Καλώς ήρθατε!!!

Άν μας επισκεφτείτε, ευχόμαστε Κ α λ ό ... κ ο υ ρ ά γ ι ο ! ....... γίνονται καινούργιοι νόμοι, χωρίς να μας ζητούν τη γνώμη ! ........ Οκτώβριος 2010



Με κάθε επιφύλαξη, Κυριακή γιορτή και σχόλη νάταν η βδομάδα όλη .............
Η γενιά του πολυτεχνίου ξεκίνησε με καλές προθέσεις, αλλά στην πορεία οι περισσότεροι πρωτεργάτες με τις παρεούλες τους, έγιναν αριστεροί με δεξιές τσέπες, είπε "ανώνυμος πολίτης"
Οι αριστερές τσέπες σήμερα, είναι πιο γεμάτες απ τις δεξιές, είπε ο kapaka pappas
Είναι ορεινό χωριό, έδρα του Δήμου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ. Απέχει 29 χιλ. από την Άρτα και 25,4 χιλ. από τον κόμβο της ΙΟΝΙΑΣ οδού, που κάποια μέρα θα τελειώσει. που θα πάει;Από 12 Απριλίου 2017 Λειτουργεί από Ρίζα ως κόμβο Αμφιλοχίας, μήκος 96 χλμ. και Σελλάδες-Πέρδικα 53 χλμ. 3-8-2017 ολοκλήρωση!

Ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν - Αντιγόνη - (Μα να μισώ δεν έγινα, γεννήθηκα για να αγαπώ)


Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Η θεομηνία της 14ης Νοεμβρίου 1964 παρέσυρε 4 γέφυρες της Καλεντίνης


30  11  2010.  Αναφερθήκαμε παλαιότερα στην θεομηνία της 14ης Νοεμβρίου 1964, η οποία παρέσυρε την τσιμεντένια γέφυρα στην Παλιοκάμαρα. Ξεχάσαμε όμως κάτι πολύ σημαντικό ότι την ημέρα αυτή παρασύρθηκαν στην Καλεντίνη και άλλες τρεις γέφυρες, ας είναι καλά και οι μεγαλύτεροι που δεν γνωρίζουν internet,  αλλά μας θυμίζουν σημαντικά γεγονότα.

Ο Βασίλης Σολομός Θυμάται:  «Τρεις μεγάλες πλημμύρες θυμάμαι, που έγιναν στην περιοχή μας. Μία έγινε το 1938, η δεύτερη το Νοέμβριο 1964 και η Τρίτη στα τέλη Οκτωβρίου 2003.

Το 1938 δεν υπήρχαν τσιμεντένιες γέφυρες, τα ποτάμια σε μια θεομηνία παρέσυραν τις ξύλινες γέφυρες όπου υπήρχαν  και πλημμυρισμένα, βγαίνοντας πάνω στα κτήματα,  έκαναν πολλές ζημιές στα χωράφια. 

Το Νοέμβριο 1964 η πλημμύρα έκανε μεγάλες ζημιές σε πολλά χωράφια και παρέσυρε τέσσερες τσιμεντένιες γέφυρες. Τη γέφυρα στο Ντεσινίκι, τη γέφυρα στην Παλιοκάμαρα, τη γέφυρα τη Σκοριλέικη και τη γέφυρα στο Σκλήθρο (αυτή συνδέει τον συνοικισμό μας με το δρόμο, στο ΠΡΑΤΗΡΙΟ, στα ΣΑΝΕΪΚΑ). Εμείς για πολύ καιρό, μείναμε τελείως αποκλεισμένοι και απ  το χωριό και απ  την ΑΡΤΑ.  Όταν λιγόστεψαν τα νερά του ποταμιού φτιάξαμε μια προσωρινή ξύλινη γέφυρα. Ήταν πολύ δύσκολη η κατασκευή της ξύλινης γέφυρας επειδή στηρίχτηκε στις τσιμεντένιες κολόνες της γέφυρας που παρασύρθηκε. Η απόσταση από κολώνα σε κολώνα ήταν πολύ μεγάλη και οι κορμοί των δέντρων δεν έφταναν από κολώνα σε κολώνα. Ήμουν και εγώ ένας απ τους μαστόρους της ξύλινης κατασκευής. Ένας κορμός στηρίζονταν στη μια κολώνα και ο άλλος στη άλλη κολώνα και στη μέση ενώναμε τους κορμούς με συνδετήρια καδρόνια. Στην κατασκευή αυτή κινδύνεψα μάλιστα. Πριν στερεοποιηθεί η σύνδεση, μέρος της ξύλινης γέφυρας υποχώρησε, εγώ από ύψος 4-5 μέτρων έπεσα μέσα στα βαθιά νερά, στο «βρό».  Ευτυχώς οι κορμοί των δέντρων πέφτοντας «βρήκαν»  στο πέδιλο της κολώνας και δεν έπεσαν πάνω μου. Τραυματίστηκα ευτυχώς ελαφρά.  

Στις 24 Οκτωβρίου 2003 έγινε η τρίτη πλημμύρα, τα ποτάμια πάλι ξεχείλισαν και έκαναν πάλι ζημιές σε χωράφια, που ήταν δίπλα στα ποτάμια. Τα νερά του ποταμιού ήταν τόσα πολλά που πέρασαν πάνω και από τη γέφυρα του Σκλήθρου. Πάνω στη γέφυρα βρήκαμε  άμμο, «κόπλα»  και μεγάλα κλαδιά που πέρασαν πάνω από τα πρώτα κάγκελα της γέφυρας και σφηνώθηκαν στα δεύτερα κάγκελα. 

Ποια πλημμύρα από τις τρεις ήταν μεγαλύτερη δεν ξέρω, πάντως η καταστροφικότερη ήταν εκείνη του έτους 1964».  


1 σχόλιο:

  1. Οι δυο φωτογραφίες δεν έχουν σχέση με πλημμύρες τις περιοχής μας. Έχω σε βιντεοκασέτα video – clip της 25ης Οκτωβρίου 2003, όταν τα ποτάμια είχαν «πέσει», αλλά είναι εμφανείς οι καταστροφές που τα νερά προκάλεσαν την προηγούμενη ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε χωρίς φόβο και πάθος