Καλώς ήρθατε!!!

Άν μας επισκεφτείτε, ευχόμαστε Κ α λ ό ... κ ο υ ρ ά γ ι ο ! ....... γίνονται καινούργιοι νόμοι, χωρίς να μας ζητούν τη γνώμη ! ........ Οκτώβριος 2010



Με κάθε επιφύλαξη, Κυριακή γιορτή και σχόλη νάταν η βδομάδα όλη .............
Η γενιά του πολυτεχνίου ξεκίνησε με καλές προθέσεις, αλλά στην πορεία οι περισσότεροι πρωτεργάτες με τις παρεούλες τους, έγιναν αριστεροί με δεξιές τσέπες, είπε "ανώνυμος πολίτης"
Οι αριστερές τσέπες σήμερα, είναι πιο γεμάτες απ τις δεξιές, είπε ο kapaka pappas
Είναι ορεινό χωριό, έδρα του Δήμου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ. Απέχει 29 χιλ. από την Άρτα και 25,4 χιλ. από τον κόμβο της ΙΟΝΙΑΣ οδού, που κάποια μέρα θα τελειώσει. που θα πάει;Από 12 Απριλίου 2017 Λειτουργεί από Ρίζα ως κόμβο Αμφιλοχίας, μήκος 96 χλμ. και Σελλάδες-Πέρδικα 53 χλμ. 3-8-2017 ολοκλήρωση!

Ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν - Αντιγόνη - (Μα να μισώ δεν έγινα, γεννήθηκα για να αγαπώ)


Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΠΗΓΙΩΤΕΣ» ΜΑΧΗΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟ












 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα  έγινε στις 25 Νοεμβρίου  2012  στον Γοργοπόταμο της Λαμίας ο επίσημος εορτασμός της ενιαίας εθνικής αντίστασης, καθώς και τα 70 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου  [ 25-11-1942 ]
      Η εκδήλωση του εορτασμού που διοργανώθηκε από τον δήμο Λαμίας έγινε στον διαμορφωμένο πλησίον της γέφυρας χώρο, με την συμμετοχή  πλήθους κόσμου, εκπροσώπων του  προέδρου  της Δημοκρατίας, της κυβέρνησης, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών,  καθώς και  αντιστασιακών οργανώσεων του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ που έλαβαν μέρος στην ανατίναξη της γέφυρας    
     Στις ομιλίες όλων τονίστηκε η σημασία του γεγονότος για την εποχή εκείνη και οι επιπτώσεις του ,καθώς και η μοναδικότητα της   κοινής επιχείρησης Ελλήνων ανταρτών  με Άγγλους σαμποτερ   υπο τον Άρη Βελουχιώτη και Ναπολεων Ζερβα, πριν ξεσπάσει ο αδελφοκτόνος εμφύλιος .
   Στην κατάθεση   στεφάνων  έγινε  για πρώτη φορά μία εξαιρετική τιμή για το χωριό μας, τις Πηγές Άρτας, άξια μνείας .
    Ο πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας κ. Καπερώνης Χρήστος κατέθεσε στεφάνι  εκπροσωπώντας τον εν ζωή μαχητή του  Γοργοποτάμου και συγχωριανό μας στρατηγό Στέργιο Βούλγαρη  αλλά  και τους   απογόνους των  αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης [γιός του αείμνηστου προέδρου της Κοινότητας Πηγών και  ήρωα της Εθνικής Αντίστασης Καπερώνη Βασίλειου].



                                           ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ 25-11-2012      
         Κατάθεση στεφάνου  από τον  πρόεδρο της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας

    Η τιμητική αυτή  διάκριση,  μας  έγινε  από τον δήμο Λαμίας και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Ε.Ο.Ε.Α –ΕΔΕΣ - ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑ  του οποίου ο εκπρόσωπος   Γερογιάννης Δημήτριος, εκφώνησε και τον πανηγυρικό της ημέρας σε μια άκρως ενωτική ομιλία. 

     Ακολούθησε η εκφώνηση των ονομάτων όλων όσων συμμετείχαν στην επιχείρηση ανατίναξης, σκορπώντας ρίγη  συγκίνησης στο άκουσμα των. Ανάμεσα στα άλλα ακουστήκαν και τα ονόματα  των  αειμνήστων συγχωριανών μας  Σπυρίδων Ζαφείρη[παπα –Σπύρου]- Γεωργίου Σπ. Βούλγαρη- Κων/νου Δημ. Φώτου- Αντώνη Λεων. Αντωνάκη- Νικόλαου Δημ.Γεωργούλα- Δημητρίου Ανδρ.Ζήση- Δημητρίου Β. Καρακώστα -Δημητρίου Χαρ.Τσατσαρώνη-Νικολάου Ιωαν. Φώτου  και του μοναδικού εξ΄αυτών  εν ζωή σήμερα  μαχητή, τού  στρατηγού Στέργιου Σπ.Βούλγαρη, αλλά και  Αρτινών πατριωτών μας,
   Για όσους δεν το γνωρίζουν να θυμίσουμε  ότι  στην επιχείρηση συμμετείχε ομάδα δέκα[10]  συγχωριανών μας  ανταρτών του Ζέρβα   υπο  τον  ιερέα του χωριού μας   παπα-Σπύρο Ζαφείρη  και  
τον Γεώργιο Βούλγαρη, Ενωμοτάρχη  τότε της  Χωροφυλακής.   
    Ξεκίνησαν από το χωριό μας  σχεδόν ξυπόλυτοι,  νηστικοί,  και ρακένδυτοι, οπλισμένοι όμως με απαράμιλλο θάρος και ψυχή, μέσα στο χειμώνα,  για να διανύσουν με τα πόδια απόσταση μετά επιστροφής σχεδόν 400 χιλιόμετρα σε  χιονισμένα βουνά.  Ενώθηκαν με αντάρτες των γύρω χωριών μας όπως των Μηλιανών, Μεγαλόχαρης, Μεσοπύργου, Κατσανιάς, Ελάτης, Αστροχωρίου, αλλων χωριών του Ραδοβιζίου,[είκοσι 20 τον αριθμό]και  τις άλλες δυνάμεις ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ [ σύνολο 160 τον αριθμό]. Με  κοπιώδη πορεία  έφτασαν στο Γοργοπόταμο έξω από τη Λαμία. Σαν φαντάσματα μέσα στη νύχτα, πολεμώντας ηρωικά, εξουδετέρωσαν την ισχυρή φρουρά  των  Ιταλών οι οποίοι ήταν βαριά οπλισμένοι και  διέθεταν  οχυρά πολυβολεία. Έδωσαν έτσι ευκαιρία στην ομάδα των Άγγλων σαμποτέρ να ανατινάξουν την σιδηροδρομική γέφυρα, αποκόπτοντας  τη γραμμή ανεφοδιασμού των στρατευμάτων του Χίτλερ στη  Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική. Φεύγοντας  είχαν το χρόνο να αφήσουν τα διαπιστευτήριά τους γράφοντας σε ένα χαρτί το αρχαίο ρητό
   "εις οιωνός άριστος αμύνασθαι  περί πάτρης" 
    Για την ιστορική μνήμη, το 1992 επί προεδρίας Βασιλείου Καπερώνη, τοποθετήθηκε στην κεντρική πλατεία των Πηγών,  δίπλα στο μνημείο των  Σουλιωτών του  Σέλτσου, εντοιχισμένη  μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματά τους όπως εικονίζονται.
     ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ



Ας αποτελούν για εμάς τους νεότερους φωτεινό παράδειγμα
 ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ   26-11-2012


Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Απάτη τα ενεργειακά βραχιόλια


Τα ενεργειακά βραχιόλια αποδείχτηκαν μετά από χρόνια μια καλοστημένη απάτη, μιας και οι εταιρείες δεν μπόρεσαν ποτέ να αποδείξουν πως όσα υπόσχονταν στις διαφημίσεις τους ίσχυαν.


Συγκεκριμένα οι εταιρείες ισχυρίζονταν πως πρόκειται για ειδικής τεχνολογίας προϊόντα που χαρίζουν ισορροπία, ενέργεια, δύναμη, βοηθούν στην υγεία, ενισχύουν τη δύναμη και την ευελιξία του σώματος και βοηθούν στην καθημερινή καλύτερη λειτουργία και απόδοση του οργανισμού του ανθρώπου.
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 350.000 ευρώ σε 5 εταιρείες για παραβάσεις των διατάξεων περί «αθέμιτων εμπορικών πρακτικών». Οι εταιρείες αυτές υιοθέτησαν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές κατά την προώθηση και διάθεση προς πώληση, κυρίως μέσω των φαρμακείων, ενεργειακών βραχιολιών ή άλλως βραχιολιών με ολογράμματα, με διάφορες εμπορικές επωνυμίες (Power Balance, Bios Balance, Trymax, ENERGY BALANCE PERFORMANCE TECHNOLOGY, SB Super Balance κ.λ.π.), κάποια εκ των οποίων έγιναν ευρέως γνωστά και από τις μαρτυρίες γνωστών αθλητών.
Πηγή: e-radio
& http://www.inthevip.gr


Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Στο Σουφλί το ΑΤΜ τρελάθηκε και μοίραζε 50ευρα!


Σύμφωνα με το thebest, ήταν η απροσεξία ενός υπαλλήλου της τράπεζας που έβαλε τα 50ευρα στη θέση που μπαίνουν τα 20εύρα!

Ο πρώτος που το συνειδητοποίησε, ενημέρωσε και άλλους και φυσικά η ουρά που σχηματίστηκε ξεπερνούσε και αυτές που σχηματίζονταν στις “καλές” μέρες στις εφορίες!
Ο διευθυντής της τράπεζας βγήκε έξω για να δει τι συμβαίνει και όταν πληροφορήθηκε την αιτία της ουράς και πανικόβλητος ζήτησε να διακοπεί η λειτουργία του ΑΤΜ.
Οι ευχές «πάντα τέτοια» δεν φαίνεται να «καλάρεσαν» στον διευθυντή της τράπεζας, ο οποίος ενδεχομένως να εξετάσει και την τιμωρία του υπαλλήλου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, σκοπεύει να ζητήσει τα χρήματα πίσω από τους τυχερούς που εκμεταλλεύτηκαν το «γενναιόδωρο» ΑΤΜ…

Πηγή: madata
& http://www.inthevip.gr

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Κανένας Έλληνας δε γεννήθηκε μεταξύ 16 και 28 Φεβρουαρίου 1923


Όσο κι αν ψάξετε, σε οποιοδήποτε αρχείο των ελληνικών ληξιαρχείων, δεν πρόκειται να βρείτε ούτε έναν Έλληνα ή Ελληνίδα που να έχει καταχωρηθεί με ημερομηνία γέννησης από 16 έως 28 Φεβρουαρίου 1923!

Αυτό αποκαλύπτει ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος, Διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου.
Όχι, φυσικά, γιατί δεν είχαμε ούτε μία γέννα σε μία ολόκληρη περίοδο 13 ημερών, αλλά γιατί απλούστατα το 1923 είχε μόνο 352 ημέρες”!
Όπως εξηγεί ο κ. Σιμόπουλος, από τον Φεβρουάριο του 1923, έλειπαν 13 ολόκληρες ημέρες, δηλαδή το διάστημα μεταξύ 16 και 28 Φεβρουαρίου!

Πηγή: newsbomb
&http://www.inthevip.gr

Λόγω εφαρμογής βέβαια του νέου Ημερολογίου στην Ελλάδα. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ: ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ & ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ


Η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ δημιουργεί εργαστήριο Πολυφωνικού τραγουδιού.


Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, ιδρύεται Εργαστήριο Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού. Σκοπός του η διάδοση της παλαιότατης, σπανιότατης πολυφωνικής κληρονομιάς, με το τόσο επίκαιρο αξιακό περιεχόμενο της συλλογικής έκφρασης και νοοτροπίας. Το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι είναι ένα στολίδι της Ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης κι η Πανηπειρωτικ
ή θέλει να συμβάλει στον αγώνα για τη διάσωσή του σε μια εποχή οριακή για την επιβίωση της αυθεντικής ερμηνείας.




Το Ε.Η.Π.Τ. θα λειτουργεί στο πλαίσιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας. Τα σεμινάριά του μπορούν να τα παρακολουθούν μέλη των Αδελφοτήτων, των Ενώσεων και Συλλόγων Αποδήμων Ηπειρωτών καθώς και τα μέλη της Χορωδίας της Π.Σ.Ε. Ιιδαίτερο κάλεσμα απευθύνεται σε νέους, απόδημους ηπειρώτες για να κάνουν δική τους υπόθεση το μέλλον της Ηπειρώτικης Πολυφωνίας.

Το Ε.Η.Π.Τ. θα λειτουργεί με την ευθύνη τριμελούς ομάδας που απαρτίζουν άνθρωποι με εγνωσμένη και πολύχρονη σχέση με το Πολυφωνικό Τραγούδι. Ο Κώτσου Βαγγέλης, δάσκαλος του είδους σε σειρά συλλόγων, ο Λαμπρίδης Αλέξανδρος, δάσκαλος στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού και ο μουσικολόγος Λώλης Κώστας, δάσκαλος στο Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων, συμμετέχουν αλφαβητικά στην τριμελή ομάδα, συντονίζοντας από κοινού τα σεμινάρια.

Στα σεμινάρια αξιοποιείται και η συμμετοχή αυθεντικών ερμηνευτών όπως οι Δήμος Δέδες, Ανθούλα Κώτσου, Βαγγέλης Καρέτσος, Χαρίκλεια Οικονόμου, Φωτεινή Νέτσου ενώ, με παρουσιάσεις της δουλειάς τους συμμετέχουν μέσα από παράλληλο κύκλο εκδηλώσεων τα δραστηριοποιούμενα πολυφωνικά σύνολα, όμιλοι και σχήματα (ενδεικτικά: Άνω Πωγώνι, όμιλος Δερβιτσάνης, όμιλος Χειμάρρας, «Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου», Πολυφωνικό Σύνολο «ΧΑΟΝΙΑ», «Ήνορο», «Πλειάδες», Αετόπετρα, «Κεραντζήδες» κά)

Στη διδασκαλία αξιοποιούνται οπτικοακουαστικά υλικά επιτόπιων καταγραφών από το Αρχείο Πολυφωνικού Τραγουδιού της «Άπειρος». Κάθε σεμινάριο συμπεριλαμβάνει εκμάθηση τραγουδιών, αναφορές στο ανθρωπολογικό και μουσικολογικό πλαίσιο, προβολές ταινιών και ακροάσεις επιτόπιων καταγραφών με πολυφωνικά τραγούδια.

Η παρακολούθηση γίνεται με την μηνιαία καταβολή ενός ελάχιστου ποσού για τις ανάγκες λειτουργίας του Εργαστηρίου, έτσι όπως θα οριστεί με απόφαση του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε.. Το ποσό αυτό αφορά αποκλειστικά την κάλυψη λειτουργικών εξόδων, για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και μετακλήσεων. Οι συντονιστές των σεμιναρίων συμμετέχουν εθελοντικά, χωρίς αμοιβή.

Το πρόγραμμα των σεμιναρίων περιλαμβάνει εβδομαδιαία σεμινάρια κάθε Δευτέρα, από τις 5 ως τις 6 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος). Ο κύκλος της πρώτης, τρίμηνης περιόδου των σεμιναρίων ξεκινά τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012 και ολοκληρώνεται στα τέλη Μαϊου, με διακοπές δύο εβδομάδων τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

Η παρακολούθηση στα σεμινάρια προϋποθέτει την έγκαιρη εγγραφή, μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου. Τηλέφωνο, πληροφορίες και εγγραφές στο τηλέφωνο της Π.Σ.Ε. 210 3241137 (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος) ή στον υπεύθυνο της λειτουργίας του Εργαστηρίου από μέρους της Π.Σ.Ε., Έφορο Πολιτισμού Αλέξανδρο Λαμπρίδη.





Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Ήθελε ν ανοίξει οίκο ανοχής




Ήθελε ένας να ανοίξει οίκο ανοχής. Στον 1ο όροφο έβαλε μοντέλα. Στον 2ο έβαλε νοικοκυρές και στον 3ο καθηγήτριες.





Πρώτη βδομάδα λειτουργίας τα μοντέλα έβγαλαν 1000 ευρώ, οι νοικοκυρές 1000 ευρώ και οι καθηγήτριες 3000 ευρώ.

Την δεύτερη βδομάδα τα μοντέλα έβγαλαν 800 ευρώ, οι νοικοκυρές 700 ευρώ και οι καθηγήτριες 3500 ευρώ.

Το αφεντικό τρελάθηκε. Κάθε εβδομάδα τα μοντέλα και οι νοικοκυρές έβγαζαν όλο και λιγότερα ενώ οι καθηγήτριες όλο και περισσότερα.

Πιάνει και ρωτά έναν πελάτη που ήταν....

......κάθε μέρα εκεί:

- Γιατί προτιμάς τις καθηγήτριες;

- Ε, την πρώτη μέρα πήγα στα μοντέλα. Όλο "Μη το ένα, μη το άλλο, μη θα μου σπάσει κανένα νύχι, μη θα χαλάσει το σώμα μου".

Την άλλη μέρα πήγα στις νοικοκυρές. Αυτές ήταν συνέχεια "Όχι στο κρεβάτι, μόλις το έστρωσα. Όχι στον καναπέ, είναι καινούργιος. Μην πατάς εδώ, μη θα χαλάσεις εκείνο".

Ενώ οι καθηγήτριες μόλις τελειώσεις σε ρωτάνε:
«Το καταλάβατε, ή να το ξανακάνουμε για να το εμπεδώσετε;»

Πηγή: ΡΑΔΟΒΥΖΙ ΑΡΤΑΣ  23-1-2012

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Τιμάριθμος, ανεργία, ρυθμοί ανάπτυξης 1960 - 2011


Διαβάστε σε πίνακες την εξέλιξη πληθωρισμού, ρυθμού ανάπτυξης και ανεργίας περιόδου 1960 -  2011. Διαβάζοντας τους πίνακες θα βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για τις οικονομικές αλήθειες της μεταπολίτευσης, της  χούντας και της προηγούμενης περιόδου. 


Με μεγάλο κόπο κατώρθωσα να μαζέψω τα παρακάτω στοιχεία.

Πηγές:
1 ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Π. Μ. Σ: “ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ
ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ”  (Ιούνιος 2006) http://library.panteion.gr:8080/dspace/bitstream/123456789/142/1/Gaitanou_Eleni_MSc_Thesis.pdf

2. ΕΛ. ΣΤΑΤ. (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ).

3. http://www.aformi.gr 






Συνδυασμός πινάκων Πάντειου Πανεπιστημίου & ΕΛ-ΣΤΑΤ. 

Ο πίνακας αυτός προστέθηκε τον ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 2015



ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ (Κώστα Α. Παππά)
1961 - 1966 οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας μας ήταν πάντα πολύ μεγαλύτεροι  απ τον πληθωρισμό (52.1% αθροιστικά). Η ανεργία κατ έτος κυμαινόταν από 4.6% ως 5,9%.

Επί χούντας (1967-1973)  αθροιστικά ο ρυθμός ανάπτυξης έφτασε στο 59,5 %. Ο τιμάριθμος, παρά την πετρελαϊκή κρίση του 1973,  αθροιστικά έφτασε στο 30,3%. Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν διπλάσιος της αύξησης του τιμαρίθμου. Η ανεργία κυμάνθηκε κατ έτος από 2.0% ως και 5,6%.

Μετά την μεταπολίτευση (όλα τα χρόνια) ο τιμάριθμος ήταν πολλαπλάσια μεγαλύτερος του ρυθμού ανάπτυξης. (1974 ως και 2000 ο τιμάριθμος αθροιστικά αυξήθηκε 406,6% και ο ρυθμός ανάπτυξης 49,5%). 

Στον παρακάτω πίνακα θα παρακολουθήσετε πως ο πληθωρισμός από το 1972 ως το 2011 ανέβηκε στο 7.183% και έκανε το χιλιάρικο «κουρελόχαρτο».



Το 1972 όπως και σε άλλη ανάρτηση έχω γράψει τα τρόφιμα ήταν πάμφθηνα. Ενδεικτικά ο Ελληνικός καφές στο καφενείο είχε 80 λεπτά, ο φραπέ 1,20, η μπύρα 1,60 δρχ. Στο εστιατόριο μια μερίδα κρέας αρνάκι ή μοσχάρι είχε 8 δραχ, μια σαλάτα 2 δρχ.      

Αντίθετα τα αυτοκίνητα, οι μηχανές, τα εργαλεία, τα ηλεκτρικά είδη, τα διαμερίσματα κατοικιών ήταν πολύ ακριβά.
 Ένα παπί (HODA 50cc) είχε 12.000 δρχ. (12.000Χ72=864.000:341=2.530 σημερινά ευρώ. Ένα αυτοκίνητο 1.100cc είχε 120.000 δρχ. (120.000Χ72=8.640.000:341= 25.300 σημερινά ευρώ.

Μια χρυσή λίρα είχε 300 δρχ. (300Χ72=21.600:341=63 ευρώ. Σήμερα έχει πώληση 310  και η αγορά  375 ευρώ.  
Τέλος αν κάναμε πολλές συγκρίσεις θα βλέπαμε ότι στο χρυσό και τα βασικά είδη διατροφής η 1 δραχμή του 1972 πλησιάζει σε αξία το 1 ευρώ σήμερα.



Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Οι χρυσές μετοχές οικογένειας Σώρρα


Δυστυχώς δεν υπάρχει κράτος, δεν υπάρχει βουλή, δεν υπάρχει κυβέρνηση, δεν υπάρχει Δικαιοσύνη. Και οι 300 είναι για να εισπράττουν τις παχουλές αποζημιώσεις των 6.000 ευρώ το μήνα !

Χθες βράδυ (9-11-2012)  μετά τις 11.45΄  σε νυχτερινή εκπομπή του channel 9 εμφανίστηκαν και πάλι τρία μέλη της E.N.D.  καθώς και ο  κ. Σώρρας, ο κάτοχος των χρυσών μετοχών (CDR) αξίας 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Και πάλι στην Τηλεόραση άσκησαν δριμύτατη κρητική στην Κυβέρνηση και όχι μόνο. Ισχυρίζονται ότι το Σεπτέμβριο 2012 σε τράπεζα του Καναδά έχουν καταθέσει αξιόγραφα, ομόλογα του Αμερικανικού Δημοσίου, συνολικής αξίας 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων επ ονόματι του Ελληνικού Κράτους.    

Επιμένουν  ότι ενημέρωσαν γραπτώς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό οικονομικών, το διοικητή τράπεζας Ελλάδος και όλους τους αρχηγούς των κομμάτων.  Η Ελληνική Κυβέρνηση λένε,  τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για την εξαγορά του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ.  
Οι 300 της βουλής από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα τηρούν σιγή ιχθύος.

Διερωτώμαι κανένας κυβερνητικός αρμόδιος μέσα σε ενάμιση μήνα δεν ενδιαφέρθηκε μέσω της πρεσβείας μας στον Καναδά να ερευνήσει το θέμα ;;;
Αν ο κ. Σώρρας και τα μέλη της E.N.D.  που πηγαινοέρχονται συνεχώς απ την Αμερική στην Αθήνα λένε ψέματα στην κυβέρνηση και τον Ελληνικό λαό πρέπει να συλληφθούν  και να περάσουν αυτόφωρο.  Ο Βαξεβάνης,  συνελήφθη απλά και μόνο επειδή δημοσίευσε τη λίστα  Lagarde.

Σήμερα 10-11-2012 το απόγευμα στις 5 ο κ. Σώρρας και τα μέλη της  E.N.D.  θα δώσουν συνέντευξη σε Δημόσιο χώρο των Αθηνών. 





Ανέκδοτο. Παρέμβαση του Θεού για το δημόσιο χρέος


Παρουσιάζεται ο Θεός στη βουλή και αναγγέλλει: 
Αναλαμβάνω να διαγράψω όλο το Δημόσιο χρέος της Ελλάδας, υπό ένα όρο.
Επικρατεί νεκρική σιγή και ο Θεός συνεχίζει,
Ζητώ την παραίτηση και των 300 βουλευτών από τα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Αύριο περιμένω την απάντησή σας.

Την επόμενη μέρα ανεβαίνει ο πρόεδρος της βουλής στο βήμα και λέει:
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΤΑΙ ομόφωνα, η απαράδεκτη παρέμβαση του Θεού στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας !   

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

O Νίκος και ο Στράτος


Το ρολόι του Στράτου σταμάτησε. Το κούρδισε, το κούνησε τούδωσε και  δυο – τρία χτυπήματα, αλλά το ρολόι δε λειτούργησε. Είναι για το Ζάγκλη,*  είπε και το έβαλε σε μια μπουλίτσα.**  
Πιο πάνω από το σπίτι του Στράτου έμεινε ο Νίκος,  ράφτης κατά κύριο επάγγελμα, αλλά και πρακτικός μηχανολόγος παντός τύπου χοντροκομμένου εργαλείου.
Η Στράταινα συνάντησε το Νίκο  και του λέει:
 Πέρνα καμιά μέρα απ το σπίτι να δεις και εκείνο το ρολόι του τραπεζιού γιατί χάλασε και μας κόπηκαν τα χέρια.

Νάτος  και ο Νίκος με μια τανάλια και ένα κατσαβίδι εμφανίστηκε στο σπίτι του Στράτου να φτιάσει τα ρολόι. ……
Έβγαλε κάποια εξαρτήματα, τα φύσηξε, τα καθάρισε και τα ξανάβαλε στη θέση τους. Ένα εξάρτημα δεν κατάφερε να το βάλει στη θέση του και έμεινε απέξω. Μόλις το κούρδισε, το ρολόι ξεκίνησε να λειτουργεί.
Ο Στράτος ρώτησε γιατί αυτό περίσσεψε;
Δε χρειάζεται σε τίποτα αυτό, απάντησε ο Νίκος και το πέταξε με δύναμη απ το παράθυρο που ήταν ανοιχτό,  πέρα στο χωράφι.


Για καμιά βδομάδα το ρολόι λειτούργησε, αλλά έπειτα ξανασταμάτησε.
Μετά από πολλούς μήνες ο Στράτος πήγε στην Άρτα και ο Ζάγκλης απάντησε:
Το ρολόι είναι καλό, καθάρισμα μόνο ήθελε, αλλά του λείπει και ένα εξάρτημα, που ανταλλακτικό δεν έχω,  γι αυτό εγώ δε μπορώ να στο φτιάσω. Πέρασε κι απ τον Κούρτη,*  αν αυτός έχει κανένα παλιό ανταλλακτικό, θα είσαι τυχερός !  




Ζάγκλης* και Κούρτης* παλιοί ρολογάδες στην Άρτα.              
μπουλίτσα.**   Ήταν ανοιχτό μικρό ντουλαπάκι σε εσοχή του λιθόκτιστου τοίχου.

 Νοέμβρης 2012. Κώστας Α. Παππάς

Διαβάστε επίσης,    που έκρυβε τα λεφτά ο Βασίλης   
Διαβάστε  κι άλλα     αστεία γεγονότα


Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

ΠΟΤΕ θα πάρω σύνταξη απ το Δημόσιο


4 Νοεμβρίου 2012. Σε σημερινή εκπομπή  ο Γιώργος Ρωμανιάς επεσήμανε:  
Όλους τους Δημοσίους υπαλλήλους που απέκτησαν ή θα αποκτήσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31-12-2012 δεν τους αγγίζουν τα ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ.

Απλά όσοι συμπλήρωσαν ή θα συμπληρώνουν 25ετία μέχρι 31-12-2012 δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε. Επί πλέον μπορούν να παραμείνουν στην υπηρεσία τους και να συνταξιοδοτηθούν χωρίς βιασύνη, όποτε εκείνοι το αποφασίσουν. Διαβάστε περισσότερα

Κρατήσεις – περικοπές στις συντάξεις από 2010 μέχρι και 1-1-2013


Διαβάστε όλες τις κρατήσεις - περικοπές συντάξεων που έγιναν από το Μάη του 2010, καθώς και εκείνες που θα γίνουν την  1-1-2013.  

Διαβάστε εδώ νεότερη ανάρτηση (Απριλίου 2013) που περιλαμβάνει όλες τις περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων από το 2010 ως το Μάη 2013.
Συνοπτικά
  1. Από το Μάη 2010 σε  όλες τις Κύριες Συντάξεις  συντάξεις γίνεται κλιμακωτά παρακράτηση  «Εισφοράς Αλληλεγγύης Σύνταξης».
  2. Από το Μάη 2010 σε όλες τις Κύριες Συντάξεις  το ανώτατο ποσό των Δώρων Χριστουγέννων διαμορφώνεται στα 400 ευρώ. Το ανώτατο ποσό Δώρων Πάσχα και επιδομάτων αδείας στα 200 ευρώ. Όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος ηλικίας δεν παίρνουν καθόλου Δώρα. Από την 1-1-2013 σε  όλες τις Κύριες & Επικουρικές  Συντάξεις  καταργούνται όλα τα δώρα.      
  3. Από 1-8-2011 σε όλες τις Κύριες Συντάξεις  συντάξεις αναπροσαρμόζεται – αυξάνεται κλιμακωτά  η   παρακράτηση  «Εισφοράς Αλληλεγγύης Σύνταξης».
  4. Από 1-8-2011 σε όλες τις Κύριες Συντάξεις  συντάξεις γίνεται κλιμακωτά επιπλέον παρακράτηση στους συνταξιούχους που δεν έχουν συμπληρώσει το  60ο έτος της ηλικίας τους.
  5. Από 1-11-2011.  Παρακράτηση 20%  σε όλες τις Κύριες Συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1200 ευρώ. 
  6. Από 1-11-2011.  Παρακράτηση επί πλέον 40%  σε όλες τις Κύριες Συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1000 ευρώ, στους συνταξιούχους που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικία τους.  
  7. Σε όλους τους συνταξιούχους από τον Ιανουάριο 2012  παρακρατείται από τη σύνταξη, σε μηνιαίες δόσεις και η έκτακτη εισφορά για το έτος 2012.
  8. Από 1-1-2012. Παρακράτηση 12%  σε όλες τις Κύριες Συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1300 ευρώ.  
  9. Από 1-1-2012 σε όλες τις Επικουρικές Συντάξεις  συντάξεις γίνεται κλιμακωτά παρακράτηση  σε ποσοστά  10%, 15%  και 20%.
  10.  Από 1-1-2013  σε  όλες τις Κύριες & Επικουρικές Συντάξεις   θα γίνει  και νέα παρακράτηση – περικοπή.   Θα αθροίζονται Κύριες – Επικουρικές Συντάξεις και μερίσματα,  θα αφαιρούνται όλες οι περικοπές που έγιναν μέχρι 31-12-2012. Όσων συνταξιούχων το άθροισμα των συντάξεων αυτών  κυμαίνεται από 1000,01 ως 1500 ευρώ θα υποστούν και νέα κράτηση σε ποσοστό 5%. Όσων το άθροισμα κυμαίνεται από 1500,01 ως 2000 θα υποστούν και νέα κράτηση 10%.  Όσων το άθροισμα ξεπερνά τα 2000,01 ευρώ η κράτηση θα είναι 15%. 
  11. Από 1-1-2013  σε  όλες τις Κύριες & Επικουρικές Συντάξεις  συντάξεις καταργούνται τα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα και το επίδομα κανονικής άδειας. 

Αναλυτικά 

1*   Από το Μάη 2010 σε  όλες τις Κύριες Συντάξεις  συντάξεις γίνεται  παρακράτηση  «Εισφοράς Αλληλεγγύης Σύνταξης».(Ο πίνακας εκείνος αναπροσαρμόστηκε από 1-8-2011).
2*  Από το Μάη 2010 σε όλες τις Κύριες Συντάξεις  το ανώτατο ποσό των Δώρων Χριστουγέννων διαμορφώνεται στα 400 ευρώ. Το ανώτατο ποσό Δώρων Πάσχα και επιδομάτων αδείας στα 200 ευρώ. Όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν συμπληρώσει το 60 έτος ηλικίας δεν παίρνουν καθόλου Δώρα. 
Από την 1-1-2013 σε  όλες τις Κύριες & Επικουρικές  Συντάξεις  καταργούνται όλα τα δώρα.      
3. Από 1-8-2011 τα ποσοστά παρακράτησης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Σύνταξης , στις Κύριες Συντάξεις  αναπροσαρμόστηκαν ως εξής:

Σύνταξη από 1.400,01 €/μήνα έως 1.700 €  παραμένει στο 3%
Σύνταξη από 1.700,01 €/μήνα έως 2.000 €  αυξήθηκε από  4% σε 6%
Σύνταξη από 2.000,01 €/μήνα έως 2.300 €  αυξήθηκε από  5% σε 7%
Σύνταξη από 2.300,01 €/μήνα έως 2.600 €  αυξήθηκε από  6% σε 9%
Σύνταξη από 2.300,01 €/μήνα έως 2.600 €  αυξήθηκε από  7% σε 10%
Σύνταξη από 2.600,01 €/μήνα έως 2.900 €  αυξήθηκε από  8% σε 12%
Σύνταξη από 2.900,01 €/μήνα έως 3.200 €  αυξήθηκε από  9% σε 13%
Σύνταξη από 3.200,01 €/μήνα και πάνω αυξήθηκε  από      10% σε 14%

4. Από 1-8-2011 στους συνταξιούχους του Δημοσίου,  και των λοιπών φορέων κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης (με απλά λόγια όλων των συνταξιούχων) που δεν έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους παρακρατείται επιπλέον μηνιαία εισφορά ως εξής:


Για συντάξεις από 1.700,01 €/μήνα έως και 2.300 € ποσοστό 6%
Για συντάξεις από 2.300,01 €/μήνα έως και 2.900 € ποσοστό 8%
Για συντάξεις από 2.900,01 €/μήνα  και πάνω          ποσοστό 10%

Παράδειγμα:  Συνταξιούχος με μηνιαία σύνταξη (ακαθάριστα) 2.450 € έχει 2.450Χ9=220,50€ παρακράτηση (ΕΑΣ)  Και επί πλέον {(2.450-220,50=2.229.5),  2.229,5 Χ 6%= 133,80 €}.  ΣΥΝΟΛΟ 354,30€. 

Οι παρακρατήσεις υπολογίζονται στο συνολικό ποσό της σύνταξης, όπως διαμορφώνεται μετά την παρακράτηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων της προηγούμενης παραγράφου.
Εξαιρούνται της ανωτέρω εισφοράς όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί λόγω αυτοδίκαιης λύσης της εργασιακής σχέσης ή αποστρατεύτηκαν με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας (στρατιωτικοί)  και οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας.
Η παρακράτηση διακόπτεται τον επόμενο μήνα από τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας.
Για τη δεύτερη κατηγορία το ποσό της σύνταξης μετά την παρακράτηση της επιπλέον εισφοράς δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.700 €.


5. Παρακράτηση 20% στις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.200 ευρώ, αρχομένη από 1-11-2011.
Παράδειγμα:    Συνταξιούχος (κάτω των 60) με μηνιαία σύνταξη 2.450 (ακαθάριστα)  του είχαν παρακρατηθεί 354,30 ευρώ. Επομένως οι ακαθάριστες αποδοχές του έγιναν 2.450-354,30 = 2.095,70 ευρώ.
Για το ποσό των 895,70 ευρώ (2095,70-1200=895,70) επιβάλλεται 3η παρακράτηση20%.   895.70 Χ20% = 179,20 ευρώ.
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ: 354.30+179.20= 533,50 ευρώ

6  Κρατήσεις στους συνταξιούχους στους κάτω των 55 ετών

Εκτός των όσων ισχύουν στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών υπάρχει και Τέταρτη εισφορά επί των κύριων συντάξεων, για όσους είναι κάτω από 55 ετών και παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ.
Εδώ το ψαλίδι είναι πολύ μεγάλο, καθώς το ποσό πάνω από τα 1.000 ευρώ, μειώνεται κατά 40%. 

7. Επί πλέον σε όλους τους συνταξιούχους από τον Ιανουάριο 2012  παρακρατείται από τη σύνταξη, σε μηνιαίες δόσεις και η έκτακτη εισφορά για το έτος 2012.
Αυτή η παρακράτηση είναι 1% σε όσους έχουν εισόδημα - σύνταξη από 12.000 ως 20.000 και 2% για όσους έχουν εισοδήματα από 20.001 ως 50.000 ευρώ.


8. Στις 28-3-2012 ανακοινώθηκε ότι σε όλες τις συντάξεις θα γίνεται παρακράτηση 12% για το ποσό που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ. Η μείωση θα γίνει από την 1.1.2012 αναδρομικά και θα εμφανιστεί στη σύνταξη του Μάη.
Τα αναδρομικά (Ιανουαρίου - Απριλίου) θα παρακρατηθούν σε 8 ισόποσες δόσεις.

Εξαιρούνται οι συντάξεις του ΝΑΤ, οι οποίες θα υποστούν μείωση 7% αλλά σε ολόκληρο το ποσό της σύνταξης.

Παραδείγματα:  Σύνταξη Δημοσίου ή ΙΚΑ ή ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ποσού 1540 ευρώ θα μειωθεί κατά 28,80 ευρώ. (1540-1300=240.    240Χ12% = 28,80).
Σύνταξη του ΝΑΤ 850 ευρώ θα μειωθεί κατά  99,50 ευρώ.  (850Χ7%=99,50). 

9.   Στις 28-3-2012 ανακοινώθηκε ότι σε όλες τις επικουρικές συντάξεις θα υπάρξει μείωση για τα ποσά:

 200 – 250 ευρώ 10% σ ολόκληρο το ποσό.  (π.χ. 240Χ10%=24 ευρώ)

250 – 300 ευρώ 15% σ ολόκληρο το ποσό.  (π.χ.  290Χ15%=43,50 ευρώ)
Άνω των 300 ευρώ 20% σ ολόκληρο το ποσό. (π.χ. 380Χ20%=76 ευρώ)

Η μείωση των επικουρικών θα ισχύσει από την 1.1.2012.

10. Από 1-1-2013.  Θα αθροίζονται Κύριες – Επικουρικές Συντάξεις και μερίσματα,  θα αφαιρούνται όλες οι περικοπές που έγιναν μέχρι 31-12-2012. Όσων συνταξιούχων το άθροισμα των συντάξεων αυτών, κυμαίνεται από 1000,01 ως 1500 ευρώ θα υποστούν και νέα κράτηση σε ποσοστό 5%.  Όσων το άθροισμα κυμαίνεται από 1500,01 ως 2000 θα υποστούν και νέα κράτηση 10%.  Όσων το άθροισμα ξεπερνά τα 2000,01 ευρώ ως 3.000 η κράτηση θα είναι 15%. Από 3.000,01 και πάνω η κράτηση θα είναι 20%.  Αυτή τη στιγμή η μηχανογράφηση των ασφαλιστικών ταμείων γνωρίζουν μόνο τη σύνταξη που πληρώνουν, αλλά δεν είναι δύσκολο με το ΑΜΚΑ του καθενός να βρουν και τις άλλες συντάξεις - μερίσματα.
11.   Από 1-1-2013  σε  όλες τις Κύριες & Επικουρικές Συντάξεις  συντάξεις καταργούνται τα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα και το επίδομα κανονικής άδειας.

*** Τέλος μη ξεχνάμε ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο των εισοδημάτων 2012 θα καταργηθούν και πολλές φοροαπαλλαγές. 

4 Νοέμβρη 2012.  Κώστας Α. Παππάς