπανου σε αιθουσα του Εθνικου Αρχαιολογικου Μουσειου. Πως ομως αγορασε απο τους τουρκους 54 χωρια εναντι 25000 λιρων(συμφωνα με τα πρακτικα της βουλης)?? Το 1900 αγοραζει απο το γαιοκτημονα Ανδρεα Λουριωτη ολη τη σημερινη ΓΛΥΦΑΔΑ. Θα χρειαζοταν πολλες σελιδες να αποτυπωσουμε την προσωπικοτητα αυτου του ανθρωπου. Το σιγουρο ειναι οτι ηξερε να κανει αγοροπωλησιες. ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΗΝ ΑΡΤΑ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ.
Kapaka Pappas Κυριακή στις 11:19 μ.μ.       Δήμο το ζήτημα Καραπάνου είναι πολύ σημαντικό. Όλοι εμείς οι μεγαλύτεροι ακούσαμε διάφορα, από αυτά άλλα είναι αλήθειες και άλλα «λαογραφία». Έχω ακούσει διάφορες φήμες, για το πώς αυτός ο άνθρωπος, αμέσως μετά την απελευθέρωση της Άρτας τ...ο 1881, βρέθηκε να κατέχει όλη την ορεινή περιοχή του Νομού Άρτας. Έχω ακούσει, ότι βρέθηκε να κατέχει και όλη την ορεινή Θεσσαλία. Εσύ απ τα γραφόμενά σου, φαίνεται ότι ασχολήθηκες πολύ συλλέγοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την προσωπικότητα και τις αγοραπωλησίες αυτού του ανθρώπου. Οι προπάπποι μας σ όλα τα χωριά, όλη τους τη ζωή πλήρωσαν «χρυσά λεφτά», έτσι τα αποκαλούσαν οι παππούδες μας, για να εξαγοράσουν αυτό τον τόπο. Επομένως είναι χρέος δικό μας και των παιδιών μας να ξέρουμε την αλήθεια. Πρέπει να γνωρίζουμε πως το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ μετά από μια αιματηρή επανάσταση, μια απελευθέρωση (νομού Άρτας) αναγνώρισε ότι οι περιουσίες του νομού ανήκουν σ ένα μόνο άνθρωπο;;;. Συνέχισε και δώσε μας, όποιες άλλες πληροφορίες έχεις για το ζήτημα αυτό.
Πηγή:   ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ. ..... Ο Κ. Καραπάνος αποχωρώντας από το κόμμα Κουμουνδούρου προσχώρησε σε αυτό του Τρικούπη αλλά διαφωνώντας με την πολιτική του προσχώρησε σε αυτό του Δεληγιάννη. Το 1887 δημιούργησε δικό του κόμμα, το Προοδευτικό όπως ονομάστηκε, το οποίο μετά λίγους μήνες δυαλήθηκε. Υπουργός Οικονομικών το 1890, υπουργός ναυτικών το 1902, 1903 και  δικαιοσύνης το 1904 - 1905.
Ο Ανδρέας Παππάς θυμάται :
Ο Καραπάνος προέρχονταν από φτωχή οικογένεια και ήταν αυτοδημιούργητος.  Τούρκος Γραμματέας του «παραχώρησε» το «βιλαέτι» δικό του, για να εισπράττει το «ήμορο» από τους Έλληνες. Έφκιασε στην Άνω Καλεντίνη (στην Κούλια) αποθήκη, το λεγόμενο «Κουτσέκι», που αποθήκευε το εισόδημα, με εισπράκτορα κάποιον Θεοχάρη από το Πέτα.
Ο Καραπάνος, στους κατοίκους της περιοχή μας έκανε Συμβόλαια την κατοχή του, χώμα πέτρα και κλαρί, εισπράττοντας από το κάθε χωριό ένα  σεβαστό ποσό χρημάτων.  Γι αυτό, η έκταση της Άνω Καλεντίνης, τα δάση και τα βοσκοτόπια γενικά εκτός των ιδιωτικών αγρών, υπάγεται στην συνιδιοκτησία των κατοίκων Άνω Καλεντίνης.



Dimos Kafkias 4-12-2010.  Ο Κωσταντινος καραπανος (1840-1914)ηταν γιος του Γερασιμου Καραπανου και εγγονος του ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ που καταγοταν απο ιστορικη οικογενεια οπλαρχηγων και αρχικα εφερε το ονομα ΣΤΑΜΟΥ. Το 1821 στη συνελευση του Μεσολογγιου εκλεγεται γερουσιαστης του οργανισμου που δημιουργηθηκε.  Συνεληφθη απο τους τουρκους και σταλθηκε αρχικα στα Γιαννενα και μετεπειτα στην Αρτα οπου εγκατασταθηκε μονιμα. Το 1822 υπογραφει σαν επιτροπος εξωτερικων υποθεσεων στην προσωρινη διοικηση της Ελλαδας και αργοτερα σαν γενικος γραματεας του υπουργειου πολεμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε χωρίς φόβο και πάθος