Καλώς ήρθατε!!!

Άν μας επισκεφτείτε, ευχόμαστε Κ α λ ό ... κ ο υ ρ ά γ ι ο ! ....... γίνονται καινούργιοι νόμοι, χωρίς να μας ζητούν τη γνώμη ! ........ Οκτώβριος 2010



Με κάθε επιφύλαξη, Κυριακή γιορτή και σχόλη νάταν η βδομάδα όλη .............
Η γενιά του πολυτεχνίου ξεκίνησε με καλές προθέσεις, αλλά στην πορεία οι περισσότεροι πρωτεργάτες με τις παρεούλες τους, έγιναν αριστεροί με δεξιές τσέπες, είπε "ανώνυμος πολίτης"
Οι αριστερές τσέπες σήμερα, είναι πιο γεμάτες απ τις δεξιές, είπε ο kapaka pappas
Είναι ορεινό χωριό, έδρα του Δήμου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ. Απέχει 29 χιλ. από την Άρτα και 25,4 χιλ. από τον κόμβο της ΙΟΝΙΑΣ οδού, που κάποια μέρα θα τελειώσει. που θα πάει;Από 12 Απριλίου 2017 Λειτουργεί από Ρίζα ως κόμβο Αμφιλοχίας, μήκος 96 χλμ. και Σελλάδες-Πέρδικα 53 χλμ. 3-8-2017 ολοκλήρωση!

Ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν - Αντιγόνη - (Μα να μισώ δεν έγινα, γεννήθηκα για να αγαπώ)


Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

ANAKOINΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


            Στις 8-Σεπτεμβρίου 2012 ημέρα Σάββατο  ώρα  11η πρωινή στην κεντρική πλατεία των Πηγών- Άρτας, Ιστορικής έδρας του δήμου Γ. Καραϊσκάκη, κατά  τον εορτασμό   του ενοριακού  Ιερού Ναού  Γεννήσεως της Θεοτόκου,  η  Εκκλησιαστική Επιτροπή,  με την συνδρομή της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηγών,   θα αναβιώσει το παραδοσιακό  κεντρικό πανηγύρι  του χωριού παραθέτοντας δωρεάν  γεύμα [πλην ποτών]  στους προσκυνητές,  με ορχήστρα δημοτικών τραγουδιών για ελεύθερο χορό. Στην κεντρική πλατεία, τόπο συνάντησης των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών, δίνεται η  ευκαιρία να νοιώσουμε νοσταλγικές στιγμές  αλλά και  να δοκιμάσουμε τις ντόπιες παραδοσιακές συνταγές.   
             Η αξιέπαινη αυτή προσπάθεια με πρωτοστάτη τον ιερέα του ναού πατέρα Ιωάννη Μπαφατάκη , σκοπό έχει στις δύσκολες ημέρες που περνάμε όλοι μας να διατηρηθεί ζωντανό αυτό έθιμο αφού τα τελευταία χρόνια είχε ατονήσει όπως και πολλά άλλα παραδοσιακά πράγματα, λόγω  νέων ευδαιμονιστικών και καταναλωτικών συνηθειών.  
         Το πανηγύρι της 8ης Σεπτεμβρίου το κυριότερο του χωριού μας  έχει για εμάς τους  Πηγιώτες  ιδιαίτερη συναισθηματική  αξία  διότι παραπέμπει σε ένα έθιμο που ξεκίνησε πριν από 100 περίπου χρόνια  από την εποχή ακόμα που όλοι πήγαιναν στην εκκλησία με τα ζώα και μετά την λειτουργία ξεκινούσε ολοήμερο γλέντι, και το διατήρησαν οι γονείς και  παππούδες μας, μέχρι σχεδόν τις μέρες μας.
  Έτσι οι παλαιότεροι θα έχουν  την ευκαιρία να φέρουν στη μνήμη τους παρόμοια γλέντια τα οποία γίνονταν μερικές δεκαετίες πριν και μαζί με αυτούς, οι νέοι  θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τρόπο διασκέδασης και τα παλιά έθιμα των προγόνων μας.
      Το πανηγύρι χωρίζονταν παλιά σε τρία σκέλη:
       Πρώτο το θρησκευτικό, με λειτουργία στην εκκλησία, δοξολογία  και λιτάνευση της εικόνας.
           Το δεύτερο ήταν το ψυχαγωγικό, όπου κάτω από τις θεόρατες φτελιές με όργανα, μουσική και χορό στρωνόταν τραπέζι με ό,τι ο καθένας είχε να προσφέρει.      
            Τρίτο ήταν το οικονομικό, καθώς στήνονταν υπαίθρια παζάρια ενώ γινόταν πώληση ντόπιων αγροτικών προϊόντων[ ντομάτες, μήλα σταφύλια σύκα κ.α] πού μεταφέρονταν σε κοφίνια με γαϊδουράκια. 
           Οι κάτοικοι του χωριού αλλά και των γύρω περιοχών, είχαν την ευκαιρία να αναδιοργανώσουν τις κοινωνικές τους σχέσεις, είτε σε οικογενειακό είτε σε ευρύτερο επίπεδο, να συνάψουν συμφωνίες οικονομικής φύσης, ακόμη και μία ευκαιρία για τα δύο φύλα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να γίνουν συνοικέσια ή δεσμοί που τις περισσότερες φορές οδηγούσαν σε γάμους.
        Καλούμε λοιπόν  όλους τους απανταχού Πηγιώτες αυτό το Σάββατο να το αφιερώσουν στην Παναγιά του χωριού μας και  να συμμετάσχουν  σʼαυτό το  αντάμωμα. Με τη συμμετοχή μας, διατηρούμε ζωντανή την παράδοση του τόπου μας, και αναδεικνύουμε την πολιτιστική κληρονομιά, αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των κατοίκων.

           Επίσης καλούμε και τους προσκυνητές συνδημότες και συμπατριώτες, επίσημους και μη,  να μας τιμήσουν με την παρουσία τους  Η φετινή εκδήλωση είναι και ένα πρόκριμα για την περαιτέρω συνέχιση της προσπάθειας μας για την αναβίωση του, και ζητούμε από όλους να το αγκαλιάσουν και να το στηρίξουν.  
  
           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε χωρίς φόβο και πάθος