Καλώς ήρθατε!!!

Άν μας επισκεφτείτε, ευχόμαστε Κ α λ ό ... κ ο υ ρ ά γ ι ο ! ....... γίνονται καινούργιοι νόμοι, χωρίς να μας ζητούν τη γνώμη ! ........ Οκτώβριος 2010



Με κάθε επιφύλαξη, Κυριακή γιορτή και σχόλη νάταν η βδομάδα όλη .............
Η γενιά του πολυτεχνίου ξεκίνησε με καλές προθέσεις, αλλά στην πορεία οι περισσότεροι πρωτεργάτες με τις παρεούλες τους, έγιναν αριστεροί με δεξιές τσέπες, είπε "ανώνυμος πολίτης"
Οι αριστερές τσέπες σήμερα, είναι πιο γεμάτες απ τις δεξιές, είπε ο kapaka pappas
Είναι ορεινό χωριό, έδρα του Δήμου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ. Απέχει 29 χιλ. από την Άρτα και 25,4 χιλ. από τον κόμβο της ΙΟΝΙΑΣ οδού, που κάποια μέρα θα τελειώσει. που θα πάει;Από 12 Απριλίου 2017 Λειτουργεί από Ρίζα ως κόμβο Αμφιλοχίας, μήκος 96 χλμ. και Σελλάδες-Πέρδικα 53 χλμ. 3-8-2017 ολοκλήρωση!

Ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν - Αντιγόνη - (Μα να μισώ δεν έγινα, γεννήθηκα για να αγαπώ)


Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Ζούμε στην εποχή της υπερθέρμανσης του πλανήτη ή βρισκόμαστε προ των πυλών μιας μίνι εποχής παγετώνων, που θα προκαλέσει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη γη;



Τα στοιχεία των αναλύσεων διχάζουν τους επιστήμονες που προ-βλέπουν απορύθμιση της παγκόσμιας θερμοκρασίας του πλανήτη σε πολύ υψηλά και πολύ χαμηλά επίπεδα του υδραργύρου. Μια νέα έρευνα βρετανών επιστημόνων θέτει εκ νέου τις βάσεις συζήτησης για την υπερθέρμανση του πλανήτη, προειδοποιώντας πως ο ήλιος πέφτει σε νάρκη, επισημαίνοντας πως θα ζήσουμε πολύ παγωμένους χειμώνες, όπως αυτοί καταγράφηκαν το 1645 και διήρκεσαν έως το 1715.

Η μίνι εποχή των παγετώνων που προβλέπουν οι ερευνητές του Rutherford Appleton Laborator θα προκληθεί από τη μειωμένη θερμική δραστηριότητα που παρουσιάζει ο ήλιος και θα μειώσει τη θερμοκρασία κατά φυσιολογικά επίπεδα.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες του γνωστού ερευνητικού εργαστηρίου, ο ήλιος βρέθηκε στη πιο ανενεργή φάση του εδώ και εκατό χρόνια τη χρονιά που μας πέρασε. Γι' αυτό το λόγο, υπάρχει ο φόβος ότι το φαινόμενο του Maunder Minimum που είχε παρουσιαστεί στον πλανήτη πριν από 370 περίπου χρόνια θα επαναληφθεί. Κατά τη διάρκεια του Maunder Minimum είχε εμφανιστεί σημαντική πτώση της θερμοκρασίας ιδιαίτερα στην Ευρώπη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον... παγωμένο Τάμεση στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Οι πιθανότητες που δίνουν οι Βρετανοί ερευνητές για τη πραγματοποίηση ενός τέτοιου φαινομένου, που θα επηρεάσει σημαντικά τη θερμοκρασία του πλανήτη, είναι περίπου 20%. Ο καθηγητής Μάικ Λόκγουντ του πανεπιστημίου του Ρέντινκ τόνισε πως: «Εκτιμούμε ότι μέσα σε 40 χρόνια υπάρχει μια πιθανότητα 10-20% να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση αντίστοιχη με το Maunder Minimum». Η φονική χιονοθύελλα που σαρώνει τις πολιτείες των ΗΠΑ επαναφέρει στο προσκήνιο συζητήσεις για την συχνότητας και την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων. 
.........................
Ωστόσο, μια νέα έρευνα των τελευταίων ημερών προειδοποιεί για επιδείνωση της ξηρασίας στη Γηραιά Ήπειρο, και πιο ζεστά και παρατεταμένα καλοκαίρια, λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα, έως το τέλος του αιώνα, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει εντονότερη ξηρασία και αυξημένης κατανάλωσης νερού. Σύμφωνα με ερευνητές από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Πανεπιστημίου του Kassel της Γερμανίας πολλές λεκάνες απορροής ποταμών -κυρίως στις περιοχές της Νότιας Ευρώπης- είναι πιθανό να έχουν μειωμένη παροχή νερού εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.

Η αυξημένη ζήτηση για νερό, παράλληλα με την αύξηση του πληθυσμού και την εντατική χρήση του στη βιομηχανία, θα μειώσει ακόμη περισσότερο τη ροή των ποταμών. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα επιτείνουν την εξάτμιση του νερού από το έδαφος και τα δέντρα, φαινόμενο που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε συχνότερες και παρατεταμένες ξηρασίες.

Ήδη το 2013 χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα δέκα θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί ποτέ, όπως επιβεβαίωσαν η NASA και η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA). Μολονότι δεν κατερρίφθη ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως συνέβη το 2010, οι δύο υπηρεσίες συμφωνούν ότι το προηγούμενο έτος, συνεχίζει τη μακροπρόθεσμη τάση της υπερθέρμανσης.
.............................

Το σίγουρο είναι πως διαφαίνεται μια σημαντική τάση ανόδου των θερμοκρασιών στις αρχές του 21ου αιώνα, η οποία όμως επιβραδύνθηκε την τελευταία δεκαετία. Άλλωστε και οι δύο υπηρεσίες επισημαίνουν ότι τα 9 στα 10 θερμότερα χρόνια καταγράφηκαν τον 21ο αιώνα και μόνο το 1998 - έτος ακραίου Ελ Νίνιο - ήταν θερμότερο από το 2013.



Πηγή: http://www.apocalypsejohn.com/2014

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Ιόνια Οδός:Τα έργα ξεκίνησαν, δείτε όλα τα εργοτάξια από Αντίρριο μέχρι Ιωάννινα




Λεπτομερείς πληροφορίες για τα εργοτάξια
22/01/2014 - 09:09

H επανεκκίνηση έφτασε και στην Ιόνια Οδό! Τα θετικά νέα φτάνουν και στο μεγαλύτερο οδικό έργο της Ηπείρου (και της Δυτικής Στερεάς) καθώς βρισκόμαστε σε  φάση πλήρους προετοιμασίας.

Στις αρχές του 2016 η απόσταση Αντίρριο-Ιωάννινα θα γίνεται σε διάστημα περίπου 90 λεπτών σε ένα ασφαλές κλειστό αυτοκινητόδρομο Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που θα αλλάξει τα δεδομένα στις μετακινήσεις όχι μόνο στην περιοχή αλλά σε όλο το δυτικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξε το ypoodomes.com από την εταιρεία διαχείρισης το πλάνο των εργασιών τρέχει πλέον με μεγάλες ταχύτητες. Αυτή την εποχή «κλείνουν» οι συμφωνίες με τοπικούς υπεργολάβους και γίνονται προσλήψεις προσωπικού για να επανδρωθούν τα εργοτάξια.

Το έργο έχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα και πρέπει τον Δεκέμβριο του 2015 (με μία ανοχή 2-3 μηνών να έχει ολοκληρωθεί. Από αυτό το χρονοδιάγραμμα εξαιρείται μόνο η διέλευση της Κλόκοβας που όμως ακόμα και αν τελικά επιλεγεί η κατασκευή σήραγγας θα καθυστερήσει περίπου κατά ένα έτος.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ypodomes.com τα εργοτάξια που έχουν στηθεί κατά μήκος της Ιόνιας Οδού, του οδικού άξονα που ξεκινά από το Αντίρριο και καταλήγει στην είσοδο της πόλης των Ιωαννίνων είναι 4:

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ  «ΕΥΗΝΟΣ» (Χιλιομετρική Θέση) ΧΘ0-ΧΘ76,7: (76,7 χλμ.) Είναι στο νότιο τμήμα της Ιόνιας Οδού και θα κατασκευάσουν και την διέλευση της Κλόκοβας (ανάλογα με την απόφαση του ΣτΕ που αναμένεται). Σε αυτό το τμήμα περιλαμβάνεται και το ήδη κατασκευασμένο τμήμα Αγγελόκαστρο-Κουβαράς (η μεγάλη παράκαμψη Αγρινίου).

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ «ΑΝΙΣΟΠΕΔΟΣ ΚΟΜΒΟΣ ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ» ΧΘ76,7-ΧΘ145,7: (69 χλμ.) Είναι το κεντρικό τμήμα και ίσως το πιο σημαντικό. Ενώνει την Ιόνια Οδό με τον επίσης υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο Άκτιο-Αμβρακία. Θα κατασκευαστεί μεταξύ άλλων ο ανισόπεδος κόμβος Αμβρακίας, η γέφυρα Μενιδίου (όπου θα βρίσκεται το εργοτάξιο) στην περιοχή Σύκουλα.  Αυτό το τμήμα περιλαμβάνει και την παράκαμψη Άρτας.
Στο 96οχλμ στην περιοχή Τούμπανο βρίσκεται το λατομείο που θα λειτουργεί για την παραγωγή ασφαλτικών και σκυροδέματος. 

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ «ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ» ΧΘ145,7-ΧΘ170: (24,3 χλμ.) Πρόκειται για ένα μικρότερο τμήμα που λόγω του ορεινού ανάγλυφου κρίθηκε απαραίτητο. Εδώ θα κατασκευαστούν πιο σημαντικά τεχνικά έργα όπως σήραγγες και γέφυρες.

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ «ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟΥ» ΧΘ170-ΧΘ190: (20 χλμ.)  Το βορειότερο τμήμα του αυτοκινητόδρομου που «κουμπώνει» με τον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού στην νότια είσοδο της πόλης των Ιωαννίνων. Εδώ θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερα τεχνικά έργα και θεωρείται το δυσκολότερο από όλα τα τμήματα που θα κατασκευαστούν.\

Στα ευχάριστα προσθέτουμε πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερες εκκρεμότητες με την αρχαιολογική υπηρεσία και τις περίφημες απαλλοτριώσεις που λόγω της τρίχρονης παύσης έχουν διευθετηθεί σχεδόν στο σύνολο τους.

Ypodomes.com

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Ολυμπία Οδός: Ξεκίνησαν τα έργα σε όλο το μήκος από Κόρινθο μέχρι Πάτρα

Σε ρυθμούς κατασκευής και πάλι, δείτε τα τμήματα κατασκευής

16/01/2014 - 09:31
Ο κύβος ερρίφθη και στην Ολυμπία Οδό οι εργασίες έχουν ξεκινήσει. Το έργο που θα δούμε να κατασκευάζεται και να ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του 2015 αφορά το τμήμα Κόρινθος-Πάτρα και έχει συνολικά 120χλμ.

Αυτή την εποχή υπάρχουν εργοτάξια σε όλο το μήκος του οδικού άξονα με την διαδικασία των προσλήψεων για την κάλυψη όλων των θέσεων αλλά και την σύναψη υπεργολαβιών να είναι σε εξέλιξη. Υπολογίζεται πως μέχρι τον Μάρτιο όλες οι διαδικαστικές ενέργειες θα έχουν τελειώσει και τα έργα στην κυριολεξία «θα πάρουν φωτιά».

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές το έργο έχει χωριστεί σε διακριτά τμήματα για να «τρέχει» ταυτόχρονα παντού. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τμηματική παράδοση του έργου αλλά αυτό είναι πιθανό να γίνει αν κάποιο τμήμα είναι πιο βατό και ολοκληρωθεί νωρίτερα από τα προηγούμενα.

Στα θετικά μπορούμε να καταγράψουμε το γεγονός πως όλες οι σήραγγες στο τμήμα Κόρινθος-Πάτρα έχουν διανοιχθεί αφαιρώντας ένα μεγάλο βάρος από τις απαιτούμενες εργασίες. Σήμερα το έργο είναι χωρισμένο σε 5 διαφορετικές εργολαβίες που δίνουν μάχη με τον χρόνο:

ΚΟΡΙΝΘΟΣ-ΚΙΑΤΟ
Αφορά τμήμα 20,4χλμ και έχει αναλάβει την ολοκλήρωση του η ΤΕΡΝΑ. Το ποσοστό ολοκλήρωσης που παραλαμβάνει είναι 37,6%. Το τεχνικό αντικείμενο περιλαμβάνει συνολικά 4 γέφυρες και θεωρείται ίσως το πιο εύκολο τμήμα από τα 5.

ΚΙΑΤΟ-ΔΕΡΒΕΝΙ
Αφορά τμήμα 33χλμ και έχουν αναλάβει την ολοκλήρωση του από κοινού οι εταιρείες Hochtief-ΑΚΤΩΡ. Το ποσοστό ολοκλήρωσης που παραλαμβάνουν είναι 33,5%. Στο τεχνικό αντικείμενο περιλαμβάνεται η σήραγγα Δερβενίου (είναι δύο αλλεπάλληλες σήραγγες στην κατεύθυνση προς Κόρινθο που συνδέονται μεταξύ τους με δύο γέφυρες 480 και 627 μέτρων αντίστοιχα.

Στο τμήμα αυτό περιλαμβάνονται επίσης 4 γέφυρες. Η μία γέφυρα είναι πάνω από τον ποταμό Σίσσα. Τέλος κατασκευάζονται τρία  lane covers:  ένα στο Ξυλόκαστρο και δύο στο Δερβένι.

ΔΕΡΒΕΝΙ-ΠΛΑΤΑΝΟΣ
Αφορά τμήμα 13,5χλμ και το κατασκευάζει με σκοπό την ολοκλήρωση η J&P  Αβαξ. Το ποσοστό ολοκλήρωσης που παραλαμβάνει είναι 49,9%. Στο τεχνικό αντικείμενο περιλαμβάνονται δύο σήραγγες. Η μία είναι στα Μαύρα Λιθάρια (που κατασκευάζεται και στα 2 ρεύματα κυκλοφορίας). Το ρεύμα προς Κόρινθο έχει μήκος 1.189 μέτρα και το ρεύμα προς Πάτρα 1.160 μέτρα.

Η δεύτερη είναι η σήραγγα Ακράτας που είναι δύο διαδοχικές σήραγγες με μήκος 790 και 252 μέτρα αντίστοιχα. Τέλος περιλαμβάνεται και η γέφυρα του ποταμού Κράθη, και δύο lane covers σε Ακράτα και Πλάτανο.

ΠΛΑΤΑΝΟΣ-ΑΙΓΙΟ
Αφορά τμήμα 23,1χλμ και έχει αναλάβει την κατασκευή και ολοκλήρωση ο ΑΚΤΩΡ. Το ποσοστό ολοκλήρωσης που παραλαμβάνει είναι 43,7%. Περιλαμβάνει την σήραγγα Πλατάνου που στο ρεύμα προς Πάτρα έχει μήκος 1.670 μέτρα και το ρεύμα προς Αθήνα έχει μήκος 1.571 μέτρα. Επίσης θα κατασκευαστούν 4 γέφυρες και δύο lane covers.

ΑΙΓΙΟ-ΑΡΑΧΩΒΙΤΙΚΑ ΠΑΤΡΑΣ (ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟ)
Αφορά τμήμα 29,9χλμ και την κατασκευή του έχει αναλάβει η Γαλλική  Vinci. Το ποσοστό ολοκλήρωσης που παραλαμβάνει είναι 36%. Εδώ περιλαμβάνεται η μεγαλύτερη σήραγγα όλου του οδικού άξονα. Η σήραγγα Παναγοπούλας στο ρεύμα προς Πάτρα διαθέτει 3 διαδοχικές σήραγγες με 530,555 και 4.003 μέτρα. Στο ρεύμα προς Αθήνα είναι μία σήραγγα με μήκος 3.160 μέτρα. Με την ολοκλήρωση της θα είναι η 3η μεγαλύτερη οδική σήραγγα στην Ελλάδα μετά από εκείνη των Τεμπών (Τ2) και του Δρίσκου στην Εγνατία.

Στο αντικείμενο περιλαμβάνονται επίσης 3 γέφυρες και 1 lane cover.

Τα έργα σύμφωνα με τη νέα σύμβαση πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2015 και είναι η Α` φάση των έργων παραχώρησης. Η Β` φάση που αφορά το δυτικό τμήμα (Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα) αποτελεί προς το παρόν αντικείμενο συζήτησης και αναμένεται να κατασκευαστεί με πόρους από το νέο ΕΣΠΑ.

Πηγή: http://www.ypodomes.com

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Νεράιδα Τρικάλων πως πήρε αυτή την ονομασία


Αυτη η ιστορια μιλα για το πως πηρε το ονομα του του
το χωριο Νεράιδα που βρισκεται στα βουνα των τρικαλων
και εχει μεταδο8ει και την ελεγαν οι γιαγιαδες του χωριου στα εγγονια τους γυρω απο τα τζακια.. σε εμενα εφτασε λιγο διαφορετικα αλλα δν εχει σημασια..
αρχιζω λοιπον..
Πολυ παλια στα παλια και ψηλα βουνα ενος χωριου που το ελεγαν Γρεβενο,
τα καλοκαιρια οι βοσκοι με τις φλογερες και τα κοπαδια τους κοιμουνταν εκει, κατω απο τα δεντρα..
Μια νυχτα που γινοταν μερα, λιγο πριν ο ηλιος ανατειλει ενας νεαρος βοσκος ξυπνησε απο γυναικεια δροσερα γελια και αλλοκοτα τραγουδια..ακολουθωντας τα τραγουδια εφτασε στις κοπελες και κρυμενος πισω απο ενα δεντρο τις κοιταγε και ειδε πως ηταν νεραιδες..τραγουδουσαν και χορευαν σε κυκλους φορουσαν μακρια ασημοχρυσα και καταπρασινα ρουχα ειχαν μακρια μαλλια μεχρι τους αστραγαλους και στο κεφαλι τους φορουσαν μαντηλες φτιαγμενες απο φυλλα αλλα γερες..ηταν πενεμορφες..ο βοσκος θαμπωθηκε μολις τις ειδε αλλα ξεχωρισε μια απο ολες και ενιωσε πως ερωτευτηκε..
Νεραιδοπαρμενος πηγε γρηγορα στο σπιτι του στο χωριο και ειπε στη μανα του..
-Ειδα νεραιδες να χορευουν ξεφρενα στο βουνο και εγω αγαπω μια..πως μπορω να την κανω δικη μου??
Και η μανα του απαντησε¨.
-Εκει που 8α χορευει πηγαινε και τραβα τη μαντηλα της και μην της τη δινεις οσο και να στη ζηταει..χωρις τη μαντηλα της δεν 8α μπορει να φυγει και θα μεινει για παντα κοντα σου..
Ο βοσκος εκανε οτι του ειπε η μητερα του,της πηρε το μαντηλι και αυτη τον ακολουθησε παρακαλωντας τον να της την δωσει πισω..Αλλα ο βοσκος δν το εκανε,την πηγε σπιτι του και η νεραιδα αναγαστηκε να τον παντρευτει αφου δεν μπορουσε αλλιως να φυγει..οι μερες περνουσαν με την ομορφη νεραιδα να ζητα κα8ε μερα το μαντηλι της..μετα απο λιγο καιρο του γεννησε ενα παιδι χαμογελαστο σαν τον ηλιο και χλωμο σαν το φεγγαρι..οσο το παιδι ηταν ακομα στουσ πρωτους του μηνες η νεραιδα ειπε στον βοσκο…
-Τωρα αντρα μου δωσε μου τη μαντηλα μου γιατι εχω το παιδι και να φυγω δεν μπορω..
Και αφου ο βοσκος την εβαλε να υποσχεθει τρεις φορες πως δεν θα φυγει απο κοντα του της το εδωσε πισω..τοτε εκεινη το φορεσε και ξαφνικα εξαφανιστηκε..
Αλλα καθε βραδυ η ξωτικια πηγαινε στο σπιτι στο χωριο εμπαινε κρυφα απο το παρα8υρο,αλλαζε θυλαζε και νανουριζε ο μωρο της..αφηνε τα απλυτα διπλα στην κουνια και εφευγε ξανα..αυτο γινοταν για πολλες νυχτες ωσπου μια μερα λεει ο βοσκος στη μανα του..
-Μανα,το μωρο το βρισκω καθαρο, αλλαγμενο, χορτασμενο και ησυχο και τα απλυτα τα ρουχα κατω..τα βραδια μαλλον ερχεται η καλη μου και τ’ αλλαζει..
-Κρυψου στο παρα8υρι και οταν μπει παρε τη μαντιλα της ξανα και αυτη τη φορα ριξτη στη φωτια..
Ετσι κι εκανε..το βραδυ καθως εμπαινε για να περιποιηθει τον καρπο της ο βοσκος πηρε τη μαντηλα της και μπροστα στα ματια της αγαπημενης του την εκαψε..
-Τωρα θα μεινεις για παντα μαζι μου..
Η νεραιδα 8ρηνουσε για μερες και εκλαιγε με κραυγες μεγαλες μκρια απο το δασος,τις αδερφες της και τα ζωα..
Απελπισμενη πηγε στο κεντρικο σημειο του χωριου τραγουδησε ενα απο τα αρχαια τραγουδια των ξωτικων και ησυχα μετα ξεψυχησε..εκει φυτρωσε ενα πλατανι που αν ποτε επισκεφτειτε το χωριο θα το δειτε στην τωρινη πλατεια..
Απο τοτε το χωριο απο Γρεβενο ονομαστηκε Νεραιδα…

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Έδιναν επίδομα σε 768 πεθαμένους


Πέμπτη, 19 Δεκέμβριος 2013
Την 7η έκθεση του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» η οποία αφορά στις καταβολές των συντάξεων του Ιανουάριου 2014 παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, η γενική γραμματέας Πρόνοιας Έφη Μπέκου, ο διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΗΔΙΚΑ) Χρήστος Χάλαρης και ο γενικός διευθυντής Πρόνοιας Σπύρος Κοκκινάκης.

Στο σύστημα «ΗΛΙΟΣ» ενσωματώθηκε και η παρακολούθηση των κοινωνικών επιδομάτων που χορηγούνται σε από τους Δήμους υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας και ήδη προέκυψαν εκατοντάδες περιπτώσεις παράνομης είσπραξης επιδομάτων από συγγενείς θανόντων ενώ για χιλιάδες δικαιούχους επιδομάτων διαπιστώθηκε ότι υπάρχει εσφαλμένη καταχώρηση στοιχείων ταυτοποίησης και ΑΜΚΑ.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ενσωματώνοντας στο σύστημα «ΗΛΙΟΣ» την παρακολούθηση των 172.571 επιδομάτων που χορηγούνται σε 164.106 δικαιούχους από τους Δήμους υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας, ολοκληρώνεται μια σπουδαία προσπάθεια.

Το συνολικό ποσό που καταβάλλεται μηνιαία σε προνοιακά επιδόματα ανέρχεται σε 55.232.691 ευρώ. Από τη διασταύρωση που έγινε με τα στοιχεία του «ΑΡΙΑΔΝΗ» και του ΑΜΚΑ προέκυψε η καταβολή επιδομάτων σε 768 θανόντες για τους οποίους αποστέλλονται τα στοιχεία στις αρμόδιες υπηρεσίες για έλεγχο και άμεση αναστολή των καταβολών. Επίσης, από τον έλεγχο των στοιχείων των δικαιούχων προέκυψε για  10.500 επιδόματα εσφαλμένη καταχώρηση στοιχείων ταυτοποίησης και ΑΜΚΑ. Για τις περιπτώσεις αυτές, επίσης, θα γίνει αναστολή των καταβολών μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και διορθώσεις με τους σωστούς αριθμούς ΑΜΚΑ.

Από την άλλη, τα σημαντικότερα ευρήματα της έκθεσης σε σχέση με τις συνταξιοδοτικές παροχές είναι τα εξής:
• Ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.666.683 άτομα
• Ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.431.939 εκ των οποίων οι 10.127 καταβάλλονται σε υπηκόους άλλων χωρών
• Η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις το μήνα Δεκέμβριο ανέρχεται σε 2.298.147.449,59  ευρώ
• Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις ανέρχεται στα 932,80 ευρώ.
Κατηγορία ΣύνταξηςΠλήθοςΜηνιαίο Ποσό
Α. Κύρια2.880.4932.022.952.319€
Γήρατος1.997.2411.535.372.929€
Θανάτου579.584319.576.612€
Αναπηρική271.880155.431.667€
Ανασφάλιστων Υπερηλίκων ΟΓΑ28.98010.409.817€
Χωρίς Ένδειξη Κατηγορίας2.8082.161.294€
Β. Επικουρική1.551.446275.195.131€
Γήρατος1.149.642225.226.164€
Θανάτου332.11839.038.652€
Αναπηρική69.68510.930.060€
Χωρίς  Ένδειξη Κατηγορίας1255€
ΣΥΝΟΛΟ4.431.9392.298.147.450€

Αναλυτικότερα, από την 7η έκθεση Ήλιος προκύπτει ότι ένας μεγάλος αριθμός συνταξιούχων γήρατος λαμβάνουν εισόδημα που κυμαίνεται στο εύρος 500-1000 ευρώ. Ο ίδιος περίπου αριθμός βρίσκεται στο εύρος 1.000-2.000 ευρώ.

Από την κατανομή του πλήθους των συντάξεων ανά συνταξιούχο παρατηρείται πως 1.364.334 συνταξιούχοι λαμβάνουν 1 μόνο σύνταξη, 924.624 λαμβάνουν 2 συντάξεις και 310.358 συνταξιούχοι λαμβάνουν 3 συντάξεις. Πολύ περιορισμένος αριθμός λαμβάνει πάνω από 7 συντάξεις.

Το 23% των συνταξιούχων είναι ηλικίας άνω των 81 ετών, το 33% κυμαίνεται μεταξύ 71 και 80 ετών, το 41% μεταξύ 51 έως 70 ετών ενώ μόλις το 1% είναι συνταξιούχοι ηλικίας μικρότερης των 25 ετών. Συνταξιούχοι ηλικίας μεταξύ 51-65 ετών λαμβάνουν τα υψηλότερα ποσά σύνταξης.

ΗλικίαΠλήθος ΣυνταξιούχωνΜηνιαίο ΠοσόΜέσο Εισόδημα από συντάξεις
<=2527.30711.009.516€403,18 €
26-5089.24864.462.765€722,29 €
51-55105.328102.881.441€976,77 €
56-60206.938223.015.012€1.077,69 €
61-65325.373360.251.677€1.107,20 €
66-70458.735427.554.603€932,03 €
71-75427.701354.833.384€829,63 €
76-80446.596343.181.276€768,44 €
81-85340.266244.240.467€717,79 €
86-90174.052122.445.544€703,50 €
91-9551.40035.306.508€686,90 €
>9512.8698.456.703€657,14 €
Απροσδιόριστη870508.553€584,54 €
ΣΥΝΟΛΟ2.666.6832.298.147.450€

Προνοιακά επιδόματα

Από την επεξεργασία των στοιχείων των προνοιακών επιδομάτων για το μήνα Δεκέμβριο του 2013 παρατηρείται πως ο αριθμός των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων στη χώρα μας ανέρχεται σε 164.106 συνολικά και το ποσό που καταβάλλεται σε 55.232.691 ευρώ. Από το σύνολο των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων το 30% αφορά σε δικαιούχους οι οποίοι παράλληλα λαμβάνουν και συντάξεις.

Αναλύοντας τα δεδομένα των συνταξιούχων που λαμβάνουν ταυτόχρονα με τη σύνταξή τους και  προνοιακά επιδόματα παρατηρείται πως η πλειοψηφία των δικαιούχων είναι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας. Ακολουθούν οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος και στη συνέχεια οι συνταξιούχοι λόγω θανάτου.

Κατηγορία ΣυνταξιούχωνΠλήθος Συνταξιούχων/Δικαιούχων Προνοιακών ΕπιδομάτωνΜηνιαίο Ποσό Συντάξεων(€)Μηνιαίο Ποσό Επιδομάτων(€)
Γήρατος18.77016.792.8506.461.294
Θανάτου6.6794.476.6442.596.001
Αναπηρίας22.59017.475.7398.708.603
Λοιπά690537.767259.086
ΣΥΝΟΛΟ48.72939.283.00018.024.984

Αναλύοντας τα δεδομένα του εισοδήματος των συνταξιούχων σε κλίμακες, προκύπτει ότι  ο μεγαλύτερος αριθμός των συνταξιούχων λόγω γήρατος λαμβάνει επιδόματα που κυμαίνονται στο εύρος 300-400 ευρώ.

Το 29,5% περίπου των δικαιούχων που λαμβάνουν μόνο προνοιακά επιδόματα είναι  ηλικίας έως και 25 ετών και το 35,7% κυμαίνεται μεταξύ 26-50 ετών. Αντίστοιχα, από την ανάλυση στοιχείων για τους συνταξιούχους/δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων παρατηρείται πως το 20% είναι ηλικίας μεταξύ 26-50 ετών, το 22% κυμαίνεται μεταξύ 66-75 ετών και το 23% μεταξύ 76-85 ετών.

Το άρθρο αυτό  στάλθηκε σε μας από  την ηλεκτρονική δ/νση: paxikalamos@hotmail.com

www.capital.gr - Κεφάλαιο στην ενημέρωση