Καλώς ήρθατε!!!

Άν μας επισκεφτείτε, ευχόμαστε Κ α λ ό ... κ ο υ ρ ά γ ι ο ! ....... γίνονται καινούργιοι νόμοι, χωρίς να μας ζητούν τη γνώμη ! ........ Οκτώβριος 2010



Με κάθε επιφύλαξη, Κυριακή γιορτή και σχόλη νάταν η βδομάδα όλη .............
Η γενιά του πολυτεχνίου ξεκίνησε με καλές προθέσεις, αλλά στην πορεία οι περισσότεροι πρωτεργάτες με τις παρεούλες τους, έγιναν αριστεροί με δεξιές τσέπες, είπε "ανώνυμος πολίτης"
Οι αριστερές τσέπες σήμερα, είναι πιο γεμάτες απ τις δεξιές, είπε ο kapaka pappas
Είναι ορεινό χωριό, έδρα του Δήμου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ. Απέχει 29 χιλ. από την Άρτα και 25,4 χιλ. από τον κόμβο της ΙΟΝΙΑΣ οδού, που κάποια μέρα θα τελειώσει. που θα πάει;Από 12 Απριλίου 2017 Λειτουργεί από Ρίζα ως κόμβο Αμφιλοχίας, μήκος 96 χλμ. και Σελλάδες-Πέρδικα 53 χλμ. 3-8-2017 ολοκλήρωση!

Ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν - Αντιγόνη - (Μα να μισώ δεν έγινα, γεννήθηκα για να αγαπώ)


Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Ο Μιχαλιός απ τα Σφακιά. (ανέκδοτο)

 Ο Γιάννης Μιχαλάκης, νυν συνταξιούχος και πρώην υπάλληλος Τράπεζας, είναι χαρισματικός στο τραγούδι, τις μαντινάδες  και τα ανέκδοτα. Δεν είναι επαγγελματίας και διασκεδάζει μόνο φίλους και συγγενείς στις ονομαστικές τους γιορτές. Ένα κανάλι των Χανίων τον κάλεσε πολλές φορές για τραγούδι, ανέκδοτα και μαντινάδες.  
Οι Χανιώτες μου είπαν ότι μερικά ανέκδοτα που είπε ο Γιάννης  στο κανάλι,  αργότερα τα επανέλαβε ο Λαζόπουλος σε εκπομπές του.
Είναι φίλος του μπατζανάκη μου και παρευρέθηκε στην ονομαστική του γιορτή. Λίγο τραγούδησε γιατί ήταν βραχνιασμένος. Μας είπε όμως πολλά ανέκδοτα ένα απ αυτά είναι και το παρακάτω.

Κατεβαίνει ένας βοσκός απ τα Σφακιά (Λευκά όρη) στα Χανιά, μπαίνει σ ένα μπαρ και τον πλησιάζει μια ξανθιά καλλονή. Ζητάει να την κεράσει ένα ποτό. Ο βοσκός ανταποκρίνεται και πιάνουν κουβεντούλα.  Σε λίγο η κοπελιά του λέει:
-Μιχαλιό, Μ αρέσεις πολύ, δώσε μου ένα δεκάρικο να σου κάνω κάτι πολύ ωραίο.
-Για ξήγησέ μου τι θα μου κάνεις, λέει ο Μιχαλιός.
-Θα σου κάνω το νούμερο 69. Θα το ευχαριστηθείς πολύ.
-Δεν το ξέρω αυτό το νούμερο, αλλά πάρε το δεκάρικο και δείξτο μου, λέει ο Μιχαλιός.  
Πάνε στο διπλανό δωμάτιο και παίρνουν τις κατάλληλες θέσεις. Πριν αρχίσει το νούμερο, της ξανθιάς τις  φεύγουν τρεις πορδές.  Θυμώνει ο Μιχαλιός την σπρώχνει παραπέρα και της λέει:
Άντε χάσου από μπροστά μου,  πήγαινε να βρεις άλλον για τις άλλες 66. (πορδές)  

Εσείς μωρέ σύντεκνε, εκεί στην Άρτα το ξέρετε το νούμερο 69 ;;; » με  ρώτησε και μένα. 

Στο βάθος τα λευκά όρη χιονισμένα

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

«Τσουνάμι» από τον σπασμένο κεντρικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ, ο οποίος υδροδοτεί την Αθήνα από τον Μόρνο, έχει κατακλύσει το Σαράντι Βοιωτίας και τη γύρω περιοχή


29-3-2011  ώρα 18.26΄
«Τσουνάμι» από τον σπασμένο κεντρικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ, ο οποίος υδροδοτεί την Αθήνα από τον Μόρνο, έχει κατακλύσει το Σαράντι Βοιωτίας και τη γύρω περιοχή.

Τα ορμητικά νερά έχουν μπει σε σπίτια, ενώ παρέσυραν βράχια και δέντρα προς τη θάλασσα. Η περιοχή έχει «πνιγεί» στη λάσπη, με συνέπεια οχήματα, ακόμη και πεζοί είναι εξαιρετικά δύσκολο να μετακινηθούν.
Όπως έγινε γνωστό από το Πυροσβεστικό Σώμα, οι κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί σε ασφαλές σημείο και δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Όπως έγινε γνωστό, το ρήγμα εκτείνεται σε μήκος 60 μέτρων ,αλλά, όπως διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Γιάννης Οικονομίδης, δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την παροχή νερού στην πρωτεύουσα.

Όπως είπε, στο σημείο της ζημιάς του αγωγού, υπήρξε κατολίσθηση σε μήκος εξήντα μέτρων, η οποία οφείλεται είτε στις βροχοπτώσεις είτε σε διαρροή του ίδιου του καναλιού. Διευκρίνισε, επίσης, ότι δεν κινδύνευσαν άνθρωποι στο χωριό, αλλά ωστόσο φαίνεται να έχουν κατακλυστεί από τα νερά, γεωργικές εκτάσεις.

Η τροφοδότηση του καναλιού από τον Μόρνο έχει διακοπεί, ενώ επί τόπου έχουν μεταβεί συνεργεία της ΕΥΔΑΠ.

Πηγή http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=59434950

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα υδροδότησης στην Αττική. 

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Μάλλον «κλείδωσε» η κατασκευή σήραγγας στην Παλιοβούνα


ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΠΑΤΡΑ
Πρόκειται για το σημαντικότερο από τα 4 τμήματα καθώς συνδέει την Αθήνα με την Πάτρα και το λιμάνι. Το τμήμα Κόρινθος- Πάτρα έχει αποτελέσει δυστυχώς ένα από τα σημεία «σκοτώστρες» του εθνικού μας δικτύου. Εδώ οι εργασίες είναι πιο πυκνές καθώς στα περισσότερα σημεία απαιτείται να δημιουργηθεί εκ νέου ο δρόμος ενώ σε κάποια σημεία γίνεται διαπλάτυνση. 4 μεγάλες σήραγγες αποτελούν το σήμα κατατεθέν και έχουν συνολικά 27,6χλμ μήκος. Αν δεν υπάρξουν απρόοπτα ίσως από το 2012 θα αρχίσουν οι πρώτες παραδόσεις του νέου αυτοκινητόδρομου.


ΡΙΟ -  ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Με ένα δημοσίευμα τοπικής ιστοσελίδας του Αγρινίου γίνεται γνωστό ότι «κλείδωσε» η κατασκευή σήραγγας αντί για περιπορεία της Κλόκοβας (Παλιοβούνα). Αυτό προέκυψε σύμφωνα με το agrionionews.gr ύστερα από συνάντηση Βουλευτών της Δυτικής Ελλάδας του ΠΑΣΟΚ και του Περιφερειάρχη κου Κατσιφάρα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.
Αν όντως επιλεχθεί η λύση της σήραγγας τότε αναμένεται η διάρκεια κατασκευής της να διαρκέσει τουλάχιστον 3-4 χρόνια. Ωστόσο είμαστε εν αναμονή επίσημων ανακοινώσεων τόσο από το Υπουργείο Υποδομών όσο και από την εταιρεία παραχώρησης.

Πηγή:  YPODOMES  

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας


Η ετήσια τακτική Γεν. Συνέλευση των αντιπροσώπων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, που συνήλθε την Κυριακή 20/3/11, αφού έλαβε υπ' όψη παλιότερες αποφάσεις τόσο των Δ.Σ., όσο και Γενικών Συνελεύσεων, μετά από συζήτηση σχετικά με άλλα θέματα καθώς και για το ζήτημα Διοδίων πάσης φύσεως. 

 

Αποφασίζει.

 Επαναβεβαιώνουμε απόφαση προηγούμενης Γ.Σ «Περί άρνησης καταβολής διοδίων και κάθε είδους τελών στις εθνικές οδούς» εξειδικεύοντας στις παρούσες συνθήκες (και για να ξεπεραστούν νομικές ή νομικίστικες ρήτρες) με την απαίτηση να καταργηθούν τα πάσης φύσεως διόδια.

Κι αυτό διότι:
Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτα για τον Ελληνικό λαό στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης, αλλά και διότι η καταβολή ληστρικών διοδίων στους εθνικούς δρόμους, τελών στις γέφυρες ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ, ΑΚΤΙΟΥ - ΠΡΕΒΕΖΑΣ και ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ, πλήττουν ιδιαίτερα τους χιλιάδες απόδημους Ηπειρώτες, που ζουν στο λεκανοπέδιο Αττικής, καθώς και σε άλλα αστικά κέντρα, αφού αντιμετωπίζουν άλλο ένα εμπόδιο στην επιθυμία τους να επισκέπτονται τα χωριά τους, τους συγγενείς, τις ρίζες τους. Συνέπεια είναι τα χωριά μας διαρκώς να μαραζώνουν, αφού αποδυναμώνεται και η προσπάθεια να κρατήσουν μια ανάσα ζωής χάρη στη στήριξη της αποδημίας.

  Επιπρόσθετα, τα προϊόντα της απομονωμένης Ηπείρου φτάνουν πιο ακριβά στις μεγάλες αγορές, πράγμα που μαζί με την όξυνση της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας, των διοδίων και στην Εγνατία, επιτείνει την περιθωριοποίηση της πατρίδας μας.

  Προτείνουμε τη γνωστοποίησης της θέσης μας αυτής σε όλους τους φορείς της Ηπειρωτικής αποδημίας για περαιτέρω συντονισμό έτσι ώστε να ενδώσει η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι διαχειριστές - εισπράκτορες διοδίων για την κατάργησή τους. Η αγωνιστική αυτή δράση μας πρέπει να έχει αποφασιστικότητα, μαζικότητα και συνέχεια. 

 

ΑΝΕΚΔΟΤΟ. ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑΤΡΩΝ

 

Μετά από mini διακοπές στην Κρήτη επανερχόμαστε …..στην καθημερινότητα

 

ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΑΤΡΩΝ

ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΗΣ ΛΕΕΙ:

«Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ

ΟΡΧΕΙΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ, ΤΟΥΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΣΕ ΕΞΗ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ

ΨΑΧΝΕΙ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ !»

 

ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΛΕΕΙ:

«ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΕΝΟΣ ΑΤΟΜΟΥ, ΤΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΑΙ... ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΒΔΟΜΑΔΕΣ

ΨΑΧΝΕΙ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ !!»

 

ΕΝΑΣ ΡΩΣΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΛΕΕΙ:

« ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΗ, ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΙΣΗ ΚΑΡΔΙΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ, ΤΗΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ

ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ !!!»

 

ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΑΠΑΝΤΑΕΙ :

« ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ, ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ !! ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΗΡΑΜΕ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΧΩΡΙΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΡΧ…….. ΤΟΝ ΚΑΝΑΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ..

ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ ΨΑΧΝΕΙ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ!!!


 ΠΗΓΗ

Panos Dal

http://ksipnistere.blogspot.com/2011/03/blog-post_1696.html    

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Προφορική εξέταση των υποψηφίων πρωθυπουργών

 Πριν την παράδοση των πτυχίων στο Χάρβαντ, οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί των κρατών του κόσμου, εξετάστηκαν προφορικά από τον διασήμου φήμης διπλωμάτη καθηγητή Μίστερ ΡΟΜΠΙΝΙ.

Εξέταση κυρίου Σαμαρά.
- Μίστερ Σαμαράς, στα γραπτά αποδώσατε ΑΡΙΣΤΑ. Αλλά για να γίνετε  πρωθυπουργός απαιτούνται κύρος, τύχη, ειδικές δεξιότητες, ειδικές διασυνδέσεις και πολλες άλλες ικανότητες. 
Πιστεύεται ότι μελλοντικά θα γίνετε πρωθυπουργός in Greece (στην Ελλάδα);
- Μάλιστα κύριε καθηγητά.
- Μα δεν κατάγεστε από οικογένεια πρωθυπουργών.
- Είμαι και εγώ από καλό σόι, Μίστερ ΡΟΜΠΙΝΙ.
- Κανείς όμως από το σόι σου δεν τα κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός.
- Εγώ γι αυτό ήρθα να σπουδάσω στο Χάρβαντ. Ήρθα για να ξεπεράσω αυτή την αδυναμία.  Όταν ο Γιωργάκης γίνει πρωθυπουργός, σε ένα δυο χρόνια θα τα  θαλασσώσει.  Τότε όλοι οι Έλληνες θα βροντοφωνάξουν ΣΩΣΕ μας ΣΩΤΗΡΑ ΑΝΤΩΝΗ !
- Μην είστε τόσο αισιόδοξος Μίστερ Σαμαράς. Ο Μίστερ Παπανδρέος απ το πρώτο εξάμηνο θα τα κάνει όλα στραπάτσος, θα σας μπλέξει όλους σε μεγάλες περιπέτειες και  the people  of Greece (ο λαός της Ελλάδας)  δεν θα αντέξει άλλο, θα σας φτύσει όλους !!! Και το Μίστερ Παπαννδρέος και σένα και τον προκάτοχό σου.
Τον Μίστερ Μητσοτάκης τον γνωρίζετε;   
- Μάλιστα,  είναι πολιτικός εξαίρετου ήθους ! 
- Μυστικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κύριος αυτός προωθεί για πρωθυπουργό την κόρη του Madam DORA. Όσο ζει θα σας εμποδίζει να γίνετε πρωθυπουργός.
- Έτσι έλεγε και για τον πατέρα του Γιώργου, αλλά ο Ανδρέας Παπανδρέου εξελέγη παμψηφεί πρωθυπουργός.
- Οι   ancient greek people(αρχαίοι σου πρόγονοι) έλεγαν: «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία». Καλή τύχη αφελή μου νεαρέ ! 
  

Εξέταση του κυρίου Παπανδρέου.
Μίστερ Παπανδρέος παρακαλώ απαντήστε μου, οι κάτοικοι της Κίνας πως Ονομάζονται;
- Κινέζοι Μίστερ προφεσόρε, απάντησε ο Γιώργος.
- Οι κάτοικοι της Ιαπωνίας ;
- Γιαπονέζοι.  (πρόσφατο σχόλιο Λαζόπουλου)
- Οι κάτοικοι της Ιρλανδίας;
- Γριλανδέζοι φυσικά, είπε ο Γιώργος.
Ο καθηγητής σταυροκοπήθηκε ψιθυρίζονταςαπό εξυπνάδα ξεπερνά και το υιό Μπους. 
- Πιστεύεις ότι θα γίνεις Πρωθυπουργός;
- Γιατί όχι Μίστερ ΡΟΜΠΙΝΙ; 
- Για να γίνεις πρωθυπουργός οι Έλληνες πρέπει να έχουν μεγάλη λόξα.
- Ναι, έχουν Μίστερ καθηγητά. Μου το επιβεβαίωσε η μαμά μου, η Κυρία Μάργκαρετ.
Πρωθυπουργός έγινε ο παππούς σου, ο πατέρας σου, πάρε Γιωργάκη το πτυχίο γρήγορα, έρχεται η σειρά σου.
-Αφού το είπε η κυρία Μάργκαρετ εγώ δεν θα σου στερήσω το πτυχίο.
Σταυροκοπήθηκε ξανά ο καθηγητής συνεχίζοντας,  Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΦΥΛΑΞΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ !!! 


Κάντε κλικ στη φωτογραφία θα ακούσετε ένα τραγουδάκι

(Άταχτο ιστορικό δελτίο)19-3-11 Κώστας Α. Παππάς και

 Μαρία Κ. Παππά

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Μήπως είναι εφικτή η τεχνητή παραγωγή σεισμών ;


Ο Αντιπρόεδρος της ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ και πρώην υποψήφιος βουλευτής ΠΡΕΒΕΖΑΣ Κώστας Κωνής,  μου έστειλε το παρακάτω κείμενο και βίντεο

 

Θέμα: ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ !!!!!!!!!!!!  

  
Σίγουρα θα χρειαστούμε τις ειδικές γνώσεις  για να κατανοήσουμε αυτό που κατασκευάσανε κάποιοι, όπως θα χρειαστούμε πολλά περισσότερα σε γνώσεις και ψυχολογία για να κατανοήσουμε ότι είναι εφικτή η τεχνητή παραγωγή σεισμών με βάση το βίντεο που θα δείτε, για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα του τύπου:  «λάθος ανθρώπους έχουμε κλείσει στα ψυχιατρεία».

Δείτε το βίντεο στο σύνδεσμο 



Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Ο νομός Άρτας την εποχή των αρχαίων χρόνων



Η παρουσία ανθρώπου στα όρια του σημερινού νομού Άρτας την παλαιολιθική εποχή δεν έχει με βεβαιότητα προσδιοριστεί και περιορίζεται σε μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία για την ύπαρξη παλαιολιθικών εργαλείων κοντά στο χωριό Γραμμενίτσα. Εξίσου λιγοστά είναι και τα ευρήματα που χρονολογούνται τη νεολιθική εποχή και αντιπροσωπεύονται από ένα τμήμα λίθινου πέλεκη, που εντοπίσθηκε νότια της αρχαίας ακρόπολης του Αμμότοπου (αρχαίο Όρραον). Στην ίδια θέση βρέθηκαν επίσης και λιγοστά όστρακα αγγείων της εποχής του Χαλκού.Τον 9ο αι. π.Χ. η περιοχή κοντά στα παράλια κατοικούνταν σύμφωνα με τις αρχαίες φιλολογικές πηγές, από τους Δρύοπες, ένα θεσπρωτικό φύλο, ενώ το ορεινό βορειοανατολικό τμήμα αποτελούσε τμήμα της επικράτειας των Αμφιλόχων και ενδεχομένως και των Αθαμάνων, απ΄ όπου πήραν το όνομα τα Αθαμανικά όρη (σημ. Τζουμέρκα). Στις βόρειες περιοχές κατοικούσαν οι Μολλοσσοί, ένα σημαντικό ηπειρωτικό φύλο.           
Έναν αιώνα αργότερα Κορίνθιοι άποικοι έκαναν την πρώτη τους εμπορική εγκατάσταση (πιθανόν ένα μικρό οικισμό) στη θέση που ίδρυσαν αργότερα την Αμβρακία. Τις σχέσεις των Κορίνθιων αποίκων με τους αυτόχθονες Ηπειρώτες κατοίκους, απηχεί πιθανόν ο γνωστός μύθος της αρπαγής των βοδιών του Γηρυόνη από τον Ηρακλή. Σύμφωνα με τον Εκταίο, ο Γηρυόνης ήταν βασιλιάς της χώρας κοντά στην Αμβρακία «της περίτην Άμβρακίαν τε και ΄Αμφιλόχους¨ και είχε τα περίφημα βόδια, που άρπαξε ο Ηρακλής. Η αρχαία παράδοση αναφέρει επίσης ότι την κατοχή της Αμβρακίας διεκδικούσαν ο Απόλλων, η Άρτεμης και ο Ηρακλής, οι οποίοι έδωσαν μεταξύ τους μάχη στη Δρυοπίδα γη, κοντά στα λουτρά του Ηρακλή (η θέση των λουτρών ταυτίζεται από μερικούς ερευνητές με το σημερινό χωριό Χανόπουλο). Διαιτητής στον αγώνα των θεών ήταν ο Κραγαλεύς, ένας τοπικός ήρωας, ο οποίος σύμφωνα με τον μύθο, έκρινε ότι η Αμβρακία έπρεπε να δοθεί στον Ηρακλή. Ο Απόλλωνας όμως θύμωσε και μεταμόρφωσε τον Κραγαλέα σε βράχο. Το 625 π.Χ. Κορίνθιοι άποικοι με αρχηγό τον Γόργο, νόθο γιο του κυψέλου, τυράννου της Κορίνθου, ίδρυσαν την Αμβρακία, στη θέση που βρίσκεται η πόλη της Άρτας. Η πόλη κτίσθηκε στην αριστερή όχθη του ποταμού Αράχθου, στους πρόποδες του λόφου της Περάνθης και σε μικρή σχετικά απόσταση από τον Αμβρακικό κόλπο.
Σύμφωνα με αρχαίες φιλολογικές μαρτυρίες η Αμβρακία πήρε το όνομα από τον  Άμβρακα γιο του Θεσπρωτού,  ενώ μια άλλη εκδοχή τη συνδέει με την Αμβρακία, κόρη του Μελανέα. Τον 6ο  αι. π.Χ. η πόλη υπήρξε αξιόλογο κέντρο του κορινθιακού εμπορίου στη βορειοδυτική Ελλάδα και σημαντικός σταθμός στα ταξίδια του προς την Κάτω Ιταλία. Από τη θέση αυτή οι Κορίνθιοι προωθούσαν τα εμπορεύματά τους στην ηπειρωτική ενδοχώρα, απ΄ όπου προμηθεύονταν ακατέργαστες πρώτες ύλες. Την ανάπτυξη της πόλης επιβεβαιώνουν οι αρχαίοι συγγραφείς, αλλά και οι ανασκαφικές έρευνες που έχουν γίνει στην πόλη. Η Αμβρακία έλαβε μέρος στους Περσικούς πολέμους και συμμετείχε με σημαντική δύναμη (με επτά πλοία στη ναυμαχία της Σαλαμίνος και με 500 οπλίτες στη μάχη των Πλαταιών). Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου έμεινε πιστή στη μητρόπολη της Κόρινθο, την οποία και βοήθησε στις πολεμικές της επιχειρήσεις κατά των Κερκυραίων.
Το 295 π.Χ. ο Πύρρος, βασιλιάς των Μολοσσών, μετέφερε στην Αμβρακία την πρωτεύουσα του κράτους του, η οποία στη συνέχεια έγινε το ορμητήριο των εκστρατειών του κατά των Ρωμαίων. Ο Πύρρος έδωσε διεθνή αίγλη στην πόλη, όπως άλλωστε σε ολόκληρη την Ήπειρο και κόσμησε την Αμβρακία με σημαντικά οικοδομήματα. Η αρχαία πόλη ήταν κτισμένη σύμφωνα με το Ιπποδάμειο σύστημα και είχε αξιόλογα κτίρια και επιβλητικά τείχη, ένα σημαντικό μέρος από τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα. Ένας μεγάλος δωρικός ναός του Πυθίου  Απόλλωνα βρέθηκε στο κέντρο της σημερινής πόλης (οδός Βασ. Πύρρου) και κοντά σ΄ αυτόν αποκαλύφθηκε πρόσφατα το μικρό θέατρο.
Το 189 π. Χ. η Αμβρακία μετά από σθεναρή αντίσταση, αναγκάστηκε να δεχθεί ρωμαϊκή φρουρά. Πιθανόν για τον λόγο αυτό η πόλη διέφυγε την καταστροφή, όταν λίγα χρόνια  αργότερα, το 167 π.Χ. ο ρωμαίος στρατηγός Αμίλιος Παύλος κατέστρεψε 70 ηπειρωτικές πόλεις και οδήγησε στην αιχμαλωσία 150.000 Ηπειρώτες. Με την ίδρυση και το συνοικισμό της Νικόπολης το 29 μ.Χ., η Αμβρακία έπαψε να παίζει αξιόλογο ρόλο στην περιοχή, ωστόσο δεν φαίνεται να εγκαταλείφθηκε εντελώς, όπως δείχνουν και τα τελευταία ευρήματα των ανασκαφών. Για την ευρύτερη περιοχή της Αμβρακίας (δηλαδή την περιοχή στα όρια του σημερινού νομού) δεν υπάρχουν ιστορικές πληροφορίες. Στην περιοχή ωστόσο έχουν εντοπισθεί κατά καιρούς αρχαίες θέσεις, στις οποίες όμως, εκτός μικρών εξαιρέσεων, δεν έχει γίνει σημαντική αρχαιολογική έρευνα. Αρχαιότητες έχουν εντοπισθεί στο Κομπότι, στα Πιτιανά, στην Κυψέλη, στο Γραικικό, στο Βουργαρέλι, στο Πέτα, στο Δημαριό κ.α. Από αυτές καλύτερα γνωστή είναι η θέση Καστρί στον Αμμότοπο, που ταυτίζεται με την αρχαία πόλη των Μολοσσών Όρραον, γνωστή από επιγραφές του 4ου - 2ου αι. π.Χ.                         
(Απόσπασμα από το βιβλίο «Οδοιπορικό στην Άρτα» της Βαρ. Ν. Παπαδόπουλου) 
 Πηγή:  http://www.nomarxia-artas.gr/5937CBB7.el.aspx

Ανέκδοτο. Τι να την κάνεις την φυσική και τα μαθηματικά..


Βλέπουν μία βάρκα και ζητάνε από τον βαρκάρη να τους κάνει μια βόλτα.
Ο βαρκάρης δέχεται, και ξεκινάνε.

Λέει ο Μαθηματικός στον βαρκάρη:
- Ξέρεις μαθηματικά;
- Όχι, λέει ο βαρκάρης.
- Α, χάνεις το 60% της ζωής άμα δεν ξέρεις μαθηματικά.
- Ξέρεις φυσική; ρωτά με την σειρά του ο Φυσικός.
- Όχι, λέει πάλι ο βαρκάρης.
- Α, χάνεις το 70% της ζωής άμα δεν ξέρεις φυσική.

Κάποια στιγμή κι ενώ έχουν απομακρυνθεί αρκετά πιάνει καταιγίδα.  Τα πράγματα γίνονται δύσκολα και τους ρωτά ο βαρκάρης:
- Κολύμπι ξέρετε;
- Όχι.
- Ε, τότε χάνετε το 100% της ζωής σας!

Πηγή :  «Agiorgitika News» ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ 
http://agiorgitikanews.weebly.com/11/post/2011/03/71.html   

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ανασύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.



    Την Τρίτη 15-03-2011 συνήλθε σε σώμα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών, για συζήτηση, μεταξύ των άλλων και την ανασύνθεση-ανασυγκρότηση του Προεδρείου, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου, από τον νέο Πρόεδρο Γιώργο Οικονόμου.
    Μετά από μυστική ψηφοφορία, το νέο Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας διαμορφώθηκε ως εξής.

    Γιώργος Οικονόμου, Πρόεδρος.

    Κώστας Κωνής, Αντιπρόεδρος.

    Δημήτρης Σιούλας, Β' Αντιπρόεδρος.

    Ιπποκράτης Μιχ. Κατσένης, Γενικός Γραμματέας.

    Ελευθερία Σιαμέτη, Ειδικός Γραμματέας.

    Γιάννης Νάκης, Ταμίας.

    Χριστόφορος Τζαρτζούλης, Αναπληρωτής Ταμίας.

    Κώστας Γαβριήλ, Έφορος Τύπου.

    Αλέξανδρος Λαμπρίδης, Έφορος Πολιτισμού.

    Κώστας Ζηκόπουλος, Έφορος Δημοσίων Σχέσεων.

    Λάμπρος Ψυλλιάς, Έφορος Πνευματικού Κέντρου.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο όρισε υπεύθυνο, για θέματα Νεολαίας τον Νικόλαο Ζέκη, για θέματα Παιδείας τον Λάμπρο Δρόσο, για θέματα χορευτικού συγκροτήματος και χορωδίας τον Σπύρο Τζίμα και για θέματα Λαογραφίας και Λογοτεχνίας την Άννα Μπουρατζή-Θώδα.

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ, γιατί καθυστερεί; 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ρωτούν τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών


Ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα κατέθεσαν δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Ν. Πρέβεζας Βαγγέλης Παπαχρήστος, σχετικά με την εξέλιξη και ολοκλήρωση κατασκευής του Δυτικού άξονα- Ιόνια Οδός.
Η ερώτηση καταλήγει ως εξής:
Παύλος Στασινός

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1 Θα χαρακτηριστεί ο Δυτικός Οδικός Άξονας (Ιόνια Οδός), έργο πρώτης προτεραιότητας, άμεσης ανάγκης και εθνικής εμβέλειας και σημασίας από το Υπουργείο Υποδομών;
2 Εαν ναι, τότε σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις και να ξεπεραστούν τα εμπόδια και οι παραλείψεις, για την υλοποίηση της σύμβασης στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα;
3 Θα προχωρήσετε σε επίσπευση της ολοκλήρωσης των απαλλοτριώσεων;
4 Θα ενεργοποιήσετε την ειδική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία με ειδική απόφαση του αρμόδιου Εφετείου επιτρέπεται η πραγματοποίηση εργασιών πριν από τον προσδιορισμό και την καταβολή των αποζημιώσεων για τις εκτάσεις που απαλλοτριώνονται;
5 Θα προχωρήσουν παράλληλα και οι εργασίες κατασκευής όλων των συνδετήριων έργων του Δυτικού Οδικού Άξονα;
6 Υπάρχει μελέτη για την κατασκευή της Σήραγγας στην Κλόκοβα;
7 Εαν ναι, πότε έγινε και σε ποιό στάδιο βρίσκεται;
8 Εαν όχι, σε ποιους λόγους οφείλεται και ποιες ενέργειες θα γίνουν ώστε να ολοκληρωθεί η μελέτη;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
1. Ανδρέας Μακρυπίδης
2. Σπύρος Μαριέλης
3. Άντζελα Γκερέκου
4. Θανάσης Οικονόμου
5. Παύλος Στασινός
6. Μιχάλης Παντούλας
7. Παναγιώτης Κουρουπλής
8. Δημήτρης Τσιρώνης
9. Σοφία Γιαννακά
10. Βαγγέλης Παπαχρήστος


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


ΕΠΕΙΓΟΝ!!!!


Κοινοποιήστε το ΠΑΝΤΟΥ
Ένα μικρό κοριτσάκι στην Καβάλα χρειάζεται ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ αιμοπετάλια 0 αρνητικό για να σωθεί.
Οι γονείς του πληρώνουν τα οδοιπορικά σε όποιον μπορεί να βοηθήσει. Το τηλ της μητέρας είναι 6937495494.
Όπως ενημερώνουν το παιδί βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο, ΕΠΕΙΓΕΙ να βρεθούν αιμοπετάλια.
Διαδώστε το παρακαλω πολύ μήπως βρεθεί κάποιος να μπορεί να βοηθήσει

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Τυπώθηκαν νέα χαρτονομίσματα


Προ ημερών χτύπησε το τηλέφωνό μου, το σηκώνει η γυναίκα μου και έπειτα από λίγο μου λέει,

Σε ζητάει ένας Μήτρος Καν και μιλάει σπαστά Ελληνικά.

Παίρνω το ακουστικό και καλημερίζω.

-Καλημέρααα μίστερ Κώστααςςς,  μου απαντά κάποιος και συνεχίζει, είμαι ο μην τρωωως καανννν.

-Δεν σας θυμάμαι Μίστερρρρ, του απαντώ.

 Είμαι ο Αποκεφαλής του Νομισματικού Ταμείου που στο Σάιτ  ΑΝΩΩΩ  ΚΑGΕΝΤΙΝΝΗΗΗ το Ντεκέμπρη έγραψε ότι ο ΜΙΣΤΕΡ της φωτοGαφίας, για Εμάς του Έλληνεεεςς ονομάζεται  «ΜΗΝ ΤΡΩΣ ΚΑΝ».

Αφού ευχαριστήθηκα που είναι καλά ο άνθρωπος, αυτός ευχαριστήθηκε ακόμη περισσότερο που επιζώ με μειωμένη τη ΣΥΝΤΑΞΗ και συνέχισε !

-Σε παγακαλωωώ πολύ, με mail,  στείλε μου δυο φωτοGαφίες σου. Σου επιφygάσωω μια έπληξηηη. !!!   Καλό κουγάγιοοοοο  μίστερ ΚΩΣΤΑΣ, είπε και έκλεισε το τηλέφωνο.

Έστειλα τις παρακάτω φωτογραφίες μου. Στην πρώτη είμαι εγώ και η κόρη μου.

Τη δεύτερη τη διάλεξα, να του δείξω ότι εγώ και η γυναίκα μου, καθώς και όλοι οι συνταξιούχοι εδώ στην ΕΛΛΑΔΑ περνάμε θαυμάσια !  όλο με ψητά σούβλας τη βγάζουμε !!! 

Μέσα σε δυο εβδομάδες ανοίγοντας το mail μου είδα την παρακάτω έκπληξη.

Μιστερ Κώστας σ αγαπώωωω πολυυή   πολυυή παλυήηη !!!

Οι φωτογαφίεεεςς σου μπήκαν στα νέα χαρτονομίσματα που θα κυκλοφορήσουν  τον Απγίλιο ! Σύντομα θα σου στείλω και καμιά δεκαριά δεσμίδες ΔΩΡΟ !!!    (ελπίζω δεσμίδες χαρτονομίσματα να εννοεί).


Η εκτύπωση των χαρτονομισμάτων έγινε ήδη !  ΘΑΥΜΑΣΤΕΤΑ ! 





Υστερόγραφο:  Το Γιωργάκη σας είχα σκοπό να βάλω στα χαρτονομίσματα αλλά τώγα τελευταία δεν τον πολυσυμπαθώ, ΟLO MAGAKIES λέει και κάνει !

Gi αυτό telika  τον έβαλα στο ΚΑΔΡΟ !
Κάντε κλικ στο κάδρο να δείτε ένα βιντεάκι !

Poγa  poγa  filakia 

 

Υπογραφή   Μην τρως Καν !


18 Δεκέμβρη 2010


Διαβάστε και το http://anokalentini.blogspot.com/2010/11/blog-post_20.html  Επίσκεψη του κ.  Λοβέρδου στο Κέντρο Υγείας Άνω Καλεντίνης  (άταχτο δελτίο τοπικών ειδήσεων) 20-11-2010


Ανδρέας Παππάς & Κώστας Παππάς 


15 Μάη 2011.  Συνελήφθη σήμερα  ο Τρο Σκαν.   
 Κατηγορείται για απόπειρα σεξουαλικής παρενόχλησης 32χρονης καμαριέρας. 
 Δείτε το 

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ ΤΟ 2015


Στο Site ypodomes αναρτήθηκε ο πίνακας που αναμέναμε, των μεγάλων έργων της Χώρας.

Στον εξαμηνιαίο κατάλογο του Σεπτεμβρίου 2010, εμφανιζόταν ότι κάποια τμήματα της Ολυμπίας και της Ιόνιας οδού θα παραδίδονταν μέσα στο 2011 και το 2012.

Αντίθετα στο νέο κατάλογο δεν αναφέρεται σταδιακή παράδοση. Αναφέρεται ότι το 2014 θα παραδοθεί όλο το τμήμα της Ολυμπίας  Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος.  Το 2015 θα παραδοθεί όλη η Ιόνια από Αντίρριο ως τα Ιωάννινα.

Αυτό κατ εμένα κρίνεται ανησυχητικό. Διότι φαίνεται αδύνατο το 2015 να παραδοθεί ολόκληρο το τμήμα μονομιάς από Κόρινθο ως Ιωάννινα. Αυτό το παρουσίασαν  έτσι οι ανάδοχες εταιρίες για να μην έχουν δεσμεύσεις για επιμέρους τμήματα το 2012 και 2013.  Ειδικότερα στο  Site Ypodomes    αναφέρονται:       


ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟ 2014 
Με επιφύλαξη να πούμε πως ίσως να ολοκληρωθούν τα έργα για τη Ν.Δ.Σ.Γ.Υ.Τ Κιάτο- Ροδοδάφνη. Ολοκληρώνεται το οδικό τμήμα Ποτίδαια- Κασσάνδρα. Έτοιμο το πρώτο τμήμα της Ολυμπίας Οδού Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος. Μέχρι το καλοκαίρι θα δοθεί στην κυκλοφορία και το τελευταίο τμήμα του κάθετου άξονα της Εγνατίας Αρδάνιο- Ορμένιο (Αρδάνιο-Μάνδρα) και θα ολοκληρωθεί και η ανάπλαση της παραλίας της Θεσσαλονίκης.
  • ΟΣΕ Ν.Δ.Σ.Γ ΚΙΑΤΟ- ΡΟΔΟΔΑΦΝΗ
  • ΟΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ- ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ *ΝΕΟ ΕΡΓΟ* (ΙΝΤΡΑΚΑΤ)
  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ. ΤΜΗΜΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ-ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ (ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ)
  • ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ *ΝΕΟ ΕΡΓΟ* ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΣΙΔ.ΕΡΓΑ ΑΤΕ)
  • ΚΑΘΕΤΟΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΑΡΔΑΝΙΟ-ΟΡΜΕΝΙΟ -ΤΜΗΜΑ ΑΡΔΑΝΙΟ-ΜΑΝΔΡΑ *ΝΕΟ ΕΡΓΟ* ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΙΟΝΙΟΣ ΑΤΕ)

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟ 2015
Τον Ιούνιο θα παραδοθεί το μεγαλύτερο έργο που έγινε ποτέ στη Θεσσαλονίκη : το Μετρό με 13 Σταθμούς. Η Ανάπλαση του Δέλτα Φαλήρου (Λυρική, Εθνική Πινακοθήκη, Αγορά, Πάρκο) είναι έτοιμη καθώς και η Νέα Διπλή Σιδηροδρομική Γραμμή Τιθορέα- Λιανοκλάδι- Δομοκός με πλήθος από σήραγγες και γέφυρες. Έτοιμοι στο σύνολο τους και οι Αυτοκινητόδρομοι :Κεντρική Οδός Ε-65, Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός. Στο τέλος του καλοκαιριού ολοκληρώνονται και οι εργασίες επέκτασης του 6ου προβλήτα στο λιμένα Θεσσαλονίκης.
  • ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ : ΓΡΑΜΜΗ 1 ΜΕ 13 ΣΤΑΘΜΟΥΣ (ΑΕΓΕΚ)
  • ΟΣΕ- ΝΕΑ ΔΙΠΛΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΙΘΟΡΕΑ-ΛΙΑΝΟΚΛΑΔΙ-ΔΟΜΟΚΟΣ
  • ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΕΛΤΑ ΦΑΛΗΡΟΥ (ΛΥΡΙΚΗ, ΕΘΝ. ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ, ΠΑΡΚΟ) (ΙΔΡΥΜΑ ΣΤ. ΝΙΑΡΧΟΣ)
  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ Ε-65 (ΛΑΜΙΑ- ΚΑΡΔΙΤΣΑ-ΤΡΙΚΑΛΑ-ΕΓΝΑΤΙΑ) (ΝΕΑ ΟΔΟΣ)
  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ (ΠΥΡΓΟΣ- ΚΑΛΑΜΑΤΑ) (ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ)
  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ (ΑΝΤΙΡΡΙΟ- ΑΓΡΙΝΙΟ-ΑΡΤΑ- ΙΩΑΝΝΙΝΑ) (ΝΕΑ ΟΔΟΣ)
  • ΕΠΕΚΤΑΣΗ 6ΟΥ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΛΙΜΕΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ *ΝΕΟ ΕΡΓΟ* ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΜΟΧΛΟΣ)Πηγή : http://www.ypodomes.com


Την επανέναρξη των εργασιών στην Ιόνια Οδό ανακοίνωσε κατά την επίσκεψή του στην Άρτα ο Υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης. Ο Υφυπουργός επισκέφθηκε την Άρτα και την Πρέβεζα, όπου εξέτασε την πορεία όλων των έργων στην περιοχή υπογραμμίζοντας πως η ανάπτυξη της περιφέρειας αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο για την στρατηγική οικονομική της χώρας.  Διαβάστε περισσότερα «Agiorgitika News» ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ  http://agiorgitikanews.weebly.com/22/post/2011/03/78.html


Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Δρακότρυπα, η εξόντωση του δράκου


Ο μύθος
Οι ευφάνταστοι κάτοικοι της περιοχής, που έζησαν σ' ένα τέτοιο παραδεισένιο τοπίο, το επένδυσαν μ' ένα ταιριαστό και δυνατό μύθο, που έχει ως εξής:

Άγιος Γεώργιος Φιλιππίαδας

«Στα παλιά χρόνια τα νερά των πηγών ξεπηδούσαν από μια σκοτεινή και υγρή σπηλιά, η οποία βρισκόταν στο μέρος που σήμερα είναι κτισμένος ο ναός του Αγίου Γεωργίου κι έχει σκεπαστεί με τσιμέντο εδώ και αρκετά χρόνια. Στη σπηλιά αυτή είχε τη φωλιά του ένας ανθρωποφάγος δράκος, που εξουσίαζε τα νερά των πηγών και για να τους επιτρέπει να τρέχουν ελεύθερα και να πίνουν οι άνθρωποι, τα ζώα και να ποτίζονται τα χωράφια, έπρεπε, κάθε χρόνο στο πανηγύρι του χωριού, στην εορτή του Αγίου Γεωργίου, να αρπάζει ως αντάλλαγμα την ομορφότερη νέα. Την ώρα που έμπαιναν στο χορό οι νέες της περιοχής, έβγαινε από την φωλιά του, μεταμορφωνόταν σε ευπαρουσίαστο νέο, παρακολουθούσε τις χορεύτριες, εντόπιζε την πιο αστραφτερή, πλησίαζε στο χορό, πιανόταν από το χέρι της λαμπερής νέας και κάποια στιγμή την άρπαζε στην αγκαλιά του και με τη βία την πήγαινε μέσα στη φωλιά του (τη δρακότρυπα) και την καταβρόχθιζε.

Ο χορός σταματούσε ξαφνικά, ξεφωνητά, κλάματα και κατάρες ακολουθούσαν. Πόνος και τρομάρα καταλάμβανε τους κατοίκους και το πανηγύρι χαλούσε και σταματούσε ο χορός. Το ίδιο αποτρόπαιο έργο συνεχιζόταν από το δυνάστη δράκο, ώσπου οι κάτοικοι σταμάτησαν το πανηγύρι από το φόβο τους και δεν ξαναγιόρτασαν.

Κάποια χρονιά αρκετοί κάτοικοι του χωριού είδαν στον ύπνο τους τον Άγιο Γεώργιο να τους ενθαρρύνει και να τους προτρέπει να γιορτάσουν κανονικά και να μη φοβηθούν το δράκο.

Όταν έφτασε η γιορτή του Πάσχα, που τη Δευτέρα γιόρταζαν τον Άγιο Γεώργιο, ετοιμάστηκαν να πανηγυρίσουν. Μετά τη θεία λειτουργία άρχισαν τα όργανα να παίζουν χορευτικά τραγούδια και οι νέες μπήκαν στο χορό. Ξαφνικά από τη δρακότρυπα βγήκε ο δράκος και οι πανηγυριώτες πάγωσαν, φοβισμένοι και τρομαγμένοι παρακολουθούσαν τις κινήσεις του.

Τον είδαν να παρατηρεί με μεγάλη προσοχή και σιγά – σιγά να πλησιάζει στον κύκλο των κοριτσιών και να πιάνεται από το χέρι της λυγερόκορμης νέας. Οι κάτοικοι παρέλυσαν, έτοιμοι να λιποθυμήσουν, όταν ξαφνικά ακούστηκε ένα απότομος θόρυβος και μια λάμψη θάμπωσε τα μάτια τους. Ο Άγιος Γεώργιος έφιππος άρχισε να κυνηγάει με το κοντάρι του το δράκο, που μεταμορφώθηκε αμέσως σε πελώριο φίδι με μεγάλα φτερά και πέταξε αμέσως στον αέρα, για να ξεφύγει και να διασωθεί. Το πεταγμά του ήταν τόσο δυνατό και θορυβώδες που τρύπησε το αριστερό μέρος του λόφου και κατευθύνθηκε προς τους Παπαδάτες. Οι πληγές του από τα κτυπήματα του κονταριού και των λιθαριών του λόφου ήταν τόσο μεγάλες που υπέκυψε σε λίγο.

Οι κάτοικοι μάλιστα λένε πως το κομμάτι του λόφου, που δημιούργησε την τρύπα, πετάχτηκε με τέτοια δύναμη, ώστε έφτασε μέχρι το χωριό των Παπαδατών της Πρέβεζας.

Οι ντόπιοι κάτοικοι του χωριού των Παπαδατών δείχνουν σήμερα έναν πελώριο βράχο στην περιοχή τους, που έχει το σχήμα της τρύπας του λόφου.

Οι κάτοικοι της περιοχής των πηγών από ευγνωμοσύνη προς τον Άγιο Γεώργιο, που τους απάλλαξε από τον ανθρωποφάγο δράκο, έκτισαν στο μέρος της δρακότρυπας ναό στο όνομα του Αγίου Γεωργίου και μετονόμασαν το χωριό τους Άγιο Γεώργιο.»

Κάθε χρόνο στη γιορτή του γίνεται μεγάλο πανηγύρι στην πλατεία, που είναι δίπλα από το ναό του.

Ο παραπάνω μύθος έχει όλα τα στοιχεία της δρακολογίας και καταδεικνύει το πολιτιστικό επίπεδο του λαού μας, να επενδύει με ταιριαστούς μύθους ανάλογους χώρους, να αποδέχεται τις δεισιδαιμονίες και να ασπάζεται τις παραδόσεις.



και δυο λόγια για τον μεγαλομάρτυρα  Άγιο Γεώργιο, πολιούχο του χωριού μας

Ο Μεγαλομάρτυρας Γεώργιος, ο Τροπαιοφόρος, γεννήθηκε το 275 μ.Χ. στην Καππαδοκία από χριστιανική οικογένεια.

Σε μικρή ηλικία έμεινε ορφανός από πατέρα και τη μόρφωσή του ανέλαβε η μητέρα του, η οποία τον μετέφερε στη Λύδδα για ασφάλεια. Ο Άγιος Γεώργιος διακρίθηκε για την εξυπνάδα του, τη γοητευτική εμφάνιση, τη σωματική ρώμη και τη σπάνια ευγένεια της ψυχής του.

Σε ηλικία δεκαοχτώ χρόνων υποχρεώθηκε να στρατευθεί και κατατάχθηκε στο τάγμα των τριβούνων, όπου διακρίθηκε για τη σύνεση και την ανδρεία του. Πολύ γρήγορα ανέβηκε στους υψηλότερους βαθμούς του στρατεύματος, δέχτηκε πολλές τιμητικές διακρίσεις και τέλος πήρε τον τίτλο του κόμη. Σε ηλικία τριάντα ετών συλλαμβάνεται με την κατηγορία ότι είναι χριστιανός και παρόλες τις κολακείες και τις απειλές αρνήθηκε να αποκηρύξει τον Χριστιανισμό και γι' αυτό υποβλήθηκε σε φοβερά βασανιστήρια και τελικά αποκεφαλίστηκε.

Θαυμαστά γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του μαρτυρίου του, προξένησαν μεγάλη εντύπωση και πολλοί έγιναν χριστιανοί, όπως η σύζυγος του αυτοκράτορα Αλεξάνδρα. Στο μέρος του μαρτυρίου του (Λύδδα) χτίστηκε μεγαλοπρεπής ναός στη μνήμη του. Στην υμνογραφία παρουσιάζεται ως ελευθερωτής αιχμαλώτων, υπερασπιστής φτωχών, ιατρός ασθενούντων, υπέρμαχος βασιλέων και κατέχει σημαντική θέση στο λαϊκό εορτολόγιο.

Η μέρα της γιορτής του, 23 Απριλίου, αποτελεί για τον αγροτικό και κυρίως για τον ποιμενικό πληθυσμό το ορόσημο μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού και την αρχή του θέρους, που διαρκεί μέχρι τις 26 Οκτωβρίου. Τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Στη γιορτή τελούνται από τους κτηνοτρόφους μεγάλες θυσίες ζώων (κουρμπάνια), γιατί θεωρείται ως προστάτης άγιος της στάνης σε ολόκληρη την Ευρώπη

πηγή: το Site  «Agiorgitika News» ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ (ΔΗΜΟΥ ΖΗΡΟΥ).
http://agiorgitikanews.weebly.com/iotasigmatauomicronrhoiotaalpha.html   
erevnanews.gr Του Αριστείδη Σχισμένου (συγγραφέα-εκπαιδευτικού)