Καλώς ήρθατε!!!

Άν μας επισκεφτείτε, ευχόμαστε Κ α λ ό ... κ ο υ ρ ά γ ι ο ! ....... γίνονται καινούργιοι νόμοι, χωρίς να μας ζητούν τη γνώμη ! ........ Οκτώβριος 2010



Με κάθε επιφύλαξη, Κυριακή γιορτή και σχόλη νάταν η βδομάδα όλη .............
Η γενιά του πολυτεχνίου ξεκίνησε με καλές προθέσεις, αλλά στην πορεία οι περισσότεροι πρωτεργάτες με τις παρεούλες τους, έγιναν αριστεροί με δεξιές τσέπες, είπε "ανώνυμος πολίτης"
Οι αριστερές τσέπες σήμερα, είναι πιο γεμάτες απ τις δεξιές, είπε ο kapaka pappas
Είναι ορεινό χωριό, έδρα του Δήμου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ. Απέχει 29 χιλ. από την Άρτα και 25,4 χιλ. από τον κόμβο της ΙΟΝΙΑΣ οδού, που κάποια μέρα θα τελειώσει. που θα πάει;Από 12 Απριλίου 2017 Λειτουργεί από Ρίζα ως κόμβο Αμφιλοχίας, μήκος 96 χλμ. και Σελλάδες-Πέρδικα 53 χλμ. 3-8-2017 ολοκλήρωση!

Ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν - Αντιγόνη - (Μα να μισώ δεν έγινα, γεννήθηκα για να αγαπώ)


Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Ιόνια οδός πρόοδος εργασιών

Ιόνια οδός: 
Από την ΑΡΤΑ προς το Αυγό τα μισά περίπου τμήματα έχουν ασφαλτοστρωθεί δείτε ένα   βίντεο του ΤΑΣΟΥ ΜΠΑΚΟΥ.

 Μυροδάφνη προς πέντε  πηγάδια τμήμα 9   χ.λ.μ.  ταχύτητα 90-100/h 
  
Δείτε το 

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Το ιστορικό «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940.Ολόκληρος ο δραματικός διάλογος Μεταξά και Γκράτσι (Ιταλού πρέσβη)

Από το βιβλίο του Ιταλού πρέσβη Γκράτσι. 
Ολόκληρος ο δραματικός διάλογος Μεταξά-Γκράτσι και η ιστορική άρνηση στην ιταλική πρόκληση

Ο Εμμανουέλε Γκράτσι, πρέσβης της Ιταλίας στην χώρα μας, το 1940, συμπρωταγωνιστής κι αυτός της ιστορικής εκείνης νύχτας της 28/10/1940 στο βιβλίο του, που το ονομάζει με μια πρωτοφανή οξυδέρκεια για το μέλλον του καθεστώτος Μουσολίνι: "Η αρχή του τέλους - η επιχείρηση κατά της Ελλάδος", γράφει τα εξής:

"Δέκα λεπτά πριν από τις 3 της νύχτας της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο στρατιωτικός μου ακόλουθος, ο διερμηνέας μου και εγώ, φθάσαμε στην καγκελόπορτα μιάς μικρής οικίας στην Κηφισιά, όπου έμενε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος. Στον φρουρό της οικίας είπα ότι επιθυμώ να δω τον Πρωθυπουργό για κάτι πολύ επείγον. Ο φρουρός άρχισε να κτυπά το κουδούνι του εσωτερικού της οικίας, αλλά δεν ελάμβανε καμίαν απάντηση. Διερωτήθηκα εάν ήτο δυνατόν μια πρωθυπουργική κατοικία να μην απαντά αμέσως. Γιατί εγώ είχα εντολή να παραδώσω το τελεσίγραφο στις 3 π.μ. ακριβώς, της 28/10/1940, λόγω δε της προσπάθειας μου να ακουσθεί το κουδούνι και να ανοίξει η πόρτα, η ώρα είχε ήδη φθάσει 3.


Επιτέλους το κουδούνισμα ξύπνησε τον ίδιο τον Μεταξά, που έκαμε την εμφάνισή του σε μια μικρή πλαϊνή πόρτα και αναγνωρίζοντάς με, με άφησε να περάσω. Ο Μεταξάς φορούσε μια μάλλινη ρόμπα, από τον γιακά της οποίας φαινόταν ένα μετριότατο βαμβακερό νυκτικό. Μου έσφιξε το χέρι και με έβαλε να καθίσω σε ένα μικρό φτωχικό σαλόνι του σπιτιού. Μόλις καθίσαμε, και επειδή η ώρα ήταν λίγα λεπτά μετά τις 3, του είπα αμέσως ότι η Κυβέρνησίς μου, μου είχε αναθέσει να το εγχειρίσω προσωπικά ένα κείμενο, που δεν ήτο τίποτε άλλο, παρά το τελεσίγραφο της Ιταλίας προς την Ελλάδα, με το οποίον η Ιταλική Κυβέρνηση απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση των στρατευμάτων της στον Ελληνικό χώρο, από τις 6 π.μ. της 28/10/1940. Ο Μεταξάς άρχισε να το διαβάζει. Μέσα από τα γυαλιά του, έβλεπα τα μάτια του να βουρκώνουν. Όταν τελείωσε την ανάγνωση με κοίταξε κατά πρόσωπο, και με φωνή λυπημένη αλλά σταθερή μου είπε:
-Μεταξάς: Λοιπόν έχουμε πόλεμο.
-Γκράτσι: Όχι απαραίτητα Εξοχότατε. Η ιταλική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα δεχθείτε την αξίωσίν της και θ’ αφήσετε τα ιταλικά στρατεύματα να διέλθουν δια να καταλάβουν τα στρατηγικά σημεία της χώρας.
-Μεταξάς: Και ποια είναι τα στρατηγικά αυτά σημεία, περί των οποίων ομιλεί η διακοίνωσις;
-Γκράτσι: Δεν είμαι εις θέσιν να σας είπω, Εξοχότατε. Η Κυβέρνησίς μου δεν με ενημέρωσε… Γνωρίζω μόνον ότι το τελεσίγραφο εκπνέει εις τας 6 το πρωί.
-Μεταξάς: Εν τοιαύτη περιπτώσει η διακοίνωσις αυτή αποτελεί κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας εναντίον της Ελλάδος.
-Γκράτσι: Όχι, Εξοχότατε. Είναι τελεσίγραφον.
-Μεταξάς: Ισοδύναμον προς κήρυξιν πολέμου.
-Γκράτσι: Ασφαλώς όχι, διότι πιστεύω ότι θα παράσχετε τας διευκολύνσεις, τας οποίας ζητεί η κυβέρνησίς μου.
-Μεταξάς: ΟΧΙ! Ούτε λόγος δύναται να γίνη περί ελευθέρας διελεύσεως. Ακόμη όμως και αν υπετίθετο ότι θα έδιδα μια τοιαύτην διαταγήν (την οποίαν δεν είμαι διατεθειμένος να δώσω), είναι τώρα τρεις το πρωί. Πρέπει να ετοιμασθώ,να κατέβω εις τας Αθήνας, να ξυπνήσω τον Βασιλέα, να καλέσω τον Υπουργόν των Στρατιωτικών και τον αρχηγόν του Γενικού Επιτελείου, να θέσω εις κίνησιν όλες τος στρατιωτικές τηλεγραφικές υπηρεσίες, έτσι που μια τέτοια απόφασις να γίνει γνωστή στα πλέον προκεχωρημένα τμήματα των συνόρων. Όλα αυτά είναι πρακτικώς αδύνατα. Η Ιταλία, η οποία δε μας παρέχει καν τη δυνατότητα να εκλέξωμε μεταξύ πολέμου και ειρήνης, κηρύσσει ουσιαστικώς τον πόλεμον εναντίον της Ελλάδος. (μετά από μια σύντομη παύση).
-Μεταξάς: Πολύ καλά λοιπόν, έχομεν πόλεμον.

Και συνεχίζει ο Γκράτσι στο βιβλίο του:
Με συνόδευσε στην έξοδο υπηρεσίας από την οποία είχα μπεί και όταν ήμασταν στο κατώφλι μου είπε:
«Vous etes le plus forts» (είσθε οι πιο ισχυροί). Με την σειρά μου δεν ήξερα τι να απαντήσω στα λόγια αυτά και στην βαθιά λύπη που τα δονούσε. Νομίζω δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο, ο οποίος μια τουλάχιστο φορά στην ζωή του, να μην αισθάνθηκε απέχθεια για το επάγγελμά του. Αν στη μακρά σταδιοδρομία μου στην υπηρεσία του κράτους υπήρξε ποτέ μια στιγμή κατά την οποία εμίσησα το δικό μου, μια στιγμή κατά την οποίαν το καθήκον του αξιώματος μου μου φάνηκε σταυρός και όχι μόνο θλιβερός, αλλά και ταπεινωτικός, η στιγμή αυτή ήταν όταν άκουσα εκείνα τα αποκαρδιωμένα λόγια που πρόφερε ο πρεσβύτης εκείνος, που είχε καταναλώσει ολόκληρη τη ζωή του αγωνιζόμενος και υποφέροντας για την χώρα του και που, και κατά την υπέρτατη εκείνη στιγμή, προτιμούσε να διαλέξει για την πατρίδα του το δρόμο της θυσίας και όχι το δρόμο της ατιμώσεως. Υποκλίθηκα μπροστά του με τον βαθύτερο σεβασμό και βγήκα από το σπίτι του.


Ο Μεταξάς στο προσωπικό του ημερολόγιο με μεγάλην συντομίαν, περιγράφει ως εξής την συνάντησίν του αυτήν με τον πρέσβυ της Ιταλίας Εμμανουέλε Γκράτσι την νύχτα της 28/10/1940.

28 Οκτωβρίου, Δευτέρα.
  

Νύχτα στις 3 με ξυπνούν. Έρχεται ο Γκράτσι – Πόλεμος – Ζητώ Νικολούδη Μαυρουδή – Αναφέρω Βασιλέα – Καλώ Πάλαιρετ και ζητώ βοήθειαν Αγγλίας – Κατεβαίνω στις 5 – Υπουργικόν  Συμβούλιον – Όλοι πιστοί και Μαυρουδής – Όλοι πλην Κύρου – Βασιλεύς περιφορά μαζί του – Φανατισμός του λαού αφάνταστος – Μάχαι στα σύνορα Ηπείρου – Βομβαρδισμοί – Σειρήνες – Αρχίζουμε και τακτοποιούμεθα – ο Θεός βοηθός !!!

Πηγή: hellas-orthodoxy.blogspot.com (Από το βιβλίο «Ο πόλεμος της Ελλάδος 1940-41», Θ. Παπακωνσταντίνου)

Διαβάστε,    
Η αυτοκτονία ενός εν ενεργεία Έλληναπρωθυπουργού 

Στις 6 Απριλίου του 1941, ο Αλέξανδρος Κορυζής, υπηρεσιακός πρωθυπουργός, πιστός στην παρακαταθήκη του προκατόχου του, Ιωάννη Μεταξά, απέρριψε το αίτημα των Γερμανών για απομάκρυνση των βρετανικών δυνάμεων από την Ελλάδα απορρίπτοντας το τελεσίγραφο που του επέδωσε ο Γερμανός πρεσβευτής Έρμπαχ-Σένμπεροχ. ………..
........ Στις 18 Απριλίου, δώδεκα ημέρες μετά την έναρξη της γερμανικής εισβολής, και ενώ μαίνονταν οι μάχες, ο Α. Κορυζής συμμετείχε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ........     συνέχεια 

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Ποιές συντάξεις θα μειωθούν, ποιοί φόροι θα αυξηθούν και ποιός θα πληρώσει

Μείναμε πολύ λίγοι εμείς που ακόμη μπορούμε να εξοφλήσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας….............  γι αυτό μας θεωρούν πλούσιους ...........    





Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Οι Δαίμονες

Φημολογείται  ότι περί το 1900 μ.χ.  σε πολλές περιοχές του κόσμου,  ο δαιμονισμός έφτασε στην αποκορύφωσή του. Οι εξειδικευμένοι στην επίκληση πνευμάτων  μπροστά σε ομάδες περιέργων έκαναν τα «θαύματά τους». 
Σε σκοτεινά δωμάτια καλούσαν  πνεύματα και άνοιγαν διάλογο μαζί τους. Οι προσκεκλημένοι άκουγαν ομιλίες, φωνές, κραυγές, αλλά ποτέ δεν έβλεπαν τις εικόνες των πνευμάτων - δαιμόνων.  Ούτε οι φωτογραφικές  μηχανές εμφάνιζαν εικόνες πνευμάτων.  Αντίθετα άλλες συσκευές κατέγραφαν τις ομιλίες τους !!!   

Κάτι ανάλογο συνέβαινε και στην περιοχή μας.
Φημολογούνταν ότι στη Μονάστρα απέναντι απ τον Ξηρόκαμπο,  οι κάτοικοι υπέφεραν, επειδή  εκεί συχνά -  πυκνά  εμφανίζονταν πειρασμικά.   Ακόμη και εγώ θυμήθηκα γέροντες που υποστήριζαν ότι τα πειρασμικά στη Μονάστρα  δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στους  κατοίκους του οικισμού.  Οι κάτοικοι για να τα διώξουν έριχναν στη φωτιά χοντρό αλάτι  που έσκαγε και έκαιγαν λάστιχα. 
Φημολογούνταν ότι και σε πολλούς άλλους οικισμούς της περιοχής μας συνέβαιναν παρόμοια περιστατικά. Οι τότε γέροντες μολογούσαν ότι αντιμετώπισαν οι ίδιοι φανταστικές καταστάσεις εμφάνισης πειρασμικών. 

Μια ιστορία αναφέρεται στο Μήτσιο Μαυρομάτη. Ο Μήτσιος έμεινε στα Μαυρομματαίικα (Καστανιά).  Είχε κάποιο πρόβλημα «τρέλας» και γι αυτό δεν απέκτησε οικογένεια. Κατά διαστήματα έφευγε απ την καλύβα του και πήγαινε για πολλές ημέρες στο φαράγγι Χαβούζες (ανάμεσα Ξηροκάμπου & Μονάστρας).   Εκεί στη ρεματιά ανέβαινε σ ένα απάτητο κρημνό και καθόταν νηστικός πολλές μέρες. Οι συγγενείς πήγαιναν εκεί και τον παρακαλούσαν να γυρίσει στην καλύβα του, επειδή ήταν αδύνατο να πλησιάσουν το σημείο του κρημνού και να του προσφέρουν φαγητό ή άλλου είδους βοήθεια.  Πάντα τους έλεγε,  φύγετε εσείς και θα έρθω μόνος μου. 
Όταν ήταν στις καλές του ισχυριζόταν ότι οι δαίμονες κατά διαστήματα τον έπαιρναν και τον ανέβαζαν στον κρημνό και εκείνοι τον γύριζαν ξανά στην καλύβα του.
Μια φορά πήγε ο Δημήτρη – Μαυρομάτης  για την αναζήτηση.  Πλησιάζοντας είδε το Μήτσιο να κάθεται σ ένα σημείο του κρημνού που μόνο κορακιού  φωλιά μπορούσε να ήταν!
Μήτσιο κατέβα κάτω, φώναξε ο Δημήτρης,
Δεν κατεβαίνω, απάντησε ο Μήτσιος,
Γιατί δεν κατεβαίνεις, ρώτησε ο Δημήτρης,
Δεν μ αφήνει ο ………..  αναφέροντας ένα όνομα δαίμονα, απάντησε ο Μήτσιος.
Το Χριστό σου, την Παναγία σου και σε σένα και του ……….. Τσακίσου και κατέβα συνέχισε οργισμένος ο Δημήτρης.
Από κλωνάρι σε κλωνάρι και από κλωνάρι σε ζωνάρα με γρήγορα πηδήματα ο Μήτσιος κατέβηκε δίπλα στο Δημήτρη σώος και αβλαβής.    
Φαίνεται πως το Δημήτρη τον φοβήθηκε και ο δαίμονας!

Η πιο φημισμένη περίπτωση στην περιοχή μας ήταν η περίπτωση «Τριαντάφυλλου».
Ο Τριαντάφυλλος ήταν ένας νορμάλ άνθρωπος παντρεμένος με παιδιά. Φημολογείτο  ότι έκανε επίκληση πνευμάτων διαβάζοντας τη Σολομωνική.  Είχε το χάρισμα ν αποκαλύπτει κλέφτες, ληστές και οποιουδήποτε άλλου είδους απατεώνες.  Η φήμη του ξεπέρασε τα όρια του νομού Άρτας, έγινε γνωστός   και στους κατοίκους  των όμορων νομών Αιτωλοακαρνανίας και Πρέβεζας.
Όταν κάποιοι τον επισκέπτονταν συζητούσε μαζί τους να μάθει λεπτομέρειες για το θέμα που τους απασχολούσε.  ‘Έπειτα πήγαινε σ ένα σκοτεινό δωμάτιο και έκλεινε την πόρτα.  Δεν άφηνε ποτέ κανένα να μπει στο δωμάτιο αυτό.
Διαβάζοντας τη Σολομωνική, καλούσε όλους τους δαίμονες της περιοχής και τους ανέκρινε αυστηρά,  ρωτώντας τι γνωρίζουν για το συγκεκριμένο περιστατικό. Πολλές φορές οι εκτός δωματίου επισκέπτες άκουγαν μαστιγώματα και ουρλιαχτά δαιμόνων.
Μερικές φορές κάποιος απ τους  δαίμονες άρχιζε να περιγράφει το περιστατικό σαν αυτόπτης μάρτυρας. Περιέγραφε πρόσωπα, ανέφερε τοποθεσίες,  ακόμη και ονόματα δραστών.  Στις περιπτώσεις αυτές οι θιγέντες κάνοντας την αναζήτηση αποκάλυπταν τους δράστες και  τα κλοπιμαία. 
Στα παιδιά του δεν αποκάλυψε ποτέ τις δεξιότητές του.  Προφανώς θεωρούσε ότι αυτό που έκανε ήταν κακό, επικίνδυνο, αντιχριστιανικό …….    
Κώστας Α. Παππάς  ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2015.     

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ-ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ, απολαύστε ένα βίντεο

Από τον Απρίλιο, στην ανάρτηση http://anokalentini.blogspot.gr/2015/04/blog-post.html είχα ενημερώσει ότι το τμήμα της Ιόνιας οδού από τον Κουβαρά ως τον Κρίκελο, 26 περίπου χλμ.,  είναι σε προχωρημένη φάση.  Ώσπου να παραδοθεί στην κυκλοφορία ας τον απολαμβάνουμε σε βίντεο (kranos ioannis 16 Ιουλίου 2015). 


Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Ξαναζωντάνεψε η Ιόνια οδός

Όταν τον Αύγουστο ανέβαινα στην Αθήνα και όταν  πριν τις εκλογές γύριζα στην Καλεντίνη παρατήρησα ότι τα μηχανήματα Ολύμπιας και Ιόνιας οδών  ήταν κατά διαστήματα ομαδικά παρκαρισμένα και ακινητοποιημένα.  
Το αντίθετο παρατήρησα  προχθές Παρασκευή,  πηγαίνοντας απ την Άρτα στην Αθήνα,  παντού υπήρχε έντονη δραστηριότητα μηχανημάτων.

Απ το Κομπότι ως τον Κουβαρά υπήρχε έντονη δραστηριότητα φορτηγών αυτοκινήτων, προφανώς μετέφεραν μπάζα και άλλα υλικά.
Απ το Κεφαλόβρυσο ως τη γέφυρα πριν το Μεσολόγγι υπήρχε έντονη δραστηριότητα φορτηγών αυτοκινήτων και σκαπτικών μηχανημάτων. Στη γέφυρα καλουπώνανε, προφανώς ξεπεράστηκε το πρόβλημα απαλλοτρίωσης του χώρου που εμπόδιζε την ολοκλήρωσή της.  Πάντως στο κομμάτι αυτό χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη.
Έντονη κινητικότητα υπήρχε και στη σήραγγα, η οποία προχωρά χωρίς καθυστέρηση.

Παρόμοια ήταν και η εικόνα από το Ρίο ως την Κόρινθο.  Μόνο κοντά στο Ξυλόκαστρο υπήρχε Ομάδα ακινητοποιημένων φορτηγών και σκαπτικών.  Πρέπει να ήταν μηχανήματα του Άκτωρος.
Ας ελπίσουμε ότι χάθηκε μόνο ένα τρίμηνο. Ας ελπίσουμε  τα εργοτάξια που ζωντάνεψαν θα συνεχίσουν τις εργασίες εντατικότερα.

Στο ypodomes.gr  πρόσφατα γράφτηκε μεγάλος στόχος είναι στις αρχές του 2016 να λειτουργήσει το πρώτο ενιαίο τμήμα του αυτοκινητόδρομου από το Μεσσολόγγι μέχρι το Μενίδι.  Πρόκειται για ένα τμήμα μήκους 90χλμ. .

Κάτι όμως δεν μου πάει καλά, διότι κόμβος Μενιδίου δεν υπάρχρει. Μετά το Κομπότι ο επόμενος κόμβος είναι λίγο πριν την Αμφιλοχία.