Καλώς ήρθατε!!!

Άν μας επισκεφτείτε, ευχόμαστε Κ α λ ό ... κ ο υ ρ ά γ ι ο ! ....... γίνονται καινούργιοι νόμοι, χωρίς να μας ζητούν τη γνώμη ! ........ Οκτώβριος 2010



Με κάθε επιφύλαξη, Κυριακή γιορτή και σχόλη νάταν η βδομάδα όλη .............
Η γενιά του πολυτεχνίου ξεκίνησε με καλές προθέσεις, αλλά στην πορεία οι περισσότεροι πρωτεργάτες με τις παρεούλες τους, έγιναν αριστεροί με δεξιές τσέπες, είπε "ανώνυμος πολίτης"
Οι αριστερές τσέπες σήμερα, είναι πιο γεμάτες απ τις δεξιές, είπε ο kapaka pappas
Είναι ορεινό χωριό, έδρα του Δήμου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ. Απέχει 29 χιλ. από την Άρτα και 25,4 χιλ. από τον κόμβο της ΙΟΝΙΑΣ οδού, που κάποια μέρα θα τελειώσει. που θα πάει;Από 12 Απριλίου 2017 Λειτουργεί από Ρίζα ως κόμβο Αμφιλοχίας, μήκος 96 χλμ. και Σελλάδες-Πέρδικα 53 χλμ. 3-8-2017 ολοκλήρωση!

Ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν - Αντιγόνη - (Μα να μισώ δεν έγινα, γεννήθηκα για να αγαπώ)


Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Η Παλιοκάμαρα

























από alkissak
Αυτή η φωτογραφία έχει επιλεγεί για το Google Earth [?] - Κωδ.: 6505412  

Ο k.pappas.9,    March 18, 2009, είπε:
Πιο κάτω από τη γέφυρα, κοντά στη στροφή του ποταμού, παλαιότερα είχε κτιστεί πέτρινη καμάρα. Επί αιώνες εξυπηρετούσε τους κατοίκους του Ραδοβυζίου και των υπολοίπων ορεινών χωριών του νομού. Λόγω ανύπαρκτης συντήρησης ένα χειμωνιάτικο βράδυ του έτους 1962 η καμάρα γκρεμίστηκε. Το καλοκαίρι κατασκευάστηκε τσιμεντένια γέφυρα. Η «θεομηνία» της 14ης Νοεμβρίου 1964 παρέσυρε και κατέστρεψε την τσιμεντένια γέφυρα, απομεινάρι αυτής είναι η τσιμεντένια κολώνα που βρίσκεται κάτω από τη σιδερένια γέφυρα της φωτογραφίας. Τη σιδερένια γέφυρα της φωτογραφίας, εγκατέστησε ο Στρατός με τη Νομαρχία την άνοιξη του 1965. Μετά την κατασκευή της σημερινής τσιμεντένιας γέφυρας η Νομαρχία Άρτας και ο στρατός απέσυραν τη σιδερένια γέφυρα της φωτογραφίας (Σεπτέμβρη 2008).

 Η Παλιοκάμαρα σε σκίτσο του Κώστα Α. Παππά



Ο k.pappas.9 May 28, 2010. Η Παλιοκάμαρα δεν έπεσε το 1962, μου είχαν δώσει λάθος πληροφορία, έπεσε πολύ ενωρίτερα. Προσπάθησα να μάθω τη σωστή χρονολογία, όσους έχω ρωτήσει ο καθένας είχε τη δική του διαφορετική από όλους τους άλλους άποψη. Δεν διακινδυνεύω να γράψω  καμία χρονολογία. Όσον αφορά την ημερομηνία της τσιμεντένιας γέφυρας δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση,  παρασύρθηκε από τη θεομηνία της 14ης Νοεμβρίου 1964. Αξιοσημείωτο είναι ότι η γέφυρα κόπηκε στη μέση, η μισή έπεσε, η άλλη μισή έμεινε στη θέση της. Τους χειμερινούς μήνες, κατά διαστήματα, το ποτάμι ήταν αδιαπέραστο για αυτοκίνητα και πεζούς.  Οι συγκοινωνίες του Ραδοβυζίου αντιμετώπισαν πολύ σοβαρό πρόβλημα. Ο Θεοχάρη Βήχας, που είχε σπίτι εκεί κοντά κατασκεύασε μια αυτοσχέδια περαταριά, παρόμοια με εκείνη που φαίνεται στο σκίτσο μου. Ο Θεοχάρης και η γυναίκα του Θοδώρα  βοηθούσαν με την αυτοσχέδια περαταριά τους διαβάτες να περάσουν το ποτάμι, έναντι ελάχιστης αμοιβής. 



  October 10, 2010. Ο  Γιώργος (Γιαννακό)  Πλακούτσης Θυμάται:  Η γέφυρα παρασύρθηκε από την πλημμύρα μετά το μεσημέρι, αλλά πριν το λεωφορείο της ΚΑΛΕΝΤΙΝΗΣ επιστρέψει από την ΑΡΤΑ στο χωριό. Για πολλές μέρες το λεωφορείο εκτελούσε το δρομολόγιο από την Παλιοκάμαρα ως την ΑΡΤΑ. Οι επιβάτες απ την Καλεντίνη ως την Παλιοκάμαρα πήγαιναν περπατώντας. Ο Θεοχάρης ο Βήχας χρησιμοποιώντας μια σκάλα τους βοηθούσε να περάσουν το ποτάμι με αμοιβή ένα δίφραγκο (δίδραχμο).  Κάποια από τα λεωφορεία του Ραδοβυζίου κλείστηκαν απάνω. Μετά από μικρό χρονικό διάστημα, ανοίχτηκε ένας δρόμος για να περνούν τα αυτοκίνητα μέσα στο ποτάμι, όταν δεν ήταν κατεβασμένο. Το πέρασμα  ήταν πολύ επικίνδυνο. Μια φορά το αυτοκίνητο έπαθε ζημιά επειδή έπεσε πάνω σε μεγάλη πέτρα. Μέσα στη θολούρα η πέτρα δεν φαινόταν. Άλλη μια φορά θυμάμαι ότι λίγο έλειψε το νερό να παρασύρει το λεωφορείο.  Το χειμώνα πολλές φορές το ποτάμι γινόταν αδιαπέραστο και η συγκοινωνία διακόπτονταν για πολλές μέρες.
(Ο Γιώργος, το 1964 ήταν ο οδηγός του λεωφορείου,  που εκτελούσε τη γραμμή ΑΝΩ ΚΑΛΕΝΤΙΝΗ – ΑΡΤΑ). 



October 10, 2010. Ο Κώστας  (Γιαννακό) Βαρβάρας θυμάται:
Η Παλιοκάμαρα ήταν κτισμένη σε σχήμα ζήτα (Ζ) και  έπεσε στις 13  Νοεμβρίου 1952, ημέρα Πέμπτη, παραμονές εθνικών εκλογών.  Την εποχή εκείνη ήμουν μαθητής στο δημοτικό σχολείο, οι μέρες ήταν βροχερές, τα ποτάμια είχαν πολύ νερό.  Θυμάμαι πολύ καλά ότι την ημέρα αυτή  πέρασε πάνω στην καμάρα πεζοπόρο απόσπασμα στρατού. Ήταν η φρουρά όλων των εκλογικών τμημάτων του Ραδοβυζίου.  Ο επικεφαλής αξιωματικός και οι στρατιώτες του, σταμάτησαν να ξεκουραστούν στο σπίτι του Γιαννακού Βαρβάρα (ίλαρχου περιφέρειας Ραδοβυζίου) , όταν διαδόθηκε σ όλο το χωριό ότι η Παλιοκάμαρα γκρεμίστηκε. Ο αξιωματικός σταυροκοπήθηκε λέγοντας,  είχα τύχη βουνό και δεν έπεσε την ώρα που οι στρατιώτες μου περνούσαν την καμάρα ! 

Δείτε ένα βίντεο της Απάνω Καμάρας στο:


 

1 σχόλιο:

  1. η γεφυρα απεσυρθει το 2008 και επικεφαλης της μοναδας που δουλεψε για την αποσυρση της ηταν ο χωριανος μας Λεωνιδας Πλακουτσης του Βασιλη Δημοσθενη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε χωρίς φόβο και πάθος