Καλώς ήρθατε!!!

Άν μας επισκεφτείτε, ευχόμαστε Κ α λ ό ... κ ο υ ρ ά γ ι ο ! ....... γίνονται καινούργιοι νόμοι, χωρίς να μας ζητούν τη γνώμη ! ........ Οκτώβριος 2010Με κάθε επιφύλαξη, Κυριακή γιορτή και σχόλη νάταν η βδομάδα όλη .............
Η γενιά του πολυτεχνίου ξεκίνησε με καλές προθέσεις, αλλά στην πορεία οι περισσότεροι πρωτεργάτες με τις παρεούλες τους, έγιναν αριστεροί με δεξιές τσέπες, είπε "ανώνυμος πολίτης"
Οι αριστερές τσέπες σήμερα, είναι πιο γεμάτες απ τις δεξιές, είπε ο kapaka pappas
Είναι ορεινό χωριό, έδρα του Δήμου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ. Απέχει 29 χιλ. από την Άρτα και 25,4 χιλ. από τον κόμβο της ΙΟΝΙΑΣ οδού, που κάποια μέρα θα τελειώσει. που θα πάει;Από 12 Απριλίου 2017 Λειτουργεί από Ρίζα ως κόμβο Αμφιλοχίας, μήκος 96 χλμ. και Σελλάδες-Πέρδικα 53 χλμ. 3-8-2017 ολοκλήρωση!

ύτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν - Αντιγόνη - (Μα να μισώ δεν έγινα, γεννήθηκα για να αγαπώ)


Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2011

Σύντομα το νερό νεράκι θα ξαναπούμε στην Καλεντίνη


Τόχει η μοίρα μας φαίνεται, μέχρι να πούμε Δόξα σοι ο Θεός, ξαναλέμε βόηθα Παναγιά !

Πριν το 1970 οι γυναίκες  έφερναν το νερό στο σπίτι με τις  βαρέλες. Το νεράκι οικιακής χρήσης ήταν λίγο, αλλά ποτέ δεν κόβονταν !  Πάντα με οικονομία για τις άκρα απαραίτητες χρήσεις υπήρχε !   Παρά ταύτα όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε η έλλειψη δικτύου ύδρευσης ήταν μια πατροπαράδοτη πληγή για το χωριό μας.


Κάπου εκεί στο 1971, εκείνη η "καταραμένη η χούντα" που έφτιαξε τους δρόμους, έφερε το ηλεκτρικό ρεύμα, λειτούργησε το Γυμνάσιο - Λύκειο, έφερε και το νερό απ τα Πλακουτσέικα στο κέντρο του χωριού. Τα πρώτα χρόνια τα σπίτια είχαν άφθονο νερό. Αργότερα  με τις επεκτάσεις του δικτύου που έγιναν στους συνοικισμούς, το νερό λιγόστεψε.

Για πολλά καλοκαίρια λέγαμε πάλι το νερό νεράκι. Η Νομαρχία Άρτας δεν έδινε χρήματα για γεωτρήσεις επειδή οι αρμόδιοι επέμεναν ότι η Καλεντίνη δεν έχει υπόγεια ύδατα. Μάλιστα υπήρχε και έγγραφη επιβεβαίωση που είχε κάνει γεωλόγος της περιφέρειας Ηπείρου. Κανένας πρόεδρος δεν αναλάμβανε την οικονομική* ευθύνη γεώτρησης.

Ευτυχώς που το 1987 εξελέγη πρόεδρος Κοινότητας ο Λάμπρος Λ.  Πλακούτσης. Ο Λάμπρος στην πρώτη τετραετία με προσωπική ευθύνη, χωρίς τεχνική και οικονομική στήριξη της Νομαρχίας, έκανε δυο πετυχημένες γεωτρήσεις και χαρήκαμε πάλι την αφθονία του νερού, παρόλα που έγιναν και νέες επεκτάσεις του δικτύου ύδρευσης.

Όταν γίναμε Δήμος δεν άργησε να εμφανιστεί και η Τρίτη πληγή του Φαραώ. Κάθε χρόνο και ιδιαίτερα τα καλοκαίρια καίγονταν οι πομόνες. Μέχρι να αντικαταστήσουν την πομόνα στου «Τσαούση» καίγονταν η πομόνα στου  «Βαρβάρα» μέχρι να αντικαταστήσουν εκείνη, καίγονταν η άλλη στις «Αλαταριές». Σημειωτέο, ότι η αντικατάσταση πομόνας είναι και ΔΑΠΑΝΗΡΗ και ΧΡΟΝΟΒΟΡΑ υπόθεση. Τα καλοκαίρια περνούσαν και οι Καλεντινιώτες τον Ιούλιο και Αύγουστο «έσκαγαν σαν τα τζιτζίκια από τη δίψα». Όταν οι γυναίκες έβαζαν πλυντήριο πολλές φορές το νερό κόβονταν. Όταν ξανάρχονταν στην αρχή ήταν θολό και τα ρούχα ξεπλένονταν με το θολό νερό. Αν αποφάσιζες να κάνεις μπάνιο δεν αποκλείονταν να μείνεις με τη σαπουνάδα στο κεφάλι. Ατέρμονες συζητήσεις, μεγάλες δαπάνες και αποτέλεσμα ΜΗΔΕΝ. Λέγεται ότι μέσα σε τρία χρόνια η πομόνα στο «Βαρβάρα» κάηκε πέντε – έξι φορές. Τα χρόνια περνούσαν και η πληγή δεν υποχωρούσε μέχρι που αποχώρησε από Δήμαρχος ο Βαγγέλης Καραμπίκας.

Ο νέος Δήμαρχος Κώστας Καρακώστας  χτύπησε το πρόβλημα στη καρδιά. Ο υπεύθυνος συντήρησης, που  με την συγκατάθεση του Δήμου, τοποθετούσε πομόνες τύπου ΛΟΒΑΡΑ (Ιταλικές συναρμολογημένες στην Τουρκία) αντικαταστάθηκε. O ΝΕΟΣ συντηρητής,  σε συνεννόηση με το Δήμαρχο, αποφάσισαν κάθε πομόνα τύπου ΛΟΒΑΡΑ που καιγόταν να αντικαθίσταται με την Ολλανδικού  τύπου  ΓΚΡΟΥΜΦΟΥΣ.  
Σημειωτέο είναι ότι πομόνα ΓΚΡΟΥΜΦΟΥΣ στου «Βαρβάρα» τα τέσσερα τελευταία χρόνια δεν έπαθε καμία βλάβη. Μέσα στον πρώτο χρόνο που χρημάτισε Δήμαρχος ο Κ. Καρακώστας ΟΛΕΣ  οι παλαιού τύπου, έξι τον αριθμό,  σταδιακά κάηκαν και ο νέος συντηρητής τις αντικατέστησε με νέου τύπου (ΓΚΡΟΥΜΦΟΥΣ)  οι οποίες  δουλεύουν μέχρι τώρα ΑΡΙΣΤΑ. Τοποθετήθηκαν στο δίκτυο, όπου απαιτούνταν, μειωτές πίεσης και περιορίστηκαν οι συχνές διαρροές – βλάβες δικτύου. Όταν υπάρχει βλάβη ή διαρροή στο δίκτυο, ο έμπειρος τεχνίτης Κώτσιο Μπιτχαβάς παρεμβαίνει αμέσως και λύνει το πρόβλημα.  Έτσι τα τέσσερα τελευταία καλοκαίρια ευχαριστηθήκαμε το νεράκι και ξανάπαμε  Δόξα σοι ο ΘΕΟΣ !

Πριν μερικές ημέρες πληροφορήθηκα ότι ο νέος συντηρητής απομακρύνθηκε και επανήλθε ο παλιός συντηρητής.
Κύριε Δήμαρχε αν ενσκήψει και Τέταρτη πληγή του Φαραώ στο νεράκι της Καλεντίνης θα φέρετε ακεραία την ΕΥΘΥΝΗ !  Το δις εξ αμαρτείν ουκ ανδρός σοφού εστίν.

 Υστερόγραφο. 
Πληροφορήθηκα ότι κάθε πομόνα ΛΟΒΑΡΑ είναι φθηνότερη 800 ως 1000 ευρώ. Κάθε όμως αντικατάσταση καμένης πομόνας κόστιζε τουλάχιστο 7 με 8 χιλιάδες ευρώ. Η γεώτρηση «Βαρβάρα»   στην τελευταία τετραετία Δημαρχίας Β. Καραμπίκα (2003-2006) κόστισε  (8.000 Χ 5) 35 με 40 χιλιάδες ευρώ και την τελευταία τετραετία (2007-2010) επί Δημαρχίας Κ. Καρακώστα μόνο 8.000 ευρώ, όταν πριν τέσσερα χρόνια αντικαταστάθηκε η καμένη ΛΟΒΑΡΑ με τη καινούργια ΓΚΡΟΥΜΦΟΥΣ.
Κύριε Δήμαρχε, όλα τα στοιχεία υπάρχουν στο αρχείο του Δήμου σας. Αν θέλετε πολύ εύκολα μπορείτε να τα επαληθεύσετε. Είμαστε πρόθυμοι να  επανορθώσουμε  οτιδήποτε αναληθές προκύψει. Το mail  μας στη διάθεσή σας. konstantinos.pappas.9@hotmail.gr  Επίσης είναι στη διάθεση οποιουδήποτε άλλου συνδημότη, που έχει στην κατοχή του ακριβέστερα στοιχεία. 
  
Επίσης πληροφορήθηκα ότι ο Δήμος με Δημοπρασία θα αναθέσει σε ένα εργολάβο τη συντήρηση – αποκατάσταση βλαβών όλων των δικτύων ύδρευσης όλων των πρώην κοινοτήτων. Από μια άποψη αυτό είναι καλό, αλλά ο εργολάβος δεν θα έχει κανένα σχέδιο**  δικτύου ύδρευσης στον αχανή Δήμο. ‘Όσο και καλός να είναι, όσες φιλότιμες προσπάθειες κι αν καταβάλει, χωρίς σχέδια πως θα αποκαταστήσει τις βλάβες ;  Μέχρι να αποκτήσει την εμπειρία θα λήξει η θητεία του!
Μετά λύπης πιστεύω,  ότι η Τετάρτη πληγή του Φαραώ πλησιάζει. 
Σύντομα θα ξαναπούμε ΒΟΗΘΑ ΠΑΝΑΓΙΑ !!!.
Αυτή τη φορά κάθε σκοπιμότητα θα αποκαλυφθεί. Η άποψη του καθενός καταγράφεται στα πρακτικά. Ο καθένας πρέπει έγκαιρα να αναλάβει τις ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ. -  

Χωρίς οικονομική* στήριξη. Αν γινόταν αποτυχημένη γεώτρηση, η Νομαρχία δεν ενέκρινε την δαπάνη πληρωμής. Στην περίπτωση αυτή ο πρόεδρος με δικά του χρήματα ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει το κόστος της δαπάνης για τη γεώτρηση.
κανένα σχέδιο**  Σε καμία από τις πρώην κοινότητες, σε κανένα συνοικισμό δεν υπάρχουν σχέδια δικτύου ύδρευσης. Στον αχανή Δήμο, ΜΟΝΟ οι τοπικοί τεχνίτες των κοινοτήτων από εμπειρία γνωρίζουν που υπάρχουν βάνες, που υπάρχουν παροχές και από ποιους  δρόμους περνούν τα δίκτυα.    

2 σχόλια:

  1. Μην αγχώνεσαι φίλε Κώστα η λύση είναι εδώ: http://radovizi-artas.blogspot.com/2011/07/blog-post_29.html Για όλα φροντίζει ο Αντιδήμαρχος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Βασίλης Κλάγκος σύμβουλος στο Δήμο Γ. Καραϊσκάκη και αντιδήμαρχος για χρονικό διάστημα επί Δημαρχίας Βαγγέλη - Καραμπίκα, χαρακτήρισε ως «ολίσθημα» την παραπάνω ανάρτηση.
    Μου είπε προσωπικά, ότι η πομόνα στου «Βαρβάρα» στην τετραετία 2002 – 2006 κάηκε και αντικαταστάθηκε μία και μόνο φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε χωρίς φόβο και πάθος