Καλώς ήρθατε!!!

Άν μας επισκεφτείτε, ευχόμαστε Κ α λ ό ... κ ο υ ρ ά γ ι ο ! ....... γίνονται καινούργιοι νόμοι, χωρίς να μας ζητούν τη γνώμη ! ........ Οκτώβριος 2010Με κάθε επιφύλαξη, Κυριακή γιορτή και σχόλη νάταν η βδομάδα όλη .............
Η γενιά του πολυτεχνίου ξεκίνησε με καλές προθέσεις, αλλά στην πορεία οι περισσότεροι πρωτεργάτες με τις παρεούλες τους, έγιναν αριστεροί με δεξιές τσέπες, είπε "ανώνυμος πολίτης"
Οι αριστερές τσέπες σήμερα, είναι πιο γεμάτες απ τις δεξιές, είπε ο kapaka pappas
Είναι ορεινό χωριό, έδρα του Δήμου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ. Απέχει 29 χιλ. από την Άρτα και 25,4 χιλ. από τον κόμβο της ΙΟΝΙΑΣ οδού, που κάποια μέρα θα τελειώσει. που θα πάει;Από 12 Απριλίου 2017 Λειτουργεί από Ρίζα ως κόμβο Αμφιλοχίας, μήκος 96 χλμ. και Σελλάδες-Πέρδικα 53 χλμ. 3-8-2017 ολοκλήρωση!

ύτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν - Αντιγόνη - (Μα να μισώ δεν έγινα, γεννήθηκα για να αγαπώ)


Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012

Ειρηνοδικείο Άνω Καλεντίνης

Σύντομα αναμένεται η οριστική του κατάργηση!

Το Ειρηνοδικείο Άνω Καλεντίνης λειτουργούσε και προπολεμικά. Μάλιστα ήταν και επανδρωμένο  με ειρηνοδίκη, ο οποίος  έμεινε μόνιμα εκεί, εκδικάζοντας  και λύοντας επί τόπου  τις κτηματικές διαφορές των κατοίκων.
Εδώ και πολλά χρόνια έφυγε ο ειρηνοδίκης,  έμεινε μόνο η πινακίδα «ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΑΝΩ ΚΑΛΕΝΤΙΝΗΣ» και ένα κλειστό Γραφείο. Τώρα ειρηνοδίκης εμφανίζεται αραιά και που, μόνο για την εκδίκαση κάποιων κτηματικών διαφορών.

Το ειρηνοδικείο προπολεμικά στεγαζόταν στην Κούλια. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Γιώργου  Παν. Γκανιάτσα,  ένας εκ των ειρηνοδικών υπέφερε από το στομάχι του. Πίνοντας για ένα εξάμηνο νερό από τη βρύση του Σακκά* το στομάχι του θεραπεύτηκε.

Μετά το 1940 το ειρηνοδικείο μεταφέρθηκε στο σπίτι του Ζέκιου**.  Απέξω ήταν και ένας μεγάλος πλάτανος. Γι αυτό επικράτησε και η φράση “βάλε το σύνορο καλά μη σε πάω στον πλάτανο του Ζέκιου”. Μαρτυρία Ανδρέα Αγγ. Παππά.

Όταν κτίστηκε το κοινοτικό γραφείο της Καλεντίνης (σημερινό Δημαρχείο) το ειρηνοδικείο μεταφέρθηκε εκεί. Πριν το 1965 θυμάμαι κι εγώ να υπηρετεί  μόνιμα ειρηνοδίκης στην Καλεντίνη. Τι υπηρεσίες πρόσφερε στο χωριό δε θυμάμαι, θυμάμαι όμως ότι ήταν ένας ψιλός και λεπτοκαμωμένος κύριος.
  
Αργότερα ο ειρηνοδίκης μετατέθηκε χωρίς αντικατάσταση  και έμεινε ένα κλειστό γραφείο και μια πινακίδα που υποδηλώνει ότι το ειρηνοδικείο είναι εδώ!  ………      


Σύμφωνα με δημοσίευση στο in.gr 3-9-2012, επιστρέφουμε σε προπολεμικές εποχές. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτης  συγχωνεύει, ουσιαστικά  καταργεί το ειρηνοδικείο Άνω Καλεντίνης.
"Βαθύς  Καλλικράτης επέρχεται στα 301 Ειρηνοδικεία της χώρας, καθώς η συγχώνευσή τους φτάνει το 50%. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για «τη συγχώνευση ανενεργών ή υπολειτουργούντων Ειρηνοδικείων στην Επικράτεια».

Σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος, 150 Ειρηνοδικεία από τα 301 των 17 εφετειακών περιφερειών της χώρας συγχωνεύονται.

Βασικό κριτήριο για τη συγχώνευση των «άγονων» ή υπολειτουργούντων Ειρηνοδικείων της χώρας αποτέλεσε ο μικρός αριθμός έκδοσης δικαστικών αποφάσεων.
……………………………    …………………………..
Περιφέρεια Εφετείου Ιωαννίνων: Τα Ειρηνοδικεία Ζίτσας, Μετσόβου, Ζαγορίου και Πωγωνίου ενοποιούνται στο Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων, τα Ειρηνοδικεία Θεσπρωτικού και Πάργας στο Ειρηνοδικείο Πρεβέζης και τα Ειρηνοδικεία 'Ανω Καλεντίνης, Δροσοπηγής, Τζουμέρκων και Φιλιππιάδας στο Ειρηνοδικείο 'Αρτας". in.gr

Κώστας Α. Παππάς 10 Σεπτεμβρίου 2012 

Η βρύση του Σακκά* ήταν πιο πάνω απ τα Γεωργουλέικα και εξυπηρετούσε όλους τους τριγύρω κατοίκους της Κούλιας.  
Το σπίτι του Ζέκιου** ήταν κοντά στη καμάρα  «Βρατσίτσα».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε χωρίς φόβο και πάθος